Förnybar el – på riktigt!

ETC El levererar endast förnybar el från sol, vind och småskalig vattenkraft, med strikta krav på hänsyn till miljö. Och allt överskott? Det bygger vi solceller för.

skaffa ETC EL

Ett enkelt elavtal utan bindningstid – du betalar bara för elen du använder, plus en månadsavgift på 49 kr, varav 19 kr går till nya solceller.

Solcellsparken i Hultsfred går framåt: Upp till 300 pålar per dag

Känns det modernt att skapa radioaktivt avfall 2025? Fredrik Sjöholm skakar på huvudet. Solenergi är framtiden, konstaterar han. Och tillsammans med sitt team av solcellsmontörer bygger han ut ETC Sol:s anläggning i Hultsfred. Det går rasande fort.

Förnybar el – på riktigt!

ETC El levererar endast förnybar el från sol, vind och småskalig vattenkraft, med strikta krav på hänsyn till miljö. Och allt överskott? Det bygger vi solceller för.

skaffa ETC EL

Ett enkelt elavtal utan bindningstid – du betalar bara för elen du använder, plus en månadsavgift på 49 kr, varav 19 kr går till nya solceller.

Det dunkar metodiskt från pålningsmaskinen. På mindre än en halv minut trycker den en påle ner i den mjuka sandjorden. Stöter den på en rejäl sten avstannar arbetet och en grävare behöver hjälpa till. Men här, på den gamla parkeringsplatsen som anlades när Metallica spelade på Hultsfredsfestivalen, finns inte särskilt mycket sten. Rötter klarar pålningsmaskinen att skära igenom, så pålningsjobbet flyter på smidigt. Pålningsmaskinen har en stor slaghammare, med en stor vikt som bankar, upp och ner. Den rör sig framåt på larvfötter.

Pålningsmaskinen laddas hela tiden med nya pålar, dunkar ner dem i den mjuka sandjorden med en automatisk slaghammare.

Arbetet med att trycka ner pålar för solparken som byggs ut till 11,5 MW – för att kunna koppla in 10 MW mot elnätet – rör sig framåt i rask takt. Över 10 000 pålar ska ner i marken. Per dag får teamet ner minst 200 pålar, en bra dag 300.

20 procents lutning

Fredrik Sjöholm är projektledare och arbetar tillsammans med ett team på sju solcellsinstallatörer.De anlitar dessutom en rad konsulter. Som ett mätföretag som med hjälp av gps tar ut koordinater för pålarnas placering. Elektriker med högspänningskomptens. När koordinaterna markerats fäster installatörerna trådar i räta linjer mellan dem, så att avstånd mellan raderna blir rätt. Solcellerna kommer att placeras med 20 procents lutning.
– 20-25 procent är optimalt. Ju högre lutning du har desto mer skugga får du och du behöver ha ett större avstånd till nästa rad, förklarar Fredrik.

Projektledare Fredrik Sjöholm känner en tillfredsställelse över att se solparken växa fram.

Fredrik Sjöholm har arbetat med solceller i över 20 år, de senaste åren som konsult. Solparksutbyggnaden för ETC Sol i Hultsfred är den största solpark han byggt hittills. Han konstaterar att branschen förändras i snabb takt.
– Den största förändringen är hur priset på solceller sjunkit och i samma takt har kvalitéten förbättras. Både verkningsgrad och hållbarhet är påfallande bättre än för bara några år sedan. När Fredrik började arbeta med solceller kostade de 30–35 kr per Watt idag är priset cirka 1 krona per Watt. Men trots prisraset brottas solparker under vissa perioder med lönsamhetsproblem.
– Elpriset svänger och du har ibland minuspriser. Har du inga batterier så tvingas du stänga av solparken och det vill du inte. Därför bygger ingen solparker utan batterilagring idag, säger han.
Batterierna kan användas både för frekvenshandel som ger intäkter och stabiliserar elnätet, men också för att lagra elen när den är billig – för att skicka ut den på elnätet när den är dyr.
– Vi talar om lagring i timmar, högst ungefär ett dygn i taget. Nästa steg i utvecklingen för solparker blir att kunna långlagra, till exempel med vätgas.

Balkar och solceller monteras manuellt

Den gamla parkeringsplatsen i Hultsfred är stor, totalt 15 hektar. Tusentals pålar trycks ner och det tar flera veckor att fylla hela området. Pålningsarbetet startade på den norra sidan och rör sig metodiskt söderut. Redan innan hela området pålats klart, vilket troligtvis blir i slutet av april, kommer teamet av montörer att börja fästa balkar, som solcellerna ska fästas på. Det sker manuellt och redan nu förbereds delar av jobbet.

Solcellsmontören José Carlos, arbetar denna dag med förmontering.

En av montörerna, José Carlos arbetar denna dag med just förmontering. Framför sig har han sju lådor med skruvar, muttrar och runda skivor som han fäster i balkarna.
– Det flyter på, man blir glad när man arbetar med solcellsmontage, säger han.
Även Fredrik känner en tillfredsställelse. Han har aldrig ångrat att han gav sig in i solcellsbranschen. Han ser potentialen, konstaterar att solenergi är det energislag som byggs ut snabbast – och är billigast.
– Regeringen kan prata hur mycket den vill om ny kärnkraft, men personligen tror jag inte att den kommer att bli av. Solenergin är ju så mycket bättre! Och att skapa radioaktivt avfall, känns det modernt 2025? Det tycker inte jag.

DC-kablage, högspänning och containerleverans

Dagens moderna solceller har en bra hållbarhet, eller låg degradering som proffsen kallar det.
– Allt som står utomhus tär solen på. De tappar 0,4 procent om året. För ett par år sedan låg den siffran på 0,6 procent, förklarar Fredrik.
Om en stund ska han ta emot en elektriker. Imorgon kommer mätingenjörer. Nästa vecka, en gräventreprenör för att förbereda DC-kablage. Snart anländer ytterligare två containrar med solceller. Under maj måndad kommer containrar med solceller att levereras varje dag.
Som projektledare har Fredrik Sjöholm mycket att koordinera. Blir han och teamet färdiga i tid – inkoppling till elnätet är möjlig i slutet av maj?
– Någon gång i början av juni räknar vi med att kunna koppla in. Vi har en försenad leverans av en transformatorstation, så det är en faktor vi inte styr över.

Pålarna måste hamna på exakt avstånd. Koordinater tas ut med gps och trådar fästs för att arbetet ska flyta smidigt.

En solpark kräver inte mycket underhåll, bara att hålla växtlighet nere. På den här marken finns mest ljung, den växer inte så snabbt, plus lite enstaka sly, så det räcker att en gång om året gå över området med röjsåg. Solcellerna behöver inte tvättas.
– Eftersom de lutar sköljs de av när det regnar.

När en solpark är klart och kopplas in, hur känns det?
– Det är en skön känsla såklart! När man är mitt i arbetet som vi är nu ska mycket lösas, när allt är klart är det bara att tuta och köra. Göra klimatnytta.

Fakta/ETC El-kunder bidrar till finansieringen

En del av finansieringen av den solpark ETC Sol bygger i Hultsfred kommer från ETC-elkunder. Elbolaget är det enda i Sverige som inte plockar ut vinst, utan använder allt överskott till att sätta upp solceller för att tränga undan fossil energi.