Denna text publicerades ursprungligen i Dagens ETC.
Att regeringen via Ebba Busch (KD) går ut och borförklarar det som händer när elpriset rusar några dagar är naturligtvis avslöjande.
Det man sagt och lovat i valkampanjen har visat sig vara inte bara tomma löften utan även en politik som blivit helt maktlös inför det som händer. Regeringen berättar själv att den inget kan göra.
Så vad är det då som styr priserna?
Låt oss börja med att berätta att elpriset i Sverige är mycket lågt 2024. Vi har haft flera timmar med gratisel och tusentals timmar med el som bara kostar några ören. Att elpriset plötsligt tokrusar till flera kronor är alltså undantag. Att medborgarna inte märker det beror på att elpriset som hushållen och småföretagaren får inte i första hand handlar om priset på el. Även vid lågt elpris på, säg, tio ör blir räkningen över en krona på grund av dyra räkningar från nätbolagen och så statens elskatt och moms. Tillsammans är dessa i princip alltid över en krona och elen blir då aldrig så billig som det rapporteras.
Det är energijättarna som exporterar så mycket de kan.
Ebba Busch påstår istället att elpriset beror på att kärnkraft stängts av i Sverige. Detta är ett absurt påstående, Sverige har ingen elbrist, vi har riktigt stora överskott och exporterar stora mängder el samtidigt som elpriset är lågt och när elpriset är högt.
Det är energijättarna som exporterar så mycket de kan eftersom elköpare i andra länder betalar mer än vi i Sverige.
Magdalena Andersson (S) säger istället att felet är att man infört ett nytt sätt att räkna på nätets förmåga att exportera mer el och att de ny reglerna fått priset att tokrusa. Det kan ligga en del i det, men det måste nog utredas ordentligt först innan man tror att det är en lösning att backa det bandet. Svenska Kraftnät förnekar att priserna påverkats av att de stora elbolagen kan exportera mer eftersom det trots den stora exporten faktiskt är gott om el till alla i Sverige.
Poängen med svensk elexport är ju den enorma klimatnytta den gör, men de som driver på är nog mer de stora inkomster det ger elproducenterna. Att producera el i Sverige för den svenska marknaden är knappast lönsamt för något bolag utom för dem som äger de gamla vattenkraftverken. Varken vind, sol, fjärrvärme el eller kärnkraft klarar de låga elpriserna vi haft i år. Exporten är helt nödvändig för att bolagen ska klara sig.
Ebba Busch anklagar Tyskland för att svensk el i några timmar blir dyr. Landet borde haft kvar sin kärnkraft och dessutom dela upp sig i flera elområden. Det kan man ju tycka men nu har vi ju byggt ihop elsystemet så det regeringen i så fall föreslår är att tyska energiföretag ska konkurrera ut svenska. En lite udda politik kan man tycka.
Sedan är det inte Tysklands fel att Sverige infört omöjliga elområden där vi själva skapat stora prisskillnader inom landet. Det är en nyliberal idé om att skapa en marknad som ska tvinga fram mer elproduktion i söder genom högt elpris. Men det är ju just denna nya elproduktion som regeringen förstör genom stoppade havsvindkraftverk. ”Marknaden” kan inte köra över regeringen, besluten att inte storsatsa på mer el i söder är regeringens, ingen annans.
Så vad är egentligen problemet?
Vänsterpartiet är något på spåren när Jonas Sjöstedt diskuterar ”Sverigepriser” på elen. Men V missar att det är omöjligt med två priser på samma marknad, vem vill sälja billigt när man kan sälja dyrt? Den verkliga lösningen för de som vill ha stabila och låga priser är att staten tar över elmarknaden och inför statligt reglerade elpriser. Men detta kommer ju aldrig ske från en borgerlig regeringen eller för den delen en nyliberal socialdemokrati.
Kampen om elkostnaderna är en ideologisk fråga.
För vanliga medborgare gäller det därför att undvika panik, elpriset kan rusa men kommer sjunka lika fort. Den stora prispressen är inte elpriset, utan nätpriserna.
De som är lyckliga nog att kunna sätta upp egna solceller och ha batterier kan naturligtvis slippa problemet. Det blir varken elskatt, överföringsavgift eller moms på det. Men de flesta kan inte det idag. Kampen om elkostnaderna är därför en ideologisk fråga och inte en teknisk.
Vill man ha samma pris i hela landet och helst ett lågt sådant, måste staten reglera det.
Johan Jenny Ehrenberg