Småskaliga solcellsinstallationer försvåras: ”Ingen liten sak”

Energimarknads­inspektionen har fattat två beslut som försvårar nya installationer av småskaliga solcellsanläggningar i områden där elnätet kräver förstärkning. ”Detta är ingen liten sak! Plötsligt ska enskilda bära nätkostnader som historiskt slås ut på nätkollektivet”, kommenterar Johan Jenny Ehrenberg, grundare av ETC-företagen.

Två villakunder som ville installera solceller inom ramen för sina befintliga huvudsäkringar har fått besked om att de måste betala 50 000 kr respektive 94 000 kr för att mata ut el på nätet. Detta eftersom nätet i området behöver förstärkas för att kunna ta emot mer elproduktion, rapporterar Dagens industri.
Svensk solenergi skriver att besluten kan försvåra för utbyggnaden av solkraft i områden där elnätsförstärkningar krävs, eftersom Ei slår fast att nätföretagen har rätt att ta ut anslutningsavgift i de fall de behöver genomföra förstärkningar.

Kostnaden kan inte komma i efterhand

I de aktuella fallen har elnätsföretaget uppmärksammat att förstärkning krävs när de behandlar föranmälan och då skickat en offert till kunden. Kunden kan då själv välja att gå vidare med installationen eller avbeställa, eller om möjligt minska sin beställda solcellsanläggning om det finns ett begränsat utrymme i nätet. Därmed finns ingen risk att kostnaden för anslutning kommer som en överraskning i efterhand så länge installationen av solceller påbörjas först efter att nätföretaget ger installationsmedgivande.

Allt fler drabbas

Hur vanligt är det att nätförstärkning krävs för få ansluta en solcellsanläggning? Det är olika i olika delar av landet, främst beroende på hur långt utbyggnaden av solceller har gått. Än så länge är det endast ett fåtal lokala elnätsföretag som tagit ut denna avgift och det har alltså bara berört kunder där en förstärkning av elnätet krävts för att ansluta. Svensk solenergi skriver: ”En uppskattning är att det i genomsnitt krävs i 3–5 procent av alla installationer men att den siffran ökar. Ei:s beslut riskerar dock att innebära att utbyggnaden stannar av i områden där nätet måste förstärkas eftersom kostnaderna blir för höga för den enskilda kunden.”

Hur kan det bli såhär?

Ei baserar sina beslut på EU:s elmarknadsförordning, artikel 18.1, som säger att elnätsavgifter, inklusive anslutningskostnader, ska avspegla faktiska kostnader och tillämpas på ett icke-diskriminerande sätt. Detta följer en EU-dom som gjort att Ei i mars 2023 meddelade att delar av ellagen, som tidigare gynnade småskalig elproduktion, inte längre kan tillämpas. I synnerhet handlar det om § 11 i kapitel 4, som tidigare undantagit befintliga elnätsabonnemang på maximalt 63 A från anslutningskostnader för elproduktion inom huvudsäkringen.
Svensk Solenergi är kritisk till Ei:s nya linje. Tidigare har Ei ansett att installation av produktion inom befintlig huvudsäkring inte utgör en ny anslutning och därför inte ska beläggas med anslutningsavgift. Att frångå denna praxis skapar orimliga konsekvenser för de hushåll som triggar en elnätsförstärkning.

”Praxis bör ändras”

Svensk Solenergi anser att Ei bör återgå till sin tidigare praxis: Att produktion inom befintlig huvudsäkring inte är en ny anslutning och att de därmed inte ska betala anslutningsavgift.
Dessutom pekar de på att elnätsföretagen bör arbeta proaktivt med nätförstärkningar i bostadsområden för att underlätta omställningen från bensin och diesel till elbilar och möjliggöra hushållens egen elproduktion.