Solpaneler stod under 2024 för 11 procent av EU:s elproduktion, medan kolkraftverk bidrog med 10 procent, enligt data från tankesmedjan Ember. Användningen av fossilgas minskade för femte året i rad och utgjorde 16 procent av elmixen, rapporterar The Guardian.
– Detta är en milstolpe, säger Beatrice Petrovich, medförfattare till rapporten, till The Guardian.
– Kol är det äldsta sättet att producera elektricitet, men också det smutsigaste. Solenergi är den stigande stjärnan.
Sedan 2003 har kolanvändningen inom EU:s elproduktion minskat med 68 procent. Samtidigt har rena energikällor ökat markant; vind- och solenergi stod tillsammans för 29 procent av EU:s elproduktion under 2024. Denna ökning tillskrivs en rekordstor installation av nya solpaneler, trots att regionen fick mindre solsken än året innan.
Kolkraft minskar kraftigt
Rapporten noterar också att andelen kolkraft minskade i 16 av de 17 medlemsländer som fortfarande använde det under 2024.
I Tyskland och Polen, de två länder som använder mest kol inom EU, minskade andelen kol i elnätet med 17 procent, respektive 8 procent, jämfört med föregående år.
På väg att nå solmål
Dessa framsteg indikerar att EU är på väg att nå sitt mål om 400 GW installerad solkapacitet till 2025.
Under 2024 nådde unionen 338 GW och om den nuvarande tillväxttakten bibehålls, är målet om 750 GW till 2030 inom räckhåll.
För att stödja denna utveckling betonar rapportens författare behovet av investeringar i batterier, smarta mätare och andra former av ”ren flexibilitet” för att bättre anpassa tillgången på förnybar energi till efterfrågan.