Miljardinvesteringar i solel av oljejättarna

Statoil, BP – och nu Shell. Listan på oljejättar som gör miljardinvesteringar solcellsanläggningar blir allt längre.

Statoil, BP – och nu Shell. Listan på oljejättar som gör miljardinvesteringar solcellsanläggningar blir allt längre.

I slutet av förra veckan meddelade Shell att bolaget betalar 217 miljoner dollar för drygt 40 procent av Tennessee-baserade Silicon Ranch Corporation. Affären innebär att Shell blir solkraftsproducentens största aktieägare – något som ska ge oljejättens amerikanska kunder tillgång till mer solel. Silicon Ranch Corporation driver eller har kontrakt på solcellsanläggningar på sammanlagt 880 megawatt, och har planer om ytterligare 1000 megawatt.

– Genom att gå in i den snabbt växande solbranschen kan Shell utnyttja sin expertis som ett av de tre största elbolagen i USA samtidigt som bolaget utvidgar fotavtrycket för sin Nya energi-enhet, säger Shells chef för solkraft, Marc van Gerver, i ett pressmeddelande.

Snabbt sjunkande priser

I fjol meddelade Shell att företaget ska femdubbla sina investeringar i förnybart till en miljard dollar om året från 2020, enligt Bloomberg News. Det motsvarar dock fortfarande endast fyra procent av bolagets totala investeringskostnad – totalt 25 miljarder dollar årligen.

Samtidigt är Shell bara en i raden av oljebolag som under de de senaste månaderna aviserat miljardsatsningar i solbranschen – en utveckling som analytiker anser framför allt beror på de snabbt sjunkande priserna som gjort solel konkurrenskraftigt i förhållande till fossila energislag.

Innan jul offentliggjorde olje­giganten BP att bolaget köper nära 44 procent av det europeiska solenergiföretaget Lightsource, som bland annat äger Europas största flytande solpark. Affären uppgår till ett värde av 200 miljoner dollar, motsvarande 1,7 miljarder kronor.

Statoil satsar i Brasilien

I oktober meddelade även Statoil att oljebolaget nu gör sin första riktigt stora solenergisatsning genom ett avtal ihop med den norska solkraftsproducenten Scatec Solar. Tillsammans kommer de att bygga anläggningen Apodi i Brasilien som i början av 2018 väntas leverera ström till 160 000 bostäder.