Stort intresse från ETC El-kunder att sätta upp egna solceller

Politisk hoppighet med regeländringar i gröna avdrag för privatpersoner och en tröghet från nätägare att koppla in större solparker har präglat det gångna året. Ändå har ETC El märkt ett stort intresse från sina kunder som får 10 % rabatt på installation av solceller och batterier.

I andra länder i världen byggs solelen ut i rasande fart. Samtidigt i Sverige: Takten på solcellsutbyggnaden saktar ner. I slutet av september 2024 rapporterade branschföreningen Svensk solenergi att svenska elnätsföretag anslutit omkring 600 MW solel under 2024 – vilket är 56 procent mindre (!) än samma period 2023. Jämfört med samma period 2022 är det dock en ökning av ny installerad effekt med 28 procent.
Och det positiva är att Sverige hade över 4 TWh solel år 2024. Det är rekord och är den energiproduktion som ökar mest i procent, jämfört med annan energiproduktion.

Ökar hela tiden produktionen

Gahangir Sarvari som arbetat med solcellsutbyggnad i 15 år tycker mot den bakgrunden att 2024 ändå varit ett ganska bra år för ETC Sol. Samtidigt som utbyggnaden av en större solpark i Hultsfred stått och stampat på grund av väntan på anslutning från nätbolaget, har solparken i Katrineholm kunnat byggas ut med både fler solceller och batterilager.
– Totalt producerade vi cirka 5 000 MWh 2024, vilket är en ökning jämfört med 2023. Vi ökar något hela tiden tack vare att vi bygger ut. Både solparken i Katrineholm och hos privata kunder.
– Under 2024 byggde vi ut ETC Solpark i Katrineholm med ytterligare 1,5 MW, den är på 5 MW nu.

Vilken roll spelar de nya batterierna för solparkens lönsamhet?
– Det är sex batterier med med en effekt på 630 kWh. Batterierna är viktiga. Dels innebär de att vi kan lagra solel så att solparken är helt självförsörjande på el även på nätter och så vidare, men också för att de innebär en möjlighet balanstjänster som vi får inkomster ifrån. Det är en satsning som gör att vi kan ge mer än att bara skicka ut elen på nätet, för vid vissa tillfällen behövs inte elen och vi kan skicka ut när den behövs som mest, vilket dessutom stabiliserar elnätet.

Förvånansvärt stort intresse från privata kunder

Samtidigt har intresset från privatpersoner, trots den politiska ryckigheten med förändringar i gröna avdrag och slopad 60-öring när egenproducerad el skickas ut på nätet, varit förvånansvärt stort. Totalt har installationer om 1MW satts upp under 2024 hos privatpersoner, av Gahangir Sarvari och hans montörer. Alla ETC El-kunder får 10 procent i rabatt, vilket är uppskattat.
– Många är intresserade av solceller ihop med smarta batterier. Klimatengagemanget ligger i grunden, men dessutom ser många att det finns besparingar att göra när du kopplar smarta batterier till din solcellsanläggning. Det är den stora skillnaden om du jämför utvecklingen över några år. Tidigare handlade det framför allt om att skapa egen grön el för att tränga undan fossil energi. Nu handlar det dessutom mycket om att med hjälp av smarta batterier som styr och effektiviserar elanvändning, bli mer självförsörjande och därmed få ner kostnaderna, vilket blivit allt viktigare när elnätbolagen chockhöjer sina priser mot kunder.

Ni har samlat in intresseanmälningar för privatpersoner att delta i frekvenshandel via ETC Solpark i Katrineholm. Intresset är stort. När räknar ni med att sjösätta mot kund?
– Vi jobbar hårt för att genomföra detta. Nu är vi klara med avtal och detaljer och någon gång under 2025 kan kunder vara med i balanstjänster.

Intresset för kurser om solceller och smarta batterier har varit stort under 2024. Fortsätter du att genomföra kurser under 2025?
– Ja, det kommer att behövas. Allt utvecklas så enormt fort. Nya produkter kommer in hela tiden och de blir bättre och bättre. Det finns ett behov av att informera de kunder som är intresserade, det kommer vi att göra under våren.
– Vi kommer den närmaste tiden även att lansera försäljning av smarta batterier som är ännu säkrare än tidigare.

Vad är människor mest intresserade av?
– Mest av en komplett anläggning av solceller och batterier som är smarta och styr mer komplicerade, men små, tjänster själva.

Andra länder bygger ut solelen snabbare än Sverige. Vad tror du om utvecklingen framåt?
– Jag tror att Sverige har en stor potential, men utbyggnaden måste underlättas Det krävs politiska beslut och samarbete från nätägarna. Investerare och människor som vill satsa finns, så möjligheterna är stora i Sverige.

Vad gör det meningsfullt för dig att jobba med solel?
– Alla kan nog känna igen sig i att när du går upp på morgonen och får solen i ansiktet känns det som att dagen blir fantastisk. När du jobbar med solel och vet att varje panel du sätter upp bidrar till ett fossilfritt samhälle och en atmosfär som är bättre för klimatet, blir du glad. Så länge solen skiner och jag har ork i kroppen vill jag fortsätta göra detta!

Fakta/Andra länder storsatsar

  • En rapport från Ember, hösten 2024, visade att världen var på väg att nå en kapacitet på 593 gigawatt, GW, nyinstallerad solenergi vid slutet av 2024, vilket överträffar tidigare industriprognoser och slår rekordnivåerna från 2023.
  • Kina, som har världens största solenergiflotta, förväntades öka landets nya installationer med 28 procent jämfört med samma period året innan.
  • Indien, som också är en stor aktör på solenergimarknaden, rapporterade en imponerande ökning av solenergianläggningar med 77 procent under första halvåret 2024. USA följde tätt efter med en tillväxt på 55 procent.
  • Flera europeiska länder följer den globala trenden. Italien, som var EU:s tredje största solenergimarknad 2023, rapporterade en ökning av solenergianläggningar med 41 procent under de första sju månaderna av 2024.
  • Tyskland och Storbritannien visade båda en mer blygsam ökning på 11 procent, medan Portugal fördubblade sina solenergianläggningar under samma period, rapporterar Solenerginyheter.