Den här artikeln publicerades ursprungligen i Dagens ETC.
De flesta är överens om att solenergi är en av hörnpelarna i framtidens energissystem. Solen skiner över allt på jorden och producerar ofantligt mycket mer energi än vi människor någonsin kan göra av med. Det gäller bara att hitta sätt att omvandla solenergin till energiformer som vi kan dra nytta av. Vanliga solceller omvandlar synligt solljus – som innehåller fotoner – till elektroner, alltså el. Soliga dagar genererar solcellerna mycket el, molniga dagar kan de fortfarande omvandla en del ljus till el, men betydligt mindre. Den filippinske ingenjören Carvey Ehren Maigue har framställt ett prisbelönt material kallat AuREUS som han hoppas ska öka möjligheterna att ta vara på solenergin.
Det plastliknande och genomskinliga materialet framställs av olika typer av organiska restprodukter som exempelvis gammal mat som blivit oätlig, rester från livsmedelsindustrin eller skörderester. Materialet omvandlar osynligt ultraviolett ljus, eller UV-strålning, till synligt ljus, som sedan skickas vidare till solceller som omvandlar ljuset till el.
– Det kan jämföras med hur vi inandas syre och utandas koldioxid. Materialet absorberar UV-ljus, och efter en tid utsöndrar det synligt ljus, säger Carvey Ehren Maigue till nyhetssajten Brighter side of news.
AuREUS-prototypen är en 60×90 centimeter stor limegrön panel som Maigue installerat i sitt lägenhetsfönster. Den kan generera tillräckligt med el för att ladda två mobiltelefoner per dag. I en uppskalad version kan panelerna ge tillräckligt med el för att försörja hela byggnader med egen solel, enligt Maigue.
Men det är inte bara i fönster och på fasader som materialet kan bidra till elförsörjningen. Tack vare materialets formbarhet och flexibilitet kan det användas i många olika sammanhang där UV-strålning kan absorberas, i princip var som helst utomhus.
Möjliga användningsområden är exempelvis bilar, båtar, flygplan och till och med kläder.
Carvey Ehren Maigue tror att hans uppfinning, tack vare de oändliga användningsmöjligheterna, kan hjälpa människor att förstå den förnybara solenergin och demokratisera solel-produktionen.
– Det kan ge människor i gemen tillgång till förnybar energi, och göra det tydligt att det inte bara är stora institutioner med stora tak som kan ta vara på solenergin, säger han.
Som student, år 2020, vann Carvey Ehren Maigue James Dyson Awards hållbarhetspris för sin uppfinning.
Inspirerat av polarsken
AuREUS teknik bygger på att hög energi (gamma, UV) bryts ned till lågenergitillstånd (synligt ljus) av självlysande partiklar i atmosfären. Idén är inspirerad av hur polarsken uppkommer.
När de självlysande partiklarna från rester av frukt och grönt träffas av UV-ljus återutsänder de synligt ljus, som fångas upp av traditionella solceller som omvandlar det till likström.
Eftersom AuREUS-panelerna fångar upp UV-ljus kan de producera elektricitet även när panelerna inte är vända mot solen.