Solparksutbyggnaden i Hultsfred går framåt: ”Äntligen!”

Att det tar många år för nätbolagen att koppla in nya solparker gör att utbyggnaden av solel bromsas. Men nu går det framåt för ETC Sol:s park på 10 megawatt i Hultsfred. ”Vi har äntligen fått ett datum för inkoppling och arbetet pågår för fullt” säger Gahangir Sarvari.

Bygget av solparken i Hultsfred startade 2021. Då fick ETC Sol en uppkoppling på 2 megawatt (MW) från nätbolaget Eon, för solparken som är planerad till tio MW, vilket byggdes. Sedan dess har väntan varit lång. ETC Sol:s Gahangir Sarvari är kritisk till hur nätägare bromsar utbyggnaden av solel.
– ETC Sol:s utveckling har definitivt bromsats av de här långa väntetiderna. I bästa fall tar det 3-5 år att få en inkoppling, men det kan också ta 7 år. Det är absolut inte rimligt!

Varför tar det så lång tid?
– Den tekniska förklaringen är att nätbolaget, förbereder, anpassar och bygger ut nätet. Men jag har ju arbetat med det här i 15 år och fram till 2021 gick sådant både snabbare och var billigare. Sex månader brukade det ta. Det som hänt är att utländska investerare har visat intresse för solparker i Sverige, de har prioriterats och drivit upp priser och anläggningstider. Nu ägnar nätägarna mycket tid åt att se till att de får bra betalt.

Crowdfundad satsning

I Hultsfred räknar Gahangir Sarvari att notan till nätbolaget Eon kommer att landa på 10-15 miljoner kronor för anslutning fram till markgränsen. Kostnaden för anslutningen inom solparken står ETC Sol själva för. Den totala kostnaden för anslutning, solceller, material, personal och så vidare kommer troligtvis att landa på cirka 60 miljoner kronor för ETC Sol.
Hela satsningen är crowdfundad, genom att människor sparar i ETC Sol mot avkastning och att överskott från ETC El går till att bygga solceller.
– Det är en stor grupp människor som stödjer oss genom crowdfunding, att spara i ETC Sol mot avkastning, och genom att välja ETC El, ett elbolag där allt överskott går till nya solceller. Vår grundare Jenny Johan Ehrenberg kallar det Tillsammansmakt, att vi inte inte väntar på politiker och banker för att bygga klimatomställning genom att tränga undan fossil energi. Det är helt fantastiskt för oss att ha detta stöd i ryggen, klimatengagerade människor som tror på oss. Det är unikt i Sverige och även internationellt, helt otroligt att vi lyckas samla tusentals personer som gör detta möjligt, säger Gahangir Sarvari.

Solcellerna är beställda

Eftersom bara en femtedel av den planerade solparken i Hultsfred kunde byggas 2021 har en del sly vuxit upp på den kvarvarande marken, vilket just nu rensas bort.
– Vi är igång nu. Vi har gjort planering, ritat och uppdaterat bygglovet. Vi förbereder marken, tar bort sly som vuxit upp medan vi väntat. Solcellerna är beställda, transformatorer och konstruktion är beställd.

Nu förbereder ni marken, vad händer efter det?
– Vi börjar med kabeldragningar i slutet av januari, vilket pågår in i februari. Konstruktionen levereras i februari och kan byggas under mars. I april och maj monterar vi solceller och transformatorer och kan koppla in växelriktare, kablar och så vidare.
Målet är att inviga och koppla in parken i slutet av maj – om Eon inte ändrar sin uppkopplingstid, lägger Gahangir Sarvari till.
– De har sagt att vi kan koppla in 25 maj, och har vi tur och det inte blir några ändringar är målet att parken ska vara igång 1 juni.

Batterilager är självklart

Även batterilager kommer att byggas i solparken i Hultsfred, till att börja med 1 MW.
– Det är en lagom storlek att börja med och se vad som händer. Batteriet är för att lagra överskott, så att vi kan skicka ut hela tiden. Det är bra både för att möta energibehovet och balansen på nätet.

I vår börjar ETC Bygg uppföra parhus i Hultsfred. Vilket samarbete finns med ETC Sol?
– Hela det bostadsområdet kan få sin elförsörjning från solel. ETC Sol samarbetar med ETC Bygg vad gäller solcellsinstallationer på tak och staket och även laddstolpar.

Hultsfreds kommun är positiv till gröna satsningar. Spelar kommunens inställning och engagemang någon roll för er?
– Ja, det tycker jag. De har varit väldigt positiva från början. Hultsfred är på väg att få mest solel i hela Sverige. Där planeras solparker till 250 MW totalt, vilket gör att de får väldigt mycket solel att skicka ut. Det är viktigt att kommunen är positiv. Vi har haft en dialog runt bygglovet, bland annat för att ta hänsyn till vissa fornlämningar och det har gått bra, bygglovet är uppdaterat och klart.