Vanliga frågor

Här får du svar på våra vanliga frågor om alltifrån elpris, marknad och avtal. Hittar du inte svaret på din fråga, tveka inte att kontakta oss här.

Elpriser

Varför har elen blivit så dyr?

Svar: Det är många faktorer som styr elpriset. I korthet handlar det om hur elpriset bestäms, tillgång och efterfrågan, energipolitik, väder och störningar i produktionen. T ex om det blåser lite och om kärnkraften behöver stängas av och det är hög efterfrågan så stiger priserna.
Det är viktigt att veta att elmarknaden inte är svensk utan nordeuropeisk. Så våra grannländer har en påverkan på det svenska elpriset.

Är grön el dyrare än annan/brun el?

Svar: Nej, i Sverige kan du köpa förnybar el till samma pris eller till och med billigare än fossil el.

Hur fungerar rörligt elpris?

Svar: Att ha rörligt elpris innebär att det ändras från månad till månad. Priset på förbrukad el baseras på månadens genomsnittliga spotpris på elbörsen Nord Pool i aktuellt elområde. Du kan också teckna ett timpris-avtal, då ändras priset timme för timme och du betalar det pris din el är värd vid tillfället den förbrukas.

Lönar det sig att ha timpris?

Svar: Både ja och nej. Genom att ha timpris kan man som kund styra sin egna förbrukning. Dvs att man kan planera sin förbrukning när timpriserna är lägre än dom timmarna som har höga priser. Men det krävs att man själv håller koll på timpriserna. Om man inte håller koll och förbrukar mer under en dyr timme så kan det leda till en väldig hög elkostnad. Timpris är mest lönsamt för den som bor i eget hus och som via exempelvis sin luftvärmepump kan koppla elektronik som kan styra elförbrukningen mer precist.

Våra avtal

Vad har ni för avtal?

Svar:

Vi har enbart rörliga avtal, antingen per månad eller per timme. Ingen bindningstid och ingen uppsägningstid. En fast månadsavgift på 49 kr där 19 kronor per månan är en gåva som går direkt till utbyggnad av solceller i Sverige, till det tillkommer rörligt elpris samt påslag och skatt.

Vill du göra lite extra klimatnytta så kan du välja att skänka 10 kronor extra varje månad så att din gåva till solceller blir 29 kronor per månad.

Har ni bindningstid på ert elabonnemang?

Svar: Nej det har vi inte.

Vad är det för skillnad på nätbolag och elbolag och vad är ETC EL?

Svar: Nätbolag är det företaget som har hand om kablarna till ditt hus/anläggning. Som kund behöver man därför betala för ett ”abonnemang” för användningen av deras kablar så att strömmen kan föras hem till dig. Ett elbolag är den som köper in elen åt dig. ETC är ett elhandelsbolag som använder nätbolagens kablar för att leverera den el du köper av oss till dina uttag.

Vad menar ni med GRÖN el?

Svar: Grön el är el som kommer från förnybara energikällor som sol, vatten och vind.

Har ni någon app som man kan styra sin elförbrukning med?

Svar: I vår ETC EL-app kan man se de aktuella timpriserna om man tecknat timprisavtal med ETC EL. Man kan själv planera och styra sin förbrukning så man undviker att förbruka mycket el under de dyraste timmarna på dygnet. Vår app är integrerad med flera tekniker och leverantörer som möjliggör styrning av värme och elkonsumtion samt laddning av el- och hýbridbilar.

Läs mer om appen här

Om solceller och utbildningar

För frågor kring solceller, solcellskurser eller för att boka in personlig konsultation med våra solcellsexperter kontakta oss nedan.

Du är välkommen att besöka oss på ETC Solpark. Vår besökspark är en värld av inovation, solkraft och klimatsmarta lösningar. Parken är öppen torsdag till fredag klockan 8:00-17:00.