”Solcellskollektiv kan bli en folkrörelse”

Tänk om varenda människa valde att förlägga sitt sparande till ett solcellskollektiv? Bo Lindvall tror att det skulle göra en enorm skillnad, inte minst för att det sätter press på politikerna i klimatfrågan. Därför är han en av de drivande i Föreningen Framtiden Sol, som hittills sparat 400 000 kronor i solceller.

Bo Lindvall, managementkonsult med fokus på ledningsfrågor i statliga myndigheter och verk, har fyra barn och nio barnbarn. Han känner en stark oro, framför allt för barnbarnens framtid i en värld med global upphettning. Oron vill han kanalisera genom handling.
– Risken är att oro och rädsla inför hur illa det är gör människor passiva, istället för engagerade. Vi behöver gå samman, känna hopp och göra det vi kan, säger han.

Bo Lindvall vill kanalisera sin klimatoro i handling.


Därför var han en av initiativtagarna till att starta Föreningen Framtiden Sol, 2019. De var en grupp klimatmedvetna vänner som alla delade en oro för klimatet och framtiden.
– Vi såg konsekvenserna av CO2-genererande energiproduktion, och förstod också att för att kunna konkurrera ut den typen av energikällor så krävs alternativ. En idé om att stödja energiproduktion med icke fossila bränslen växte fram. Vi kände till att det fanns solcellsparker och när vi hörde talas om ETC Sol AB och deras upplägg kändes som en klockren lösning för det vi ville åstadkomma, berättar Bo Lindvall.

Varför kunde ni inte lika gärna spara som enskilda, direkt i ETC Sol?
– Det hade vi absolut kunnat göra. Själv sparar jag inte bara i Föreningen Framtiden, utan även i ETC Bygg. Men vi tänker att det är en poäng att vi inte agerar bara som individer utan att vi kanaliserar vårt engagemang i det lilla, tillsammans. Vi är en grupp, vi hejar på varandra. Det ger en känsla av meningsfullhet, att vi bidrar väldigt konkret till klimatomställning.

Ett stöd till solceller

I dag har Föreningen Framtiden Sol 65 medlemmar, som månadssparar summor mellan 100 och 1 000 kronor. Bo Lindvall tänker att det visserligen vore kul om de fortsatte växa men kan samtidigt tänka att föreningen är lagom stor, blir den betydligt större behöver de en administrativ apparat för att hålla koll på pengarna.
– Vi ger ingen avkastning på pengarna, allt går till att bygga solceller. Den som sparar kan ta ut sina pengar, men hittills har ingen gjort det. Jag tror att de flesta i vår förening ser detta mer som ett stöd till solceller än ett sparande.

Föreningen Framtiden kanaliserar medlemmarnas sparande både till ETC Sol som bygger solcellsparker och Solar Park, en ekonomisk förening som bygger en av Sveriges största solcellsparker i Helsingborg.
– Det är de enda två företag som vi känner till som har ett upplägg som gör det möjligt att månadsspara. Därför har vi valt dem.

Skapar engagemang

Förutom sparandet, skickar Föreningen Framtiden Sol ut ett nyhetsbrev varje månad och minst en gång om året samlas medlemmarna i ett seminarium/webbinarium.
– Vi bjuder in inspirerande föreläsare, som till exempel Gudrun Schyman, nationalekonomen Staffan Leastadius och Johan Jenny Ehrenberg. I nyhetsbrevet väljer vi flest positiva klimatnyheter, men inte bara, det vore att ljuga. Men vi har en positiv tonvikt så att folk känner sig glada, för att skapa engagemang i klimatfrågan. Det är otroligt uppskattat och vi får väldigt stor respons på nyhetsbreven.

Bo Lindvall tänker att alla initiativ, stora som små, gör skillnad.
– Vår ambition är att bidra till fossilfri elproduktion. Det viktiga för oss är att inte vara passiva, att agera.

Vad vill du hälsa till alla som inte tänkt på att deras sparande kan göra klimatnytta?
– Det är något väldigt konkret, det känns meningsfullt att bidra, och att göra det tillsammans. Om alla människor bestämde sig för att tänka på klimatet när de sparar pengar tror jag att det skulle betyda enormt mycket, det skulle bli en folkrörelse. Ytterst handlar det om att påverka politikerna. Vi kan påverka politiken, genom att visa att det är möjligt. Det finns betydligt större solcellskollektiv i flera andra länder, som Spanien och Frankrike. Jag är övertygad om att det gör skillnad.