Av de tre jättarna Eon, Vattenfall och Ellevio – som tillsammans äger över 50 procent av näten i Sverige – så är det än så länge bara Ellevio som har infört avgiften.
Men senast 1 januari 2027 ska alla elnätbolag ha infört den, enligt ett EU-direktiv.
Mäter olika
Exakt hur bolagen mäter och vilken nivå avgiften har skiljer sig åt idag.
Ellevio, som är störst av de 21 elnätbolag som idag infört effektavgift, mäter snittet av de tre högsta effekttopparna på månaden och multiplicerar kilowatten med 81,25 kronor. Nattetid mäts bara halva toppen men ingen skillnad görs mellan vardag och helg.
Samtidigt finns bolag som bara mäter den högsta toppen på en månad men har olika avgift beroende på om det är vardag eller helg, och beroende på årstid.
Så kan du parera
Du kan inte välja elnätsleverantör. Bor du på ett ställe där ditt elnätbolag infört effektavgift baserat på effekttopp ökar intresset av att försöka förstå vad som genererar dina toppar.
– Har du solceller och ett smart batteri, så slipper du tänka. Själv har jag solceller, det smarta batteriet QuiPower från företaget Enequi, i samarbete med ETC El och den smarta termostaten Ngenic Tune, som säljs till förmånligt pris av ETC El. Det gör att jag kan parera effektavgiften utan att själv behöva tänka särskilt mycket, säger Anton Borgström, IT-chef.
Han berättar att ETC El-appen gör det möjligt att följa din elförbrukning och rekommenderar den som inte har möjlighet att installera solceller att åtminstone överväga en termostat.
– Ngenic Tune kostar knappt tre tusen kronor och jag ser framför mig att intresset kommer att öka kraftigt i takt med att människor förstår hur mycket pengar du kan spara genom att ha en smart termostat.
Vill du förändra eller ta kostnaden?
Den som varken har solceller, smart batteri eller smart termostat är hänvisad åt att försöka förstå vad som genererar toppar. Därefter ställa sig frågan om man är villig att förändra beteendet eller ta kostnaden.
I debatten talas det mycket om tvättmaskiner och elbilsladdare – men mindre om spishällen, som har lika hög effekt som en långsam elbilsladdare. DN publicerade i veckan en grafik över effekt hos vanliga apparater i ett hushåll (vilket naturligtvis varierar utifrån energiklass på enskilda prylar). Några exempel ur DN:s grafik:
Tvättmaskin: 0,5 kW
Diskmaskin: 0,8 kW
Dammsugare: 0,9 kW
Ugn: 1.0 kW
Hårfön: 2.0 kW
Strykjärn: 2.2 kW
Dusch: 2,5 kW
Spishäll: 3,5 kW
Ladda bilen långsamt: 3,5 kW
Allt fler elnätsföretag har infört
Varje år rapporterar elnätföretagen till Energimarknadsinspektionen (Ei) hur deras nätavgifter såg ut per den 1 januari.
Nu har Ei fått in alla siffror för 2025. Av Sveriges cirka 170 elnätsföretag har 21 rapporterat till Ei att de har infört en effektavgift för hushåll, det vill säga för kunder med en säkring upp till 25 ampere. Vissa av elnätsföretagen har infört det för alla hushållskunder, andra till en viss kategori, till exempel för dem som bor i villa.
Ytterligare 30 elnätsföretag, det vill säga 51 företag, tillämpar effektavgifter som en del av elnätsavgiften för kunder med en säkring upp till 200 ampere, vilket till exempel kan vara företagskunder av olika slag.
Det kan jämföras med 2024. Då hade hade 17 elnätsföretag en effektavgift som en del av sin elnätsavgift för kunder med en säkring upp till 25 ampere och 49 elnätsföretag hade en effektavgift för kunder med säkring upp till 200 ampere.
Många storförbrukare har en effektavgift
För storförbrukare, exempelvis större industrikunder, tillämpade 122 elnätsföretag effektavgifter för kundkategorin 2024 och 121 elnätsföretag hade en effektavgift för storförbrukare 2025.
Syfte: Slippa bygga ut
Syftet med modellen är att sprida elanvändningen så att nätägarna ska slippa bygga ut näten efter de värsta belastningstopparna.
En invändning som har lyfts är att valet att mäta snittet av just tre toppar riskerar att urholka incitamentet för kunderna att hålla elförbrukningen nere. En som vet med sig att den har haft tre höga toppar i början på månaden har ingen anledning att anstränga sig resten av månaden.
Fakta/ Effekt och effekttopp
• Med den nya avgiften på elnätsfakturan blir effekten allt viktigare att hålla koll på.
• Effekten är den mängd el som används vid en given tidpunkt och mäts i watt (W), eller kilowatt (kW) som betyder tusen watt.
• Det ska inte förväxlas med kilowattimmar (kWh) som mäter vilken effekt du använder över tid, alltså din energiförbrukning.
• En effekttopp är timmen med högst medeleffekt varje dag.