Lovade fasa ut fossilt – satsar istället massivt

Nu ökar de fossila investeringarna, lånen och subventionerna igen. Trots tidigare löften. Lagom till nästa G20-möte kommer tankesmedjan IISD med ett skrämmande fakta­underlag. – Det här är en bister på­minnelse, säger rapport­författaren Tara Laan.

Den här artikeln publicerades ursprungligen i Dagens ETC.

Världsledarna har gång på gång lovat att avveckla subventioer till fossilla bränslen, men lagom till det kommande G20-mötet i indiska Delhi nästa månad har tankesmedjan International Institute for Sustainable Development, IISD, tagit fram en rapport som visar hur det egentligen ser ut. Ja, G20-länderna har kraftigt ökat sina investeringar i och subventioner av och utlåning till förnyelsebart. Men parallellt ökar även de belopp som går till fossilt, där beloppen börjar närma sig nivåerna som gällde för nästan ett decennium sedan.

Det handlar om långt mer än 10 000 miljarder kronor till olja, kol och gas för 2022, enligt IISD.

– Det här är en bister påminnelse, säger Tara Laan, rapportens huvudförfattare, till The Guardian.

Uppgifterna bekräftar vad som tidigare framkommit i studier från bland andra Internationella energiorganet, IEA, och Världsbanken. 

IISD ger som förslag att G20-länderna kan införa en högre skatt på utsläpp av växthusgaser, för att på så sätt dämpa utvinnining och investeringar – och samtidigt tillföra sina ekonomier drygt 10 000 miljarder kronor varje år.

IISD ställer också ett konkret krav. Rika G20-länder måste sluta helt med fossila subventioner till år 2025 medan fattiga måste ha gjort detsamma till år 2030.

– När fossilföretagen gör rekordvinster mitt i energikrisen, saknar de initiativ att förändra sin affärsmodell i enlighet med vad som behövs för att begränsa den globala upphettningen, säger Tara Laan.

– Men regeringar har makten att pressa dem i rätt riktning.

”Behovet finns kvar”

Dagens ETC har kontaktat ­brittiska BP och saudiska, statsägda Aramco för att få en kommentar till rapporten och förslaget om att skärpt kol­dioxidskatt skulle motivera företag som deras att faktiskt ställa om. BP har inte återkommit. Aramcos pressavdelning svarar däremot per mejl:

– Aramcos målsättning är att bidra positivt till omställning. Men det är ett faktum att behovet av olja och gas kommer att finnas kvar under många decennier. 

Därefter kommer en detaljerad genomgång av bolagets planer för så kallad koldioxid­infångning och hur man ser över sitt logistisksystem.  

Aramco har stått för cirka fyra procent av världens ­totala utsläpp av växthusgaser ­sedan 1965.

Andreas Gustavsson

Välj el från solkraft, vindkraft och småskalig vattenkraft, med hårda krav på hänsyn till natur och miljö. Skaffa ETC El idag så får du grön el för 1000 kronor i bonus!