Sedan ungefär ett år tillbaka har aktörerna som sätter upp solceller hos privatpersoner blivit betydligt fler än tidigare. Den som är intresserad av solceller kan få en offert väldigt snabbt.
– Men i offerten finns många detaljer. Många frågor kan dyka upp och man vill ha någon att prata med som förstår vad det handlar om, säger Gahangir Sarvari.
ETC Sol kommer den närmsta tiden att genomföra tre informationskvällar på ETC Café, St Paulsgatan i Stockholm. Den första heter ”Allt om dina solceller”, den andra ”Planera din solcellsanläggning med batterilösningar” och den tredje ”Solceller på markställning”.
Informationskvällarna är gratis för den som är ETC El-kund.
Behöver den som vill sätta sig in i frågan gå på alla tre träffarna?
– Nej. Är man allmänt nyfiken räcker det med den första kvällen, 20 augusti. Den blir en allmän genomgång av solceller, ekonomi, regler, grönt avdrag och lite kort om batterilösningar, med utrymme att ställa frågor.
Om man däremot står i färd med att beställa en anläggning rekommenderar Gahangir Sarvari att även besöka kvällen som fokuserar planering av din anläggning inklusive batterilösning.
– Det finns ju olika lösningar, med lagring och frekvenshandel och många frågor runt det.
Alla har inte bra tak för solceller, till exempel på grund av ett skuggigt läge. Då kan solceller på marken vara ett bra alternativ och den tredje kvällen fokuserar på det.
Är det alltid en bra affär att satsa på solceller?
– Ja! Det är en stor investering. Solcellerna har sjunkit rejält i pris men en del kringutrustning har blivit dyrare efter coronan. Sammantaget är det alltid en bra affär att satsa på solceller, både för plånboken och för klimatet.
Kan man säga något om hur mycket en familj med genomsnittlig elförbrukning sparar?
– Ja, det är en enkel kalkyl. Säg att du bor i en villa med fyra personer och förbrukar 20 000 kWh per år. Sätter du upp en anläggning på 10 000 kWh har du minskat elförbrukningen med 50 procent – du har halverat din kostnad.
Är det svårt och krångligt att beställa en solcellsanläggning?
– Har man satt sig in i frågan och läst på, är det inte så svårt. Men satsar men runt 200 000 kronor vill man veta vad man får för pengarna, i alla detaljer. Att få ställa frågor gör människor tryggare. De får direkta svar.
Att sköta om anläggningen, är det svårt?
– Nej, man behöver inte göra något. Man kollar att anläggningen producerar – och så blir man glad. Om något fel mot förmodan skulle uppstå kontaktar man en servicetekniker.
Om man hyr sin bostad och inte har varken tak eller mark – erbjuder ETC Sol någon solcellslösning även för den gruppen?
– Absolut! Vi har en lösning. Man kan beställa en anläggning som vi sätter upp i vår solpark i Katrineholm. Vi sköter den och kunden får all el nästan gratis. Kunden äger anläggningen och kan senare ta hem den om de vill.
Tre solkvällar
För dig som funderar på att skaffa solceller och börja producera din egen el.
- Allt om dina solceller. Tisdag den 20 augusti kl. 17.00-19.00.
- Planera din solcellsanläggning med batterilagring. Tisdag den 3 september kl. 17.00-19.00.
- Markmonterade solceller. Tisdag den 17 september kl. 17.00-19.00.
- Alla föreläsningar äger rum på St Paulsgatan 14 i Stockholm.
- Deltagande är gratis för ETC El-kunder och det bjuds på kaffe. Du måste dock boka din plats eftersom antalet platser är begränsat.
- För dig som inte är ETC El-kund kostar föreläsningarna 500 kronor per gång.