Den här artikeln publicerades ursprungligen i Dagens ETC.
De kallar det ett paraboliskt tråg. Solfångaren ser ut som en halv cylinder, där den öppna sidan är täckt av ett glas. Insidan av tråget består av en silverreflektor som koncentrerar allt solljus till ett rör i mitten. Röret absorberar ljuset utan att utsöndra någon värme och gör sedan om det till ånga. Dessutom rör sig tråget under dagen, det följer solen för att fånga in så mycket ljus som möjligt.
– Det är världens bästa koncentrerade solfångare, som omvandlar över 76 procent av det infallande ljuset till värme. Man kan likna det vid ett gigantiskt brännglas, säger Joakim Byström, vd för företaget Absolicons som ligger bakom solfångaren.
Redan för 20 år sedan insåg Joakim Byström att solfångare borde kunna göras effektivare. Efter många år av forskning och tester nådde han och hans kollegor fram till de solfångare som nu produceras i fabriken i Härnösand. Unik är inte bara solfångarnas utformning, utan även själva produktionen. Tillsammans med ABB har företaget utvecklat en lösning för massproduktion av koncentrerade solfångare. Genom att låta robotar vara med och bygga, och genom att använda så få komponenter som möjligt, har hela produktionskedjan effektiviserats. I fabriken i Härnösand kan de nu tillverka en solfångare var sjätte minut. Tanken är att hela produktionslinan ska säljas till andra länder, för att tillverkningen därmed ska kunna ske på plats. Joakim Byström menar att det är avgörande.
– Vi tror att det är nyckeln, både för att få kundernas förtroende, och för att få ner kostnaderna på installationerna. Solfångarna är dessutom lite bulkiga att transportera, så vi vill att de tillverkas nära kunden, säger Joakim Byström.
Storföretag ska gå före
Målet är att framförallt företag som idag använder olja, gas och kol i den industriella uppvärmningen ska gå över till solfångare. Därmed är en stor del av världens företag potentiella kunder.
– Vi räknar med att de största företagen måste gå först. Idag har vi skrivit avtalsförklaringar med fem av världens största företag, om pilotinstallationer på deras fabriker. Då kommer de själva upptäcka att det fungerar.
På längre sikt hoppas Joakim Byström att även mindre företag följer efter, och att solfångarna blir standard.
– Potentialen är stor. Industriernas koldioxidutsläpp skulle kunna minska med ett par procent. Det är inte obetydligt, säger han.
Vad ser ni för utmaningar för att det ska kunna bli så?
– De problem som vindkraft och solceller har, att de är beroende av sällsynta metaller eller av import från Kina till exempel, har inte vi eftersom vi bara bygger av järn och glas. Utmaningen handlar nog istället om tröghet hos de multinationella företagen, att de ska inse att de måste minska sin eldning av fossila bränslen, och sedan se till att det händer.
Karin Annebäck