”Vi skulle tjäna pengar på att stänga av våra solanläggningar”

Den snabbt växande solelsproduktionen har skapat panik bland politiker och energijättar, som nu aktivt försöker bromsa utvecklingen. Det skriver Jenny Johan Ehrenberg i en ledare i Dagens ETC.

Trots att svenska solcellsägare producerat över 3 TWh ren el i år, motsvarande hälften av produktionen från en äldre kärnkraftsreaktor, möts de av motstånd från elnätsbolag, politiker och myndigheter, konstaterar Jenny Johan Ehrenberg i en ledare i Dagens ETC.

Energijättarnas höjningar straffar små solanläggningar


Elnätsbolagen, som agerar privata monopol, har chockhöjt avgifterna för små solanläggningar. Exempelvis har Ellevio och EON höjt elnätskostnaderna med upp till 33 procent. I många fall äter dessa avgifter upp hela intäkten från solelsproduktionen, vilket gör det olönsamt att ha solceller. Jenny Johan Ehrenberg menar att höjningarna är avsiktliga för att minska intresset för småskalig solel.
”Det är absurt att vi skulle tjäna pengar på att stänga av våra anläggningar, men det är precis vad elnätsavgifterna leder till,” skriver Ehrenberg och tillägger att ETC Sol ändå kommer fortsätta sin produktion för klimatets skull.

Större anläggningar möts av andra hinder


Även större solparker möter motstånd. Ehrenberg beskriver hur Vattenfall kräver 104 000 kronor i förskott bara för att lämna en offert och sätter en väntetid på upp till sju år för att ansluta en ny park. Detta gör det i praktiken omöjligt att bygga nya anläggningar, även när det finns lämplig mark.

Politikens passivitet


Trots att politiken skulle kunna ingripa, har ministrar sedan 90-talet inte vågat utmana eljättarna. Ett exempel är att regeringen tagit bort kompensationen på 60 öre per kWh för små solelsproducenter. Dessutom beskattas egenproducerad el från anläggningar som är större än 500 kW, vilket försvårar större investeringar i solel.
”Det verkar som om politiken medvetet försöker bromsa solelens framväxt”, skriver Ehrenberg.

Hoppet framåt: Solel och batterier


Trots utmaningarna ser Ehrenberg ljust på framtiden. År 2025 spås bli genombrottet för system som kombinerar solel och batterier, vilket gör det möjligt att producera el dygnet runt utan beroende av elnätet.
ETC planerar att satsa stort på sådana system, bygga energisjälvförsörjande hus och stödja lokala energigemenskaper. Ehrenberg avslutar med att uppmana till firande över den framgång som redan nåtts och se framåt: ”Om några veckor vänder det.”