Förnybar el – på riktigt!

ETC El levererar endast förnybar el från sol, vind och småskalig vattenkraft, med strikta krav på hänsyn till miljö. Och allt överskott? Det bygger vi solceller för.

skaffa ETC EL

Ett enkelt elavtal utan bindningstid – du betalar bara för elen du använder, plus en månadsavgift på 49 kr, varav 19 kr går till nya solceller.

Remissvaret: ”Bromsa inte utbyggnaden av solkraft”

Regeringens förslag om att sänka skattereduktionen för solcellsinstallationer och avskaffa den så kallade ”60-öringen” möts av kritik från branschorganisationen Svensk Solenergi. Organisationen menar i ett aktuellt remissvar att förslagen riskerar att bromsa utbyggnaden av solkraft och efterlyser en mer förutsägbar plan för nedtrappningen.

Förnybar el – på riktigt!

ETC El levererar endast förnybar el från sol, vind och småskalig vattenkraft, med strikta krav på hänsyn till miljö. Och allt överskott? Det bygger vi solceller för.

skaffa ETC EL

Ett enkelt elavtal utan bindningstid – du betalar bara för elen du använder, plus en månadsavgift på 49 kr, varav 19 kr går till nya solceller.

I höstbudgeten och promemorian Förändrade skattesubventioner för solceller och mikroproduktion av el samt utvidgad mottagningsplikt för elleverantörer (Fi2024/02289) presenterar regeringen flera förändringar som påverkar solcellsägare:

  • Skattereduktionen för installation av solceller sänks från 20 till 15 procent för kunder som slutbetalar sin installation efter juni 2025.
  • Skattereduktionen för mikroproduktion av el, den så kallade 60-öringen, slopas helt från och med januari 2026.
  • Mottagningsplikten för elleverantörer utvidgas och ska gälla alla kunder, oavsett huvudsäkringsstorlek.

Mottagningsplikten innebär att elleverantörer måste köpa tillbaka el från mikroproducenter till ett skäligt pris. Svensk Solenergi menar dock att detta redan fungerar väl och att förändringen därför har begränsad betydelse.

Branschens kritik

I sitt remissvar framför Svensk Solenergi att nedtrappningen av stöden bör ske mer förutsägbart. Organisationen efterlyser två justeringar:

  • Sänkningen av det gröna avdraget bör baseras på beställningsdatum i stället för slutbetalningsdatum för att ge konsumenterna bättre planeringsförutsättningar.
  • 60-öringen bör fasas ut gradvis istället för att försvinna helt på en gång. En successiv nedtrappning skulle ge de närmare 200 000 prosumenter som påverkas möjlighet att anpassa sig.
Utsatt läge

Svensk Solenergi har tidigare uppmärksammat energi- och näringsminister Ebba Busch på att branschen redan befinner sig i ett utsatt läge. I ett brev till ministern beskriver organisationen hur förslagen försämrar förutsättningarna för småskalig solkraft, som redan påverkas av höga räntor, fallande elpriser och en allmän lågkonjunktur.

Tre förslag till regeringen

För att mildra effekterna av förslaget har Svensk Solenergi lagt fram tre alternativa åtgärder:
Stegvis avveckling av 60-öringen: Istället för en abrupt slopning bör avdraget minskas med 5 öre per år från 2026, för att nå 0 öre per kWh år 2038. Detta skulle ge hushållen tid att investera i batterier och andra lösningar.
Harmoniserat grönt avdrag: Idag ges olika skattereduktioner för olika typer av grön teknik. Svensk Solenergi vill se ett enhetligt avdrag på 30 procent för solceller, batterier och elbilsladdare för att skapa rättvisa förutsättningar.
Rimligare anslutningsavgifter: Regeringen bör se över hur elnätsföretagen tar ut anslutningsavgifter för småskalig elproduktion. Svensk Solenergi menar att vissa avgifter, som kan uppgå till 100 000 kronor för villaägare, är orimligt höga.

Efterlyser långsiktig planering

Branschorganisationen betonar att de inte motsätter sig att avdragen successivt minskas, men att det måste ske med långsiktig planering för att undvika negativa effekter på marknaden.
– Nu kommer förslagen i ett läge där branschen redan pressas av flera faktorer. Om regeringen går vidare med nedskärningarna bör det ske med en tydligare och mer förutsägbar plan. Det är vad vi för fram i vårt remissvar säger Svensk Solenergis vd Anna Werner.