Installationer av solceller har ökat kraftigt sedan höjningen av subventionsgraden från 15 till 20 procent den 1 januari 2023. Vid utgången av 2023 fanns det mer än 250 000 installerade solcellsanläggningar i landet. Enligt regeringen ”finns inte längre samma behov av att, i samma omfattning som de senaste åren, stimulera efterfrågan på solceller.”
”Avskräcker och skapar osäkerhet”
Svensk Solenergi är starkt kritiska till att regeringen föreslår att minska ett stöd och helt ta bort ett annat i samma hugg, med motiveringen att stödsystemen som regeringen angriper är och har varit viktiga för att accelerera hushållens och småföretagens elektrifiering.
Förslaget innebär att det gröna avdraget för installation av solceller sänks från 20 till 15 procent från och med 1 juli 2025.
– Stödsystem ska vara långsiktiga och förutsägbara. Att hela tiden ändra subventionsnivåerna skapar osäkerhet och avskräcker både villaägare och företag från att investera i förnybar elproduktion, säger Anna Werner, vd Svensk Solenergi.
Bengt Stridh är universitetslektor vid Mälardalens Högskola och arbetar med solcellssystem. På sin blogg kallar han förslaget ”drastiskt” med tanke på att det både berör både blivande och befintliga solcellsägare och analyserar vilken betydelse det får för privatpersonens plånbok. Han skriver: ”Att skattereduktionen sänks från 20% till 15% för investeringen i solceller ger 5 000–10 000 kr mindre i skattereduktion vid en investering på 100 000–200 000 kr.”
Häftigast kritik mot 60-öringen
Den häftigaste kritiken möter förslaget att helt slopa ”60-öringen” från och med 1 januari 2026.
Sedan 2015 har mikroproducenter av förnybar el kunnat göra avdrag på skatten för varje såld kilowattimme, upp till ett maxbelopp om 18 000 kronor per år. Avdrag har endast kunnat göras på högst så många kilowattimmar som prosumenten själv köper.
En prosument är en person eller företag som både producerar och konsumerar el. I Sverige finns ungefär 250 000 prosumenter.
Avdraget riktar sig alltså till hushåll och små företag som installerat solceller och har varit ett billigt sätt att öka den lokala elproduktionen.
– Skattereduktionen på 60 öre per kilowattimme är egentligen inte en subvention utan endast en delvis kompensation för den skatt som prosumenten betalar när denne köper tillbaka sin el. Den gynnar utbyggnad av småskalig elproduktion som ökar svenskarnas självförsörjning. Det gör hela landet mindre sårbart vid framtida energikriser, säger Anna Werner.
Ett slag mot hushållens plånbok
Bengt Stridh analyserar vilken betydelse förslaget får för ett hushåll. Han hänvisar till ett projekt vid dåvarande Mälardalens Högskola och bedömer att ett hushåll med en anläggning på 10 kW egenanvänder cirka 30 procent av den producerade solelen. Om 60-öringen slopas betyder det i reda pengar ”3 780–4 200 kr/år i minskad skattereduktion”.
Bengt Stridh kommenterar: ”På några års sikt har den borttagna skattereduktion för överskott som matas in till nätet därmed en större inverkan än sänkningen av skattereduktionen för installationen av solceller.”
”Det går bakåt”
Regeringen inleder sitt pressmeddelande om förslaget med uttalandet: ”Att verka för klimatomställningen är en central fråga för regeringen”.
I en tid där elanvänding förutspås öka rejält inom den närmaste årtiondet och att vi därmed borde stimulera ny elproduktion menar Bengt Stridh är det ”märkligt” att regeringen går i motsatt riktning när det gäller både solkraft och havsbaserad vindkraft.
Det handlar i statskassan inte heller om stora summor. Förslaget om sänkt subventionsgrad för installation av solceller bedöms öka skatteintäkterna med 100 miljoner kronor under 2025 och med 200 miljoner kronor per år från och med 2026. Förslaget om slopad skattereduktion för mikroproduktion bedöms öka skatteintäkterna med 680 miljoner kronor från och med 2026.
Bengt Stridh konstaterar att det handlar om ”småsummor” och jämför med att regeringen vill satsa miljarder på sänkt flygskatt. Han skriver: ”Med vår nuvarande regering går det bakåt vad gäller energi, miljö och biologisk mångfald.”
Svensk solenergi konstaterar att regeringen bedriver en politik som bromsar elektrifieringen.