ETC el storsatsar på mer sol

Nu är fjolårets siffror från ETC el klara – landets minsta elbolag som samtidigt är störst på solel. – Vi är jätteglada över att det här fungerar så fint, berättar Johan Ehrenberg.

Nu är fjolårets siffror från ETC el klara – landets minsta elbolag som samtidigt är störst på solel.
– Vi är jätteglada över att det här fungerar så fint, berättar Johan Ehrenberg.

– Nu har vi 2 236 000 W solceller monterade runt omkring i Sverige. En riktigt solig dag blir vi självförsörjande för våra kunder men det är ett slit att hinna med att växa eftersom vi får nya kunder som väljer ETC el hela tiden.

Solcellerna finns i första hand i ETC els solparker runt Sverige. Idag finns en stor publik park i Katrineholm och dessutom fem små parker. Målet är att under året bygga fem till.

– Samtidigt bygger vi ju ut där vi redan finns. Bara i Katrineholm kommer vi växa med en fjärdedel under året.

– För oss är det billigare att bygga där vi redan gjort infrastrukturen klar. Då kan vi öka bit för bit till låg kostnad. Men vårt mål är att finnas överallt i landet på sikt. Så byggen på nya platser kommer fortsätta. 


Här läser du mer om hur du kan sätta upp egna solceller med ETC el och här kan du läsa mer om hur du kan byta elabonnemang till ETC el.

Solceller är i Sverige den minsta elproducenten till elnätet. Varför?

– Trots många fina tal från fastighetsbyggare och kommuner så sker väldigt lite eftersom ingen tvingar dem. Att bygga ett nytt hus utan solceller är rena dumheten idag. Klimatpolitiskt och energimässigt är det ett jätteplus när det gäller trygghet för de som bor. Men kortsiktigt tjänar bolagen mer på att inget göra.

Var passar solcellerna bäst?

– Pratar vi klimatfrågan har det ingen betydelse om de är på ett tak eller i en park. De gör lika stor miljönytta oavsett, och tillsammans med solceller i andra länder pressar vi bort kol och gaskraft ur systemet. Men ekonomiskt är det absolut smartast att ha på eget tak, det är då man får snabbast utväxling ekonomiskt eftersom den el man gör till egna huset varken får överföringsavgifter eller andra kostnader. 

– Vi har därför – vilket växer rejält – börjat hyra ut solceller till de som inte har möjlighet att själva investera. De här hyranläggningarna satsar vi på i takt med att vi får stöd, i år blir det säkert hundra nya tak som fylls den vägen. 

– Men roligast med hyresanläggningar tycker jag själv är att de som hyr också  ”ambassadörer” för solel runt landet. Och det behövs. Folk måste få se hur enkelt det är för att kunna ta stegen själv.

Varför är just Sverige så långt efter när det gäller solel?

– Det är helt och hållet beroende på kärnkraften. Energibranschens mäktiga bolag har ett enda mål idag, rädda kärnkraften. Och de fick fem miljarder i direkt stöd genom energiöverenskommelsen förra året. Man sänkte skatten för dem. Nu slåss de för att slippa fondera pengar i samma takt och för att få stopp på mer förnybar energi. Elen har blivit för billig på grund av framförallt vindkraften. Det vill man bromsa.

Men billig el är väl inte bra för fler solceller?

– För en konsument är elen jättedyr. Då är solceller en jätteenkel och smart besparing. Räknat på livslängden blir solcellernas elpris bara 25 öre per kWh. Men en stor producent får lite betalt. För oss som gör el till våra kunder är det här inget problem. Vi jagar inte vinst, vi jagar klimatnytta.

– Men det är klart, nu när Energimyndigheten vill få bort elcertifikat för solceller och när energijättarna gör allt för att få bort målet om mer förnybart och istället få upp elpriset, ja då kommer de riktigt stora solcellsanlägningarna dröja. Just därför bygger vi många små anläggningar och hyr ut ännu mer till de hus som vill ha.

Men det här stämmer ju inte med de politiska löftena?

– Nej, men det är inte regeringen som styr energipolitiken. Det är energilobbyn. Därför är det så viktigt att man slutar lyssna och istället börjar göra. De som stöder ETC el gör det möjligt för oss att agera direkt. det är ett fantastiskt förtroende.