In i det sista fylldes salen av fler stolar. 80 hade anmält sig – men fler än hundra personer dök upp i Gnesta. I ett engagerat panelsamtal som följde på föreläsningen, diskuterade Johan Lexell, solcellseldsjäl, vd för Klövsta Energi och ordförande för Miljöpartiet i Gnesta, och Johan Jenny Ehrenberg, grundare av ETC, framtidens energilösningar och vikten av lokalt engagemang.
Samtalet leddes av Daniel Wohlgemuth, MP, och kretsade kring hur människor kan ta makten över sina liv genom vad Johan Jenny Ehrenberg kallar Tillsammansmakt – att inte vänta på politiker eller banker för att bygga klimatomställning. Mer solceller, batterier och energigemenskaper var en röd tråd i panelsamtalet.
Från krigszoner till lokal energikamp
Johan Lexell inledde med att berätta om sin bakgrund som yrkesmilitär i flera krigszoner, en erfarenhet som ledde honom till insikten att den verkliga förändringen måste ske lokalt.
– Det finns ingen annanstans att rädda världen än hemma, betonade han.
Efter att ha insett potentialen i solenergi har han blivit en eldsjäl som knackat dörr och förklarat vitsen med att alla borde ha solceller.
Det har gett resultat.
Gnesta – världens energilagertätaste plats
Lexell delade med sig av siffror som visar hur mycket pengar Gnesta skulle kunna spara genom att investera ännu mer i förnybar energi. Ovanför sitt köksbord har han en karta där han sätter upp nålar för varje ny solcellsanläggning och varje elbil i kommunen. Den blir allt tätare. Men det räcker inte, underströk Lexell:
– Varje år importerar vi i Gnesta fossila drivmedel för 250 miljoner kronor. Om vi istället använder elbilar och lokal energi har vi plötsligt en kvarts miljard kronor över att investera i annat.
Johan Lexell berättade att lilla Gnesta hamnat på världskartan för att samhället är världens energilagertätaste plats. Bland annat har megaföretaget Huawei besökt Gnesta och även gjort en film om Gnestas energiomställning där Gnesta kallas ”The community that always shines”.
Energigemenskap – en nyckel
Både Lexell och Ehrenberg pekade ut energigemenskaper som en viktig faktor för en hållbar framtid – eftersom elnätsföretagen hela tiden tar ut högre kundavgifter för nätet.
Johan Lexell ser framför sig en folkrörelse som reagerar mot de orimliga priserna:
– De höjer sina priser med 25 procent om året, vilket är orimligt! När går gränsen för att alla reagerar? Frågan är varför jag ska betala 4 000 kronor om året till elnätbolaget när jag och mina grannar skulle kunna dela på en nätanslutning.
Lexell lyfte också fram vikten av att ändra regelverken så att privatpersoner och lokala aktörer enklare kan skapa egna energilösningar.
– Vi har redan tekniken, nu handlar det om att få lagstiftningen på vår sida.
Teknikens miljöpåverkan
En fråga från publiken handlade om miljökonsekvenser för att tillverka solceller och batterier.
Johan Jenny Ehrenberg svarade att alternativen – fossila bränslen – är betydligt smutsigare.
– Efter sju månader till ett år har en solcell betalat tillbaka sin klimatpåverkan och börjar bidra till renare energi, sa hen, och underströk vikten av hårda krav på råvaruutvinning och produktion.
Mot en ny energipolitik
Johan Jenny Ehrenberg berättade om ETC Bygg:s klimatpositiva, solcellsföresedda hyreshus och förklarade att det är möjligt att bygga hus som lagrar koldioxid och genererar mer el än hyresgästerna konsumerar.
Johan Lexell menade att så måste allt vi bygger se ut framåt:
– Vi kan inte bygga hus som bara förbrukar energi. Varje nytt hus måste ge mer än det tar. I dessa tider av krigshot, och hot om det ena och det andra, kan man ju inte bygga en enda jävla skruttgrej!
”Fruktansvärt roligt”
Panelsamtalet lämnade publiken med en stark framtidstro på lokal energiomställning. Johan Jenny Ehrenberg fick frågan om det inte känns motigt ibland?
– Jag förstår inte frågan. Jag tycker det är fruktansvärt roligt att göra det jag gör. Om man möter motstånd blir det intressant, då har man ett problem att lösa.
Vill du följa turnéplanen eller boka hoppet, gå in på etc.se/hoppet.