Enligt SVT Nyheter är det särskilt Teslabilar som exporteras till Finland, medan Kia-modeller är eftertraktade både i Danmark och Finland. Peugeot-elbilar säljs främst till Danmark.Trenden har fortsatt under början av 2025, där elbilar nu utgör en tredjedel av försäljningen till utlandet hos bilauktionsföretaget Kvdbil, jämfört med en fjärdedel under 2024.
– Exporten fortsätter att öka absolut. Elbilarna skiljer ut sig från andra drivlinor, säger Daniel Odsberg, försäljningschef på Kvdbil, till SVT.
Den svaga kronan driver på exporten
Den ökade exporten beror delvis på den svaga svenska kronan, som gör svenska bilar attraktiva för köpare i euroländerna. Dock är det inte hela förklaringen, då exporten av bensin- och dieselbilar minskade under samma period. Ett större utbud av laddbara bilar i Sverige, ofta med hög utrustningsnivå, gör också att utländska köpare ser dem som prisvärda alternativ.
Negativa klimateffekter och politisk kritik
Flera experter menar att den omfattande exporten av elbilar riskerar att öka utsläppen och försvåra Sveriges klimatarbete. Mattias Goldmann, vd för 2030-sekretariatet, varnar för att elbilar som kunde ha använts i Sverige med fossilfri el istället hamnar i länder med högre klimatpåverkan.
– Det är dåligt för klimatet om elbilarna försvinner utomlands och ersätts med fossildrivna fordon i Sverige, säger Goldmann till SVT.
Under de senaste fem åren har runt 100 000 laddbara bilar exporterats från Sverige, vilket motsvarar en betydande del av de cirka 670 000 laddbara bilar som finns i trafik i landet. Samtidigt som nya elbilar registreras, försvinner en stor andel utomlands, vilket saktar ner elektrifieringen av fordonsflottan.
”Sverige måste behålla fler elbilar”
Den höga exporten har också en direkt koppling till regeringens klimatpolitik.
– Här är det ju ett problem att det är så pass billigt att köra fossilbilar i Sverige idag, och att olika typer av incitament och stöd för elbilar helt har ryckts bort, säger Amanda Lind, språkrör för Miljöpartiet, till SVT.
Mattias Goldmann varnar också för att exporten kan försvåra Sveriges möjligheter att uppfylla EU:s klimatkrav för 2030, vilket kan leda till ekonomiska påföljder.
Avsevärd förändring
Trafikanalys konstaterar alltså att exporten av elbilar ökade med 75 procent under 2024 och kommenterar: ”Exporten av elbilar och laddhybrider är så pass omfattande att den har en betydande påverkan på tillväxttakten av laddbara bilar i trafik.”
Drygt 60 procent av de exporterade bilarna var max fem år gamla, vilket är en avsevärd förändring jämfört med för tio år sedan då majoriteten av de exporterade bilarna var äldre än 15 år.