Två månader med batterilager – så mycket billigare blir det

Vi bor i en villa utanför Stockholm och har haft solceller på taket sedan 2018. De första åren var det fantastiskt att se hur elräkningen sjönk som en sten. Utslaget på helåret gick vi från att betala tiotusentals kronor till plus-minus-noll vissa år tack vare att vi sålde så mycket överskottsel. 

Men i takt med att vår elnätsägare Ellevio höjt avgifterna de senaste åren har det blivit uppenbart att en stor del av elräkningen numera består av överföringsavgifter snarare än kostnad för förbrukad el. Även om vi kvittar en stor del av den el vi köper in med såld solcellsel får vi betala dyrt för att skicka elen fram och tillbaka på elnätet. Man kan tycka att Ellevio borde ersätta oss med lika mycket som de själva tar betalt. Den solel vi producerar går ju oftast direkt till våra grannar, vilket drastiskt minskar belastningen på elnätet jämfört med om Ellevio behövt transportera vattenkraftel från andra sidan landet. Trots det har ersättningen från elnätsägare till mikroproducenter hittills varit försumbar. 

Dessutom har det varit svårt att verkligen tillgodogöra sig solelen eftersom den oftast produceras dagtid när vi inte är hemma. 

För två månader sedan tog vi därför steget och kompletterade med ett batterilager. I dialog med ETC El valde vi en av deras utvalda partners och fick hjälp att installera QuiPower från företaget Enequi. 

Sänker kostnaderna – helt automatiskt

Detta är mer än bara ett vanligt batterilager och den första produkten på den svenska marknaden som tar ett helhetsgrepp på energiförbrukningen i hemmet. Hjärnan i systemet placeras mitt emellan batteri, solceller, elbilsladdning och andra stora energiförbrukare i hemmet och ser till att alla delar tillsammans utnyttjas optimalt utifrån tillgång på billig och grön energi. 

Sedan vi installerade batterilagret har kostnaden för elen gått ned med 15% jämfört med det genomsnittliga priset i vårt elområde (E3). Utan att själva behöva göra något laddar systemet batteriet automatiskt när elpriset är som lägst och använder den lagrade energin när priserna är som högst. Eftersom vi har timavtal innebär det att vi i praktiken bara köper el när den är som billigast, utan att behöva ta hänsyn till när vi faktiskt förbrukar den. 

Utöver att det direkt syns på elräkningen har det inneburit att vi slipper bry oss så mycket om när elpriset är högt eller lågt, om det är värt att vänta med torktumlaren eller om diskmaskinen ska köras på natten. 

Förutser prisskillnader och optimerar användningen

Det som skiljer QuiPower från andra system är att det inte bara väger in nuvarande elpriser utan också förutser framtida prisvariationer och hushållets energibehov. Enligt Enequi använder deras senaste elprisoptimering AI för att analysera när det är smartast att ta el från batteriet, solcellerna eller elnätet utifrån en mängd energidata – inklusive väderprognoser, elpriser och förbrukningsmönster. För att ta del av detta måste man tyvärr betala en tilläggsavgift på 79 kronor/månad, vilket kan kännas lite irriterande, men efter två månader har det varit väl värt pengarna. 

I praktiken gör det här alla andra smarta styrsystem i hemmet överflödiga.

För er elnördar kan även tilläggas att QuiPower bidrar till att balansera energianvändningen över hemmets olika faser, vilket optimerar utnyttjandet av både egenproducerad och lagrad el. Systemet erbjuder också en rad funktioner som automatiskt styr stora elförbrukare till de mest kostnadseffektiva tidpunkterna, inklusive smart elbilsladdning och värmepumpar. 

I praktiken gör det här alla andra smarta styrsystem i hemmet överflödiga. Det behövs ingen ytterligare styrning än så här, det är allt-i-ett, vilket ju är det man vill ha som konsument.

Det enda som fortfarande saknas, men som sägs komma under våren, är möjligheten att  använda en del av batteriet för att ta del av Svenska kraftnäts stödtjänster direkt via Enequi. Tidigare i vinter kom Skatteverket med beskedet att villaägare som använder sina batterier för att tjäna pengar på stödtjänster inte har rätt till det gröna avdraget på 50% av installationskostnaden. Men eftersom QuiPower-systemet fokuserar på just det som avdraget avser – lagring och optimering av solel – finns en förhoppning att utlåtandet inte ska gälla dem, även om man väljer att avsätta en liten del av batteriets kapacitet till sådana tjänster.  

Men det återstår att se. 

Äntligen utnyttjas solenergin

Oavsett har den verkliga kraften i Enequis system börjat visa sig nu när solen lyser allt mer. Istället för att ladda batteriet med köpt el på nätterna utnyttjar systemet nu solenergin. Det laddar upp batteriet med överskottselen under dagarna och använder den lagrade energin för att driva hushållet morgnar och kvällar, när elanvändningen och elpriset generellt är som högst.

Med hjälp av den tillhörande appen kan man enkelt följa energiproduktion och elanvändning i realtid och se allt från hur mycket energi som lagras, till solpanelernas produktion och elbilens laddningsstatus.

Anton Borgström