Unik fabrik öppnar i Sverige – bygger vindkraftstorn av trä

Ska världen lyckas ställa om behövs cirka 30 000 nya vindkraftverk årligen. Om några år kan en betydande andel av dessa vara byggda i trä. Det hoppas i alla fall grundarna av företaget Modvion, som i måndags invigde världens första fabrik för vindkraftstorn i trä.

Den här artikeln publicerades ursprungligen i Dagens ETC.

De kallar det naturens kolfiber. Lager efter lager av sammanpressad furu, böjd och ihoplimmad. Starkare än stål vid samma vikt. Och framförallt, betydligt mer klimatvänlig att producera. För även om vindkraft är ett klimatvänligt energislag, är vindkraftverkets beståndsdelar det inte. Idag är vindkraftstorn till allra största del byggda av stål och järn. 

– Ett vindkraftstorn i trä har 90 procent lägre utsläpp i själva tillverkningen jämfört med ett konventionellt kraftverk. Men det är också ett koldioxidlager, och därför innebär trätorn negativt utsläpp, säger Otto Lundman, vd och medgrundare av Modvion.

Idén till vindkraftstorn av laminerat trä kläcktes på Chalmers entreprenörsskola för sju år sedan. Sedan dess har bland andra Otto Lundman jobbat ihärdigt för att idén ska bli verklighet. Nu pekar allt på att det faktiskt också blir så – i måndags invigdes Modvions första fabrik i Göteborg. Det blir  världens första anläggning för tillverkning av vindkrafttorn i trä.

– Den här fabriken är en viktig milstolpe, men ändå bara en början, säger han.

Siktar på storskalighet

I den nyinvigda fabriken blir det dock ingen storskalig produktion. Här ska det första fullskaliga trätornet byggas, men annars är anläggningen mest tänkt att fungera för att testa ny teknik. Om ett par år, runt 2025, siktar Modvion på att ha en serieproduktionsfabrik i drift. 

– Det enskilda tornet är ett fantastisk ingenjörsmässigt framsteg, men för att kapa utsläppen, då är det den stora mängden som spelar roll, säger Otto Lundman.

Trätornens fördel är inte bara klimatvinsten under produktionen, utan också att de är lättare att transportera. Tornen transporteras i mindre moduler som väl på plats sätts ihop till sektioner. Sektionerna limmas sedan på varandra och på så sätt byggs tornet. 

– Konventionella torn har svårt att komma fram på våra vägar. Det blir ett allt större problem i och med att storleken på vindkraftverken hela tiden växer. Med den här konstruktionen har vi inte det problemet, säger Otto Lundman.

Funkar även till havs 

Enligt Energimyndigheten kommer det att behöva byggas runt nya 30 000 vindkraftverk årligen i världen. Framåt 2030 kommer en allt större del av dem vara vindkraftverk placerade till havs. Går havsbaserad vindkraft och trä verkligen ihop? Ja, enligt Otto Lundman kommer det inte att vara några problem.

– Vi börjar på landmarknaden, men vi kommer lösa off shore-biten också. I Sverige är det kanske bortåt 2030 som vi bygger trävindkraftverk till havs, så det ligger några år framåt, säger han. 

Modvion siktar visserligen på en marknad som är större än bara Sverige. Potentialen är enorm, menar Otto Lundman. 

– Förra året restes 34 000 torn. Varje vindkraftverk idag ersätter fossila utsläpp, men om vi bygger dem som vi gör idag har vi ändå ett utsläpp i tillverkningen. Det vill branschen ifrån, den vill bli klimatneutral. Därför måste målet vara att alla torn ska byggas i trä. Och för att komma dit måste vi skala upp.

Om fördelarna är så stora, varför har vi inte redan vindkraftstorn i trä? 

– Man har inte nyttjat träets fulla potential, för det är svårare att räkna på trä än att räkna på stål. Stål beter sig likadant i alla riktningar, trä beter sig olika beroende på fiberriktning. Men idag finns den beräkningskapaciteten i datorn.

Karin Annebäck