Chockhöjda solcellspriser – är det rimligt?

Varför går priset på installation av solceller upp så mycket?

Nu börjar den otrevliga baksidan av solcellsrevolutionen synas för konsumenterna. Allt fler kunder kontaktar oss på ETC El och berättar om chockhöjda offerter på solceller.

En kund har en offert på 15 kW som förra året kostade 185 000 kr. I år har kunden fått ny offert på en något mindre anläggning, 14 kW, som kostar 296 000 kr.

Alltså en oförklarad prisökning på över 50%.

Även IKEAs webb, där solceller säljs, har höjt priset på sitt paket med 45 paneler från 196 300 kr till 223 400 kr.

Men solceller har inte blivit dyrare för företagen.

– Det stämmer, säger Gahangir Sarvari på ETC Elproduktion som bygger solcellsanläggningar åt ETC els kunder. Priserna på solceller och andra material har inte skjutit i höjden till de nivåerna. Däremot är det brist på växelriktare och montagesystem, så det kan bli rktigt långa leverans tider.

Att priserna höjs något är kanske inte konstigt med tanke på allmänna prisökningar på grund av kriget i Ukraina och räntehöjningar av centralbanker.

Men när offerterna stickler iväg är det troligen helt andra orsaker.

– Det är stor brist på lokala hantverkare som kan hjälpa företagen att montera solceller, förklarar Gahangir Sarvari. Det gör att en del leverantörer ger extra höga offerter för att kunna välja ut de mest lönsamma kunderna. De som klarar ett högt pris går före de andra.

Bristen på installatörer och elektriker gör att kunderna får vänta extra länge på att få sina solceller uppsatta och igångsatta.

– Själva har vi tvingats införa en geografisk begränsning, säger han. Vi monterar just nu bara inom 20 mils avstånd från Katrineholm där vi har vår personal.

Så vad kan en kund göra för att skynda på?

– Vi har kurser i hur man monterar solceller på enkla ställningar och tak. Och andra enkla kurser om hur man planerar sin anläggning. Elektrikern som ansvarar för inkoppling och formalia måste man hitta nära sig.