”Solel kan inte ens stoppas med politisk illvilja”

Svensk solenergis podd Heta S(t)olen ägnar sina två senaste avsnitt åt samtal med Tomas Kåberger – professor i fysisk resursteori vid Chalmers, tidigare generaldirektör för Energimyndigheten och ledarskribent för Dagens ETC. Kåberger bedömer att solelen kommer att byggas ut kraftigt de närmaste åren.

I podden Heta S(t)olen får Tomas Kåberger frågor om solenergi, vätgas, spännande historier från internationella samarbeten och om hur framtidens el kommer produceras och användas.

Programledaren Anna Werner, vd för Svensk Solenergi, konstaterar att Sveriges elproduktion idag består av cirka 2 procent sol och 21 procent vind och undrar vad Kåberger tycker är en bra mix.
– Solel kommer att byggas ut väldigt snabbt eftersom solel blivit så billigt och kostar mindre än många andra fasadmaterial och takmaterial, så det kommer inte att vara någon uppoffring att sätta solceller på byggnader.

Bra ur årstidssynpunkt

Kombinationen sol och vind är bra ur årstidssynpunkt, eftersom du har mer sol på sommaren och mer vind på vintern. Tomas Kåberger lyfter fram Tyskland som ett exempel på ett land som lyckats med en bra mixen så att sol plus vind ger ungefär lika mycket el per månad.

Fråga: Är det så att ju mer vind vi får desto mer sol får det plats?
– Det skulle man kunna säga, tillsammans gör de en bra prestation över året. Solelen kommer att byggas ut snabbt framåt, men hur snabbt beror på olika faktorer och är svårt att uppskatta.
– Det spelar heller inte så stor roll. Det viktigaste är inte hur mycket solenergi som produceras, det viktigaste är hur lite fossilbränslen som eldas.

”Teknik slår politik”

På frågan om trenden, att solel är det snabbast växande energislaget, kommer att hålla i sig, svarar Tomas Kåberger: Ja! Han hänvisar till att även Internationella Energimyndigheten, IEA, bedömer att sol och vind kommer att gå om kol om något år och kommer att bli största energikällorna på sikt.
– Det kommer inte ens att gå att stoppa med politisk illvilja, det kommer möjligen att kunna bromsas med politisk ovilja.
– I Sverige är det just nu en massa politiskt kampanjarbete för att bromsa utvecklingen men jag tror inte att den kommer att lyckas. Teknik slår politik!

Fakta Heta S(t)tolen

• Podden Heta S(t)olen görs av Svensk Solenergi.
• I podden intervjuas nyckelpersoner inom solenergi och andra experter om deras arbete med solenergirelaterade frågor.
• Lyssna på båda avsnitten med Tomas Kåberger här – eller där du lyssnar på poddar.