Det är en evighetsmaskin…

Det går att byta ilska över att de stora klimatbovarna inget gör, mot glädje över det vi kan åstadkomma tillsammans.

Du som är elnördig, som jag själv, förstår att det här är något riktigt unikt i Sverige.

Förra året lovade vi bygga en anläggning som kombinerar solceller på växthus, med solvärme, en biokolsugn och så en maskin som gör el av värmen. Allt placerat i ETC:s solpark i Katrineholm. Tanken var att visa hur vi kan rädda klimatet med ren energi och lite fiffighet. Och nu är det gjort!

Vi har byggt ett energihus som innehåller allt det solen kan ge oss medan vi samtidigt lagrar koldioxidutsläpp via den biokol vi producerar och som vi sedan mättar med fermenterad näring och gräver ner i växthusen.

Jo, det går att göra klimatsmarta saker.

Jo, det går att låta solen vara motorn i ett energisystem.

Och jo, det går att byta ilska över att de stora klimatbovarna inget gör, mot glädje över det vi kan åstadkomma tillsammans.

ETC:s energihus är naturligtvis anpassat till de begränsade resurser vi har. Det är stort som ett litet torp (fast med en större skorsten). Men skulle man göra detta storskaligt kan en stad försörjas klimatrent med el och värme. Kombinerar man det med storskaliga växthus blir det dessutom en massa stadsmat. Det blir inga utsläpp överhuvudtaget från energihuset och det blir ingen obalans i tillgången av el och värme eftersom huset kan köra dygnet runt året om.

Om vi vill.

Vi klarar åtminstone av att göra ungefär 500 000 kWh el per år och dessutom värme till tre stora växthus på 2 000 kvadratmeter. Och så klimatkompensation i form av många ton biokol vilket lagrar utsläpp motsvarande tre gånger vikten (ett kilo biokol lagrar tre kilo växthusgas)

Du som är elnördig, som jag själv, förstår att det här är något riktigt unikt i Sverige.

När vi invigde det här huset så sjöng vi låten ”Den makalösa manicken” med raden om att det är en evighetsmaskin, mest för att det var roligt men också litegrann sant. För när solen är bas för el och värme så är det en miljardårig källa av energi vi öser ur.

Solen strålar värmer nämligen rör på våra solfångare. De är fyllda med en vätska som pumpas in i energihuset och värmer en stor tank. 150 grader är målet och med den värmen producerar vi sedan el.

Om du står bredvid hör du hur hjärtat börjar pumpa. Det är en så kallad ORC-maskin (organic Rankine cycle) som driver en ångturbin och gör el med värmen.

När man omvandlar värme till el så blir det en lägre temperatur i vattnet som råkar vara så låg att den perfekt kan värma hus (i vårt fall växthus). Sedan går den använda låga värmen tillbaka till tanken som värms av solens strålar som….

Gång på gång på gång.

När solen är strulig och gömmer sig bakom moln och när natten är lång så eldar vi flis till biokol och den värmen (700 grader) växlar vi ner till 150 grader och så börjar hjärtat pumpa ut el även mitt i natten. När man eldar utan syre kallas det pyrolys och restprodukten blir biokol som sedan får ligga en månad och svalna och mättas med näring.

Huset har ett kraftigt lutande tak som är byggt av solceller och som kommer ge extra el även vintertid då snö inte fastnar på tak med rejäl lutning.

Ekonomiskt kostar allt det här ungefär fem miljoner kronor och med värmen, elen och biokolen är hela anläggningen betald på ungefär fem år. Sedan har vi gratis el och värme i decennier.

Fantastiskt om du frågar mig.

Senare ska vi också lägga till ett värmelager som sparar sommarsol till vinter, men det blir en extra bonus.

Vem gör något sådant här? Jo, Zerzenay, Abraham, Kiffle och Awett har byggt det mesta, maskiner och rör har David och Jonas installerat och el och växelriktare har Ayman och Borak jobbat med. Sten Åke har projektlett och pratat med myndigheterna om alla tillstånd.

Och läsare har finansierat! Kanske du som läser just nu.

Idén är jag skyldig till.

Lägg ihop det där så har du ett för jäkla stort tillsammans!

Just nu, när jag skriver och ser på huset så skakar jag på huvudet och ler eftersom jag förstår att det finns hopp. Det är klart vi människor kan lösa de stora hoten, bota rädslan som skapar ilska och den där känslan av att vara så små att det inget betyder vad man än gör.

Men det ju tvärtom miljarder små som kommer rädda världen. Inte de där en procenten som äger den – och som är ansvariga för de mesta utsläppen.

Så varför skriver jag en text om ett teknikhus som gör el och värme?

Det handlar om vad jag tycker politik ska vara.

Vi kommer inte vidare i politiken genom att konstatera att för lite görs.

Vi kommer bara vidare om vi istället gör det vi kan göra.

Stort tack till alla som stött det här.

Och ja, från och med augusti kan du självklart köpa biokolen och lägga i den egen jord.

God solsommar!