De vill se ny allians för radikal klimatpolitik

En grupp ex-politiker, religiösa ledare och gräsrötter krokar arm inför valet 2022.

En grupp ex-politiker, religiösa ledare och gräsrötter krokar arm inför valet 2022. De vill ena klimatoroliga väljare i en gemensam allians som sätter press på politikerna att föra en radikal klimatpolitik.

Den här artikeln publicerades ursprungligen i Dagens ETC. 

Förutom Gudrun Schyman ­(tidigare partiledare för V och FI) hör före detta ärkebiskopen KG Hammar, den pensionerade imamen Awad Olwan och tidigare M- och KD-politikern Anders Wijkman till dem som står bakom den så kallade Klimatalliansen. Det nya initiativet lanserades på en presskonferens i måndags och via en debattartikel i DN under söndagskvällen.

– Vi är ett antal personer med olika bakgrund och ­professioner som känner att vi behöver samla ihop oss. Den traditionella partipolitiken förmår inte hantera det faktum att det måste ske saker nu, säger Gudrun Schyman.

Deltagarna vid presskon­ferensen lyfte särskilt fram att klimatet har begränsats till en höger-vänster-fråga – när det i själva verket är en existentiell fråga som handlar om liv och död.

– Det är klokt att vi får en religiös perspektiv på det hela. Religionerna har faktiskt något att säga om klimatet, säger Awad Olwan.

Vill se skärpta klimatmål

Klimatalliansen vill bland annat se skärpa klimatmål, en omställning av det ekonomiska systemet så att det blir mer långsiktigt, påskyndad elektrifiering och en ”fördjupad” ­demokrati. Tanken är att samla klimatoroliga väljare, som kan bli medlemmar i alliansen, och därmed visa politikerna att det är många som kräver en skarpare klimatpolitik.

Hur ska ni jobba rent ­konkret för att få genomslag för ert initiativ?

– När debatten nu har kommit ut tror vi att den kommer resultera i diskussioner inom de politiska partierna, säger Gudrun Schyman.

Samtidigt öppnar hon upp för möjligheten att alliansen omvandlas till ett parti­politiskt initiativ.

– Efter nyår ska vi ­utvärdera: har det spelat roll att vi har varit en blåslampa i baken på politikerna eller ­behöver vi fortsätta och ­kanske ställa upp i valet?