Johnson och Modi vill leda global solkoalition

Global solelskoalition ska få förnybar energi att flöda – mer än 80 länder hakar på.

Tidigare i veckan presenterade premiärministrarna från Storbritannien och Indien planer på att länka samman världens elnät och påskynda den gröna omställningen. Enligt initiativtagarna har de lanserat den största koalitionen för ren energi någonsin.

Genom en bättre sammanflätning av olika länders elnät blir det möjligt att skicka förnybar energi mellan platser med överskott till områden med underskott – med stor klimatnytta som följd. Det är tanken bakom det så kallade ”Green Grids Initiative – One Sun One World One Grid”, ett nytt initiativ som Boris Johnson och Narendra Modi, premiärministrar i Storbritannien respektive Indien, presenterade i tisdags under de pågående klimatförhandlingarna COP26 i Glasgow.

Stöds av över 80 länder

Mer än 80 länder stödjer initiativet, som beskrivs som ett sätt för länder från det globala Nord att bistå dem i globala Syd med att minska sina utsläpp och nå målet att begränsa den globala upphettningen till 1,5 grader.

I en gemensam deklaration, kallad ”One Sun Declaration”, skriver företrädare att ”all energi som mänskligheten använder under ett år är jämförbart med energin som når jorden från solen under en timme. Solen går aldrig ned – varje timme badar halva jordklotet i sol. Genom att handla med sol-, vind- och vattenkraft över gränserna kan vi leverera mer än tillräckligt med energi för att möta allas behov på jorden.”

Ministergrupp ska tillsättas

I samband med presentationen sades att en ministergrupp med företrädare från Frankrike, USA och länder i Afrika, Latinamerika, Mellanöstern och Sydostasien ska tillsättas och få i uppdrag att se över hur stora solcellsanläggningar och vindkraftparker kan byggas och ansluta till världsomspännande elnät. Än så länge är det dock oklart hur utbyggnaden av elnäten ska finansieras.

Tidigare i veckan tillkännagav Modi att Indien siktar på nettonollutsläpp till år 2070. Även om datumet ligger långt fram i tid ses det av många som ett framsteg – det är första gången som Indien förbinder sig till ett årtal för nettonollutsläpp.

Att han deltog i klimattoppmötet i Glasgow, när ledare för Kina och Ryssland inte gjorde det, ses också som ett positivt tecken.

Redo att minska utsläppen

Enligt Julie Gorte, senior vice president för hållbara investeringar på Impax Asset Management, visar tillkännagivanden att Indien är redo att minska sina koldioxidutsläpp, så länge som länder i det globala Nord står för notan.

– Om Indien lämnas åt sitt eget öde kommer landet att bygga kolanläggningar, sa Julie Gorte till Reuters.