Den här artikeln publicerades ursprungligen i Dagens ETC.
Sverige har idag tre gånger fler köpcentrum än genomsnittet i EU. Byggnaderna slukar inte bara många shoppingsugna, utan även enorma mängder energi. Ett EU-projekt som presenterades för några år sedan visar att energianvändningen i köpcentrum går att minska med upp till 75 procent – men att utvecklingen går trögt.
Det finns dock undantag. Fastighetsjätten Vasakronan har sedan ett drygt decennium arbetat för att sänka energianvändningen i köpcentret Triangeln i centrala Malmö.
– Ja, vi har arbetat målmedvetet sedan kanske 2010, både på el- och på värme- och kyla-sidan. Det har handlat om att byta ut system, bland annat ventilationen, där vi bytt ut äldre motorer mot moderna, fläktdrivna system. Just ventilation är tacksamt att arbeta med eftersom man via den kan spara både värme och el, säger Ulf Näslund, teknikutvecklingschef hos Vasakronan.
Senfärdighet förvånar
I siffror har Vasakronan via sitt målmedvetna arbete lyckats sänka energianvändningen från 210 kWh/kvm/år till 77 kWh/kvm/år, det vill säga en minskning med över 60 procent. Det har visserligen krävts satsningar – och rejäla sådana. Men vinsten, både för klimat och plånbok, har varit stor.
– Vi har lagt kanske en miljard på effektiviseringen. Sen är det ytterligare investeringar på det, så jag har ingen exakt siffra i huvudet. Men om man utgår från sänkningen från 210 till 77 kWh skulle jag säga att vi har fått en sänkt energinota på 300–350 miljoner per år, säger Ulf Näslund.
Och det var – vilket han själv påpekar – innan de höga priserna kom. Oavsett rådande krisläge på energimarknaden har Vasakronan fått tillbaka sin investering på bara en handfull år. Dessutom har uppgraderad ventilation gjort att de som hyr in sig i Vasakronans fastigheter fått ett jämnare inomhusklimat. ”Win-win”, kallar Ulf Näslund det hela.
– För oss har det helt enkelt varit en god affär att förbättra våra hus. Jag blir därför förvånad över att vissa tycks stå handfallna och inte redan satt igång med liknande arbete. Energi kommer ju aldrig nånsin att bli billig igen. Visst, priset fluktuerar säkert upp och ned, men energi kommer fortsatt att vara en bristvara. Så det är både affärs- och klimatmässigt bra att göra det här.
Adolfo Diaz