Förnybar el – på riktigt!

ETC El levererar endast förnybar el från sol, vind och småskalig vattenkraft, med strikta krav på hänsyn till miljö. Och allt överskott? Det bygger vi solceller för.

skaffa ETC EL

Ett enkelt elavtal utan bindningstid – du betalar bara för elen du använder, plus en månadsavgift på 49 kr, varav 19 kr går till nya solceller.

Kritikstorm mot elprishöjningen: ”Det som händer nu är enormt”

Varför sticker elpriset iväg mitt i sommaren? Jo, för att Svenska kraftnäts nya modell med en nordisk marknad för balansenergi som förändras var 15:e minut skapar enorma kostnader för elproducenter – och därmed elkunder. Nu rasar en kritikerstorm mot modellen och tillsynsmyndigheten Energimarknadsinspektionen har startat en granskning av de höga priserna på balansmarknaden.

Förnybar el – på riktigt!

ETC El levererar endast förnybar el från sol, vind och småskalig vattenkraft, med strikta krav på hänsyn till miljö. Och allt överskott? Det bygger vi solceller för.

skaffa ETC EL

Ett enkelt elavtal utan bindningstid – du betalar bara för elen du använder, plus en månadsavgift på 49 kr, varav 19 kr går till nya solceller.

Alla drabbas av den nya modellen. Det som hänt är följande:
I mars i år infördes en ny nordisk marknad för balansenergi, döpt till mFRR EAM. Den största förändringen är att balansen i elsystemet nu följs upp var 15:e minut i stället för varje timme.
Sedan införandet har priserna för balansenergi varit mer volatila och tidvis långt högre än på den tidigare.
Tommy Rundkqist, ekonomichef på ETC El, förklarar varför kostnaderna plötsligt sticker iväg. Det handlar inte bara om att elhandelsbolag (som ETC El och alla andra elbolag) köper in el till spotpris på den nordiska elbörsen, dessutom tillkommer kostnader för balanshandel – som nu höjts rejält.
– I juni månad hade vi lika stora kostnader i inköp av el till spotpris, som för balanshandel.
– Jag kan ge ett exempel från elområde 3. Där ligger våra spotpriser på dryga 30 öre och kostnaden för balanshandeln på samma nivå – från att tidigare ha legat på drygt 10 öre.

”Vi som arbetar med att sätta priset till kund, utifrån spotpris och balanshandel, reagerar nu. Vanliga elkunder kommer att märka detta senare.”

Massiv kritik

Tommy Runqvist är kritisk mot att modellen gör elen väldigt mycket dyrare för elhandelsbolag och kunder. Och han är inte ensam.
Dagens industri har talat med en rad bolag, branschorganisationer och elexperter som ger bilden: ”Kraftigt ökade kostnader och i värsta fall konkurser för bland andra vindkraftsbolag och små elhandelsbolag samt höjda elräkningar för industrin och vanliga hushållskunder.”
– Kostnaderna för att hantera obalanser, och som är närmast omöjliga att helt undvika eftersom de bygger på att elprognoser för varje enskild 15-minutersperiod kommande dygnet exakt måste slå in, har mångfaldigats. Det är inte bara ett hot mot oss elproducenter och andra elbolag. De här kostnadsökningarna slår i slutändan även mot alla elkunder genom högre elpriser, säger Peter Zachrisson, vd för SR Energy, ett av Sveriges största vindkraftsbolag, till Dagens industri.

Stor förändring

Tommy Rundqvist konstaterar att priserna stuckit iväg på ett sätt han inte sett tidigare.
– Vi ser stora skillnader mellan olika prisområden. Det har funnits tidigare men är större idag. Tidigare var priserna på natten lågt, numera kan det vara högre än dagspriserna.
Han konstaterar att kvartshandeln inneburit att det uppstår obalanser i elsystemet – och att kostnaden läggs över på elhandlare och konsumenter.
– Vi som arbetar med att sätta priset till kund, utifrån spotpris och balanshandel, reagerar nu. Vanliga elkunder kommer att märka detta senare och reagerar kanske först i höst. Men snart tror jag att allt fler kommer att reagera.

Lösning: mer frekvenshandel

Johan Jenny Ehrenberg, grundare av ETC El, instämmer i kritiken och drar slutsatsen att det både elproducenter och kunder kan göra nu – förutom att kräva lägre balanshandelspriser – är att agera.
– När vi betalar lika mycket för inköp av balans som för inköp av el är det enda som kan skydda våra ellkunder om vi kan hjälpa dem att göra egen solel med eget batteri och att de får del i ett virtuellt batteri som gör att de kan köpa frekvensintäkter via oss. Men då behöver vi verkligen mycket mer frekvenshandel.
– Svenska kraftnäts balanspåslag måste mötas med egen frekvenshandel helt enkelt.

”Dags att gå samman”

Just nu pågår en kampanj, SOL25, där människor kan köpa solceller för att ETC Sol ska kunna sätta upp ytterligare en solpark. Tanken är att soparken ska kopplas till frekvenshandel. Johan Jenny:
– Vi behöver gå samman och agera. Det visste vi redan, men det som händer nu är enormt. Vi ser enorma påslag på elpriset för den vanliga konsumenten, vilket är fullständigt orimligt.

1 000 personer agerar tillsammans

SOL25 Det svenska elsystemet är gjort för att bromsa och försvåra för solel, speciellt för små kunder. Det ska vi förändra – tillsammans. Målet är 1 000 hushåll som sätter upp 1 MW solceller.