Den 29 oktober införs en ny metod för att beräkna och allokera kapacitet för handel på elmarknaden, så kallad flödesbaserad kapacitetsberäkningsmetod. Det påverkar alla på elmarknaden – konsumenter, producenter och elhandlare.
Oklara konsekvenser
Varje dag sätts elpriset timme för timme, för nästkommande dag, på den nordiska elbörsen Nord Pool. Dessa timpriser är de som elkunder med rörligt timpris betalar, plus skatter och andra avgifter (elkunder med rörligt månadspris betalar ett snitt av timpriserna, plus skatter och andra avgifter).
Ingen kan i detalj svara på vad den nya beräkningsmetoden får för konsekvenser.
– Det här är en jättekomplicerad fråga. Det svenska elhandelssystemet är ju redan sammanlänkat med elpriser i övriga Europa. Vid vissa tider, till exempel för två år sedan, påverkades vi jättemycket av de europeiska priserna, de kunde stiga till sex kronor, säger Tommy Rundqvist, ekonomichef för ETC El.
Finns kritik
Han konstaterar att det finns en kritik mot det nya beräkningssystemet som kan sammanfattas i att det är orättvist att en stor energiproducent som Sverige drabbas av högre elpriser.
– Inga elhandelsbolag, inte heller ETC El, får köpa och sälja el direkt mellan producent och konsument. Vi måste göra det genom en balansansvarig, som köper in det våra kunder konsumerar. Vi på ETC El uppdrar åt den balansansvarige att köpa sol, vind och vattenkraft. Jag har frågat vår kontaktperson vad det nya beräkningssystemet betyder i praktiken, men får svaret att ingen riktigt vet.
Det har dock gjorts simuleringar som visat att det nya beräkningssättet kommer medföra ett ökat pris på cirka 20 procent (inklusive moms) för elkonsumenter i elområde 1, 2 och 3.
I elområde 4, som idag har ett högre pris än övriga elområden i Sverige, kommer det nya beräkningssättet innebära ett lägre pris jämfört med dagens beräkning.
Någon tjänar på det
Frågan är varför den nya beräkningsmetoden införs. Det korta svaret är: På grund av ett EU-direktiv. Motivet bakom den nya beräkningsmetoden sägs vara att utnyttja kapaciteten i elnäten bättre – och därmed kan mer el överföras mellan elområden.
Beräkningsmetoden som är ny för Sverige, används redan av en rad andra EU-länder och uppges totalt sett vara ”mer samhällsekonomiskt lönsam”.
Vem tjänar på det här?
– Det undrar vi också. Tydligt är att systemet är utformat så att Svenska Kraftnät tjänar tillräckligt mycket pengar och att de stora elbolagen garanterat inte tjänar mindre pengar.
Hur påverkas ETC El:s kunder?
– Det enda vi har att gå på är de simuleringar som gjorts, som pekar på att alla i elområde 1, 2 och 3 väntas få högre elpriser. Våra kunder påverkas på samma sätt som kunder i alla andra elbolag.
ETC El köper ju in solel från ETC Sol:s solparker. Betyder inte det att ETC El kan styra över priset till kund?
– Nej, eftersom alla priser sätts på den nordiska elbörsen Nord Pool. Varken ETC Sol eller ETC El kan styra priserna. Däremot kan våra kunder vara trygga med att ETC El är ett bolag som inte plockar ut vinst utan istället bygger klimatomställning genom att sätta upp solceller för allt överskott.
Hur mycket av den el ETC El:s kunder konsumerar kommer idag från ETC Sol?
– På sommaren är det ungefär 90 procent. På årsbasis cirka 25 procent. Ju fler kunder vi får, desto fler solceller kan vi sätta upp. Vi har ökat andelen solel kraftigt de senaste fem åren, det är hela poängen med ETC El, att göra klimatnytta och konkurrera ut smutsig el genom satsningar på solel.
Fakta/ Rörligt elpris per timme eller månad
• ETC El erbjuder rörligt pris per månad: Priset per kWh ändras varje månad. Det betyder att du kan påverka dina kostnader genom att använda mindre el. Du kan däremot inte påverka dina kostnader genom att använda el när den är billigare.
• ETC El erbjuder även rörligt pris per timme: Priset per kWh ändras varje timme baserat på gällande spotpriser. Du kan påverka dina kostnader både genom att använda mindre el och genom att använda el när den är billigare. Kund kan se aktuella timpriser i ETC El:s app.
• Det finns andra elbolag som erbjuder fast elpris. Det betyder att elpriset binds under 1 år eller under en kortare period på 4 eller 6 månader, då samma pris per kWh gäller under hela bindningstiden. Den som har fast elpris berörs alltså inte av förändringen av beräkningspriset av timpris (som införs 29 oktober), förrän bindningstiden på det fasta priset löpt ut – och hur det påverkar då är ännu oklart.