I samband med att Nätverket för solparker presenterar sin nya rapport Solparksstatus 2025, har organisationen listat fem positiva fakta om solparker:
Solkraften pressar elpriset
Enligt en rapport från Sweco skulle en utbyggnad av 12 TWh solkraft innebära att elpriset minskar med 27-31 öre/kWh i södra Sverige, vilket är på samma nivå som vid motsvarande utbyggnad av kärnkraft eller havsbaserad vindkraft.
Goda solförhållanden i Sverige
Elutbytet från solceller är lika stort i södra Sverige och längs kusterna i norra Sverige som i Danmark Nederländerna och norra Tyskland. Svalare temperaturer ökar solcellernas verkningsgrad.
Solparker kan kombineras med jordbruk och djurhållning
Solparker kan kombineras med både odling och djurhållning. Det kan exempelvis vara vallodling med regelbunden skörd, långliggande vall med ängsliknande slåtter, grönsaksodling eller bete.
En tillfällig installation
Solparker är tillfälliga installationer som inte kräver permanenta ingrepp på marken. När solpanelerna är färdiganvända och plockas ner kan marken åter användas för fullskalig jordbruksproduktion.
Solparker ger stor klimatnytta
För solceller som installeras i norra Europa tar det bara drygt ett år att producera lika mycket energi som förbrukats i tillverkningsfasen, enligt en studie från Fraunhoferinstitutet. En TWh solel räcker till 480 000 elbilar under ett år och kan minska utsläppen från trafiken med 660 000 ton.
Jämförelsen med elbilar bygger på att en elbil drar 1,9 kWh/mil och kör 1 100 mil per år. En genomsnittlig bil släpper ut 126 gram CO2e/km enligt Trafikverket.
ETC Sol bygger ut i Hultsfred
ETC Sol bygger just nu ut en solpark i Hultsfred kraftigt, till 10 MW. Den beräknas bli inkopplingsklar redan sommaren 2025. Finansieringen av den solparken är möjlig tack vare att allt överskott från ETC El går till att sätta upp solceller och att ETC Sol crowdfundar pengar genom att låta människor spara mot avkastning. Privatpersoner, företag och organisationer kan på detta sätt ”solspara” mot avkastning – och göra klimatnytta.