Enormt intresse för batterikampanj: ”Just nu är det hett”

Aldrig tidigare har Gahangir Sarvari på ETC Energiproduktion upplevt att efterfrågan på solceller och styrbara batterier varit större under september-oktober i år. ”Jag har suttit hela helgen med förfrågningar om anläggningar.”

Solcellsinstallationerna har bromsat in i Sverige. 2024 ser vi ut att få högst en gigawatt ny nätansluten effekt – omkring 40 procent mindre än samma period i fjol. Men samtidigt som branschen som helhet har det tufft, upplever Gahangir Sarvarii att allt fler vänder sig till ETC Elproduktion.
– Solcellsefterfrågan har ju gått ner en del i branschen och vi ser att vissa företag har gått i konken. Men vi har fullt upp på vår front.

”Det finns förtroende”

Just nu pågår en batterikampanj som innebär att ETC El erbjuder 10 procents rabatt till alla sina elkunder som vill installera batterilagringen QuiPower. Tekniken ger kunden möjlighet att flytta producerad solel till tider när konsumtionen behöver den bäst. Batteriet reglerar alltså så att dyr köpe-el undviks när man kan och den laddar elbilen och driver husets elmaskiner smartare. 
Gahangir Sarvari noterar att ett antal kunder redan har installerat solceller och växelriktare och nu vill lägga till QuiPower.
– I vissa fall är det komplicerat att integrera ett tidigare system med detta. Den enklaste lösningen är att, i de fall en växelriktare inte är kompatibel med QuiPower, byta ut växelriktaren, men oftast tar det lite emot. Där behöver vi hitta lösningar. Jag håller på att jobba med det.
– Det som är glädjande är att det finns förfrågningar, det finns förtroende för oss och det finns människor som vänder sig till oss. Det andra, den tekniska integreringen, är mindre problem. Det är bara att hitta lösningar så att kunderna blir nöjda.

Dyrt att skicka el

En anledning till att intresset för styrbar batterilagring ökar är att elnätsägare höjt avgifterna de senaste åren. En stor del av elräkningen består numera av överföringsavgifter snarare än kostnad för förbrukad el. Även den som genom egna solceller kvittar en stor del av den el de köper in med såld solcellsel, får betala dyrt för att skicka elen fram och tillbaka på elnätet. 
Som en kompensation för detta har mikroproducenter av förnybar el sedan 2015 kunnat göra avdrag på skatten för varje såld kilowattimme (upp till ett maxbelopp om 18 000 kronor per år), med 60 öre. Men i januari 2026 tar regeringen bort denna kompensation.

Effektavgift läggs på räkningen

En annan anledning är den så kallade effektavgiften, som redan införts i delar av landet. Senast januari 2027 ska elnätsbolagen införa denna nya del i elnätsavgiften som kan påverka kunders elräkning, i hela landet. 
Det är Energimarknadsinspektionen (EI) som beslutat att alla elnätsbolag ska införa effektavgifter för privatkunder. Tanken är att uppmuntra elkunder att sprida ut sin elanvändning för att minska belastningen på elnätet, eftersom våra elnät är idag inte byggda för att hantera den stora mängd el som nu krävs och kommer att krävas, särskilt under tider med hög förbrukning.

Pia Höijer-Gogman deltog när Gahangir Sarvari tillsammans med Martin Lovén från företaget Enequi som tillverkar QuiPower, för en tid sedan genomförde en informationskväll om hur det fungerar. Hon har solceller och står i färd med ett inköp av styrbart batteri.
– Jag bor i Södertälje kommun och vi får redan betala den där effektavgiften, som alla i hela landet får betala inom några år. Jag hatar den! Vissa månader på vintern kan det handla om 700 kronor på min elräkning.

Kostnaden går ner rejält

Det som skiljer QuiPower från andra system, är att det inte bara väger in nuvarande elpriser utan också förutser framtida prisvariationer och hushållets energibehov.
Anton Borgström, som haft solceller på sin villa 2018, har för några månader sedan dessutom installerat QuiPower. Han summerar: ”Under perioder med stora skillnader i elpris har våra elkostnader minskat med upp till 50 procent.”