Förnybar el – på riktigt!

ETC El levererar endast förnybar el från sol, vind och småskalig vattenkraft, med strikta krav på hänsyn till miljö. Och allt överskott? Det bygger vi solceller för.

skaffa ETC EL

Ett enkelt elavtal utan bindningstid – du betalar bara för elen du använder, plus en månadsavgift på 49 kr, varav 19 kr går till nya solceller.

Vi vill samla 1 000 hushåll till ny solpark: ”Din egen el för 1 öre per kilowattimme”

Nu startar ETC Sol ett nytt projekt med målet att samla 1 000 hushåll till en gemensam solpark. ”Målet är att bygga en anläggning på 1 megawatt, som årligen producerar omkring 1 miljon kilowattimmar förnybar el. Det unika är att det är enskilda personer som äger panelerna – och därmed får tillgång till el till en nästan obefintlig kostnad”, säger Johan Jenny Ehrenberg.

Förnybar el – på riktigt!

ETC El levererar endast förnybar el från sol, vind och småskalig vattenkraft, med strikta krav på hänsyn till miljö. Och allt överskott? Det bygger vi solceller för.

skaffa ETC EL

Ett enkelt elavtal utan bindningstid – du betalar bara för elen du använder, plus en månadsavgift på 49 kr, varav 19 kr går till nya solceller.

Johan Jenny Ehrenberg, grundare av ETC, förklarar att det här framför allt handlar om politik, att agera tillsammans för förändring i en tid av absurd energipolitik, som styrs av några få stora bolag.
– Det svenska elsystemet är gjort för att bromsa och försvåra för solel, speciellt för små kunder. Den svenska politiken innebär att den som gör sin egen el på fritidshuset inte får flytta den elen till sin konsumtion i en villa. Eller att bönder inte får flytta sin el från ladan till bostaden. Allt ska skickas ut på nätet och köpas tillbaka med elskatt som den stora fördyringen. Då vill vi agera för att skapa förändring.
– Samtidigt är tanken att det blir lönsamt för den enskilde, som lägger in en engångssumma för att köpa solpaneler i solparken och får köpa el därifrån för bara 1 öre per kilowattimme, sex månader om året april–september.

”Nästan obefintligt elpris”

Johan Jenny förklarar att det är under den tiden på året solpanelerna levererar som mest och att det därför är möjligt att sätta priset till 1 öre.
Oktober–maj betalar delägarna i solparken ordinarie elpris till ETC El, ett pris som följer prisutvecklingen på den nordiska elbörsen, precis som hos alla andra elbolag.
– De som på detta sätt äger solparken tillsammans med oss betalar förstås fortfarande för elnät, skatter och fasta avgifter, men själva elpriset blir nästan obefintligt halva året, förtydligar Johan Jenny Ehrenberg.

Tydliga klimatvinster

Hen konstaterar att en ny solpark samtidigt har tydliga klimatvinster.
– Varje hushåll som deltar minskar utsläppen i det nordeuropeiska elsystemet med omkring 700 kilo koldioxid per år. När vi når vårt mål på 1 000 hushåll, handlar det om en sammanlagd minskning på cirka 700 ton koldioxid varje år.Varje andel i projektet omfattar 1 000 watt solceller, vilket motsvarar en produktion på omkring 1 000 kilowattimmar under det ljusa halvåret, april till september.
Elen levereras i takt med hushållets förbrukning via ETC:s elhandelsbolag ETC El.

Tidigare projekt skalas upp

Projektet är en fortsättning på den modell ETC driver i sin befintliga park i Katrineholm, där 367 hushåll redan är delaktiga.
Nu ska modellen skalas upp, i den nya parken, Sol 25.
– Vi håller oss till 1 000 kilowatt totalt, vilket tar ungefär en hektar i yta. Det är en lagom storlek för att hantera utan att tappa kontrollen. Och det viktigaste: det här är folkets solpark, inte något storskaligt industriprojekt, säger Ehrenberg.

Betalar sig över tid

Varje andel kostar 10 000 kronor inklusive moms, och panelerna beräknas hålla i minst 25 år. Enligt ETC Sol:s uträkningar sparar hushållen mellan 375 och 625 kronor per år på elpriset – vilket innebär att investeringen betalat sig själv på cirka 20 år.
Ytterligare en inkomstmöjlighet kan komma från så kallad frekvenshandel, där Svenska kraftnät betalar för tillfälliga avstängningar av elproduktion för att balansera elnätet.
– Vi kommer att koppla in panelerna till frekvenshandel så snart vi får godkännande. Eventuella intäkter därifrån delar vi lika mellan solägarna och ETC Sol. Det är en liten men välkommen extraintäkt – och framför allt är det ett sätt att hjälpa till med balansen i elsystemet, förklarar Ehrenberg.

1 000 personer agerar tillsammans

SOL25 Det svenska elsystemet är gjort för att bromsa och försvåra för solel, speciellt för små kunder. Det ska vi förändra – tillsammans. Målet är 1 000 hushåll som sätter upp 1 MW solceller.


Men vissa regler gäller. Deltagare får inte installera fler solceller än de själva förbrukar under det aktuella halvåret. Dessutom krävs att man blir kund hos ETC El för att kunna få hem sin egenproducerade el.På längre sikt är målet att parken ska bli en så kallad energi­gemenskap – ett koncept som enligt EU-rätten innebär att hushåll ska kunna flytta sin egen el mellan olika platser utan extra kostnader och skattepåslag.
– EU vill att människor ska kunna dela el mellan sina bostäder och fritidshus, men Sverige stretar emot. Vårt projekt är inte bara praktiskt – det är också en påtryckning för en modernare, rättvisare ellagstiftning, säger Ehrenberg.

Fakta/ETC Sol och ETC El

ETC Sol äger flera solparker och sätter löpande upp fler solpaneler, tack vare att människor sparar i ETC Sol mot avkastning. Läs mer om sparandet.
ETC El är Sveriges enda elbolag som låter allt överskott gå till att sätta upp solceller.
2024 gav ETC El 1,8 miljoner direkt till solceller och ytterligare 3,5 miljoner indirekt. Bli ETC El-kund.