ETC El levererar endast förnybar el från sol, vind och småskalig vattenkraft, med strikta krav på hänsyn till miljö. Och allt överskott? Det bygger vi solceller för.
Thomas valde solceller – ser det som en del i en folkrörelse
Efter år av funderingar slog Thomas Elmqvist, bosatt på Karklö i Stockholms skärgård till. Med hjälp av ETC Elproduktion har han nu installerat solceller på sitt hus i skärgården. Ett beslut han ser som både en personlig klimatinsats och en politisk markering.
Thomas Elmqvist ser alla små solcellsanläggningar som en gemensam folkrörelse, vilket han ser som en viktig pusselbit för att ta itu med klimatkrisen.
Förnybar el – på riktigt!
ETC El levererar endast förnybar el från sol, vind och småskalig vattenkraft, med strikta krav på hänsyn till miljö. Och allt överskott? Det bygger vi solceller för.
Ett enkelt elavtal utan bindningstid – du betalar bara för elen du använder, plus en månadsavgift på 49 kr, varav 19 kr går till nya solceller.
Det blåser en hård nordanvind denna vårdag i maj när Thomas Elmqvist möter upp vid Karklö brygga där båten lägger till. Han förklarar att det är härligare på andra sidan ön, där det är lä. Vi promenerar i ekskogar där vitsippor och gullvivor prunkar. Dagen innan har kvigorna kommit från sina vinterstallar till grönbete här på ön, som till stora delar är ett naturreservat där Thomas arrenderar marken och håller det öppet med hjälp av betesdjuren. Han är den enda som bor året runt på ön och solceller känns för honom framför allt rätt av klimatskäl, men också för att det är en trygghet att kunna vara mer självförsörjande när man bor på en ö. – Jag har varit ETC elkund sedan 2013 och följt utvecklingen länge, också för att jag prenumererar på Dagens ETC. När jag fick erbjudande om rabatt, tillsammans med det gröna teknikbidraget, bestämde jag mig. Det gick väldigt smidigt – från offert till färdig installation tog det bara en och en halv månad, berättar Thomas.
Materialet levererades med båt och montörerna från ETC Elproduktion fick upp och igång anläggningen på två dagar under den gångna vintern. ”Allt gick smidigt”, säger beställaren Thomas Elmqvist.
Vi kommer fram till huset, slår oss ner i köket där gurkplantorna, som snart ska ut i växthuset, redan är frodiga. Thomas visar hur han kan följa sin elproduktion i appen, där han även ser priser. Installationen av solpaneler, som sattes upp av ETC Elproduktion i vintras, omfattar i dagsläget 20 solpaneler, främst i östlig riktning, men ska inom kort kompletteras till totalt 28 paneler. Med en installerad effekt på 10 kilowatt producerar systemet mer el än hushållet förbrukar – täckningsgraden ligger på 71 procent. Den överskottsel som säljs tillbaka till nätet genererar dock blygsamma inkomster. – Jag skulle gärna kunna lagra mer el från sommaren till vintern. Som det är nu köper vi el under vintermånaderna november till februari. Men batteriet på 10 kWh gör att vi ändå kan dra nytta av egen el på natten, säger han.
Thomas är särskild nöjd över att även ha batterilagring och visar hur liten plats den tar.
För Thomas var beslutet att installera batterilagring lika viktigt som solcellerna. Han har anslutit sitt system till tjänsten Quipower och stödjer frekvensstabilisering i elnätet – en fråga han brinner för. – Elsystemet är extremt komplext, det måste stabiliseras sekund för sekund. Om fem miljoner hushåll i Sverige hade batterier, inte minst om alla elbilar ansluts, skulle det spela stor roll. Jag installerade batterier för att vara med och stabilisera nätet, som en del av en folkrörelse.
”Det handlar om att ta ansvar”
Anläggningen kostade 179 000 kronor efter avdrag och rabatter. Thomas räknar med att investeringen betalar sig på ungefär tio år. Men ekonomin var inte den främsta drivkraften. – Det här handlar om att ta ansvar när regeringen inte gör det. Jag tror på många olika lösningar – sol, vind, vatten och energilagring. Kärnkraft är inte vägen framåt, särskilt inte om det innebär en risk av att bli beroende av exempelvis rysk uran och till det kommer ju avfallsproblematiken. Det känns bättre att vara en del av något man tror på, säger han.
Via en app följer Thomas sin solcellsanläggning i realtid. Perioden 1–6 maj har han sparat 234 kronor.
Thomas, som är deltidspensionär och samtidigt professor i naturresurshushållning vid Stockholm Resilience Centre, ser solenergi som en viktig del i den globala energimixen – särskilt i kombination med andra lösningar. – I Sverige har vi fördelen av vattenkraft som bas. Men globalt är solenergin en av nycklarna. Agrovoltaiska lösningar där man kombinerar jordbruk och solceller kan bli en väg framåt för att inte ta jordbruksmark i anspråk. Det gäller att inte se lösningar som konkurrerande – tvärtom kan de komplettera varandra.
Ta forskarsamhället på allvar!
Genom åren har Thomas Elmqvist skrivit en rad böcker och forskningsrapporter och det bekymrar honom att inte forskarsamhällets larm om hur allvarlig krisen är tas på större allvar. – Klimatkris och förlust av biologisk mångfald hänger ihop. När naturen förändras förstärks klimatkrisen genom återkopplingsmekanismer vilket kan leda till vad vi forskare kallar irreversibla utfall. Vi måste agera innan det händer – men just nu går det bakåt globalt sett, så jag är bekymrad.
Eftersom stora delar av Karklö är ett naturreservat finns här informationsskyltar om flora och fauna.
Att var och en gör något ser Thomas som en viktig pusselbit. På Klarkö har han just anlagt ett område för vildbin och han ska restaurera ett kärr som en gång dikades ut – för fåglarnas skull, men även för att öka kolinlagring. Engagemanget för miljö, klimat och energi är djupt förankrat i hans syn på rättvisa. – Klimatomställningen måste vara rättvis. Annars får vi bakslag och högerpopulism. Vi borde rikta stöd till landsbygden och inte sänka bensinpriser för alla. Att avskaffa subventioner för elbilar är ett bakslag.
Det handlar om barnbarnens framtid
Framåt hoppas Thomas på en politisk förändring. – Min förhoppning är att EU står fast vid sina klimatmål och att vi får en ny, mer progressiv regering. Men tills dess gör vi vad vi kan själva. Solcellerna är ett steg mot energimässig självständighet – och en framtid våra barnbarn kan leva i.
Fakta: Thomas solcellsanläggning
Plats: Karklö, skärgården utanför Stockholm Installatör: ETC Elproduktion Antal paneler: 28 paneler (20 installerade i nuläget, komplettering på gång) Effekt: 10 kW installerad effekt Riktning: Östlig (delvis även västlig i framtiden) Täckningsgrad: 71 % av hushållets årsbehov Batterilagring: 10 kWh litiumjonbatteri Systemtjänster: Ansluten till frekvensstabilisering via Quipower Överskottsel: Säljs tillbaka till elnätet (låg ekonomisk ersättning) Kostnad efter avdrag: 179 000 kr (inkl. grönt avdrag och 10% rabatt som ETC Elkund) Förväntad återbetalningstid: Ca 10 år Motiv: Klimatinsats, Politisk markering, Energimässig självständighet, Stabilisering av elnätet, Lägre elräkning