Det talas mycket om batterier just nu. Bakgrunden är att den svenska batterimarknaden utvecklas i raketfart. Enligt företaget CheckWatts prognos femdubblas batterikapaciteten i Sverige under 2024 och uppskattas ha vuxit till 6–10 GW år 2030. Batterier har stor potential att bidra till ett både leveranssäkert och kostnadseffektivt elsystem.
Privatpersoner som har eller funderar på att skaffa solceller frågar sig om det är värt att dessutom skaffa ett batteri.
Det har uppmärksammats att säljare visar kalkyler från år då elpriserna är som högst samt att ersättning från frekvenshandel var höga och det skapar en förväntning hos kunder om att batterier har en så kallad pay-off, på bara några år.
– Kunder har blivit lovade bra betalt, men i vissa fall har det inte infriats. Jag tror att vi måste ta ansvar som privatpersoner och ställa frågor. Vi vill aktivera elkunder så att de vet vad det här handlar om – därför bjuder vi in till informationskvällar. Vi vill öka kunskapen om nyttan med solceller och batterier, klimatmässigt och för människors egen ekonomi, inledde Gahangir Sarvari, VD för ETC Elproduktion.
Intelligenta lösningar
Han berättar att många efterlyser rekommendationer av vad som är bäst och förklarar att ETC Elproduktion bara rekommenderar sådant de själva testat och över tid sett att det fungerar bra. Ett sådant exempel är batterier med intelligent styrning, från företaget Enequi, kopplade till solceller.
Martin Lovén, försäljningschef på Enequi, berättar att det är ett svenskt företag med kontor i Stockholm och Göteborg som arbetat i många år med styrning av batterier.
– Vi utvecklar och levererar intelligenta lösningar för energilagring och energioptimering, anpassat till svenska förhållanden. Målet är energioptimering av varje fastighet för en mer hållbar framtid.
Han konstaterar att många tror att eftersom elräkningen oftast mer än till tre fjärdedelar består av kostnader för elnätägarnas avgifter samt skatt och moms sägs det ibland slarvigt att vi bara kan påverka elräkningen genom att hålla nere konsumtionen.
– Vi kan ju påverka allt som inte passerar elmätaren Det viktigaste är att hålla nere konsumtionen genom egen elproduktion som används optimalt.
På frågan om det fortfarande är rätt att investera i solceller nu när elen är billig svarar Martin Lovén ett tydligt ja.
– Även om spotpriset är negativt, vilket det kan vara ibland, så kostar elen för kund minst en krona på grund av överföringspriser, skatt och moms. Men elpriset rör sig. Idag har det vissa timmar varit negativt, vissa timmar varit uppe på fyra kronor. Det är en jättevinst att slippa köpa el.
Elanvändningen behöver effektiviseras
En utmaning består i att elnätet är byggt för en maxkapacitet.
– Vi använder bara cirka 10 procent av elnätet och det krävs att det är så. Som villaägare har jag rätt till mina till exempel 20 ampere som jag betalar för, även om jag normalt bara använder högst 6 ampere – utom på julafton då. Elnätet måste tåla att alla använder max vid samma tidpunkt.
Men frågan är om vi behöver bygga ut elnätet för detta, eller om man ska effektivisera?
– 2027 måste alla i EU betala effektavgift. Vi har det redan på flera orter i Sverige: Till exempel Nacka, Södertälje, Sollentuna, Karlstad, Göteborg, Linköping, Växjö, med flera. Den vanligaste modellen innebär att man betalar en avgift för den högsta snittimmen av egenförbrukning varje månad– man skulle kunna jämföra det med en trängselskatt på elnätet. Det kan bli väldigt dyrt. Har man elbil och använder värmepump, tvättmaskinen och annat samtidigt, det blir ganska mycket pengar. Kan vi hålla nere topparna kan vi hålla nere kostnaderna.
– De som inte har kunskapen eller möjligheten att tvätta på annan tid, och så vidare drabbas hårt. Kan man inte reglera sin förbrukning eller sin solcellsproduktion kan elräkningen bli dyr. Man kanske säljer när det är minuspriser och köper när elen kostar fyra kronor.
Att sälja och köpa vid rätt tidpunkt blir allt svårare, eftersom elpriserna varierar mer och mer i takt med att den förnybara elen byggs ut.
– Det är inte längre så enkelt som att det alltid är bäst att ladda elbilen på natten, elpriset är mer dynamiskt än så idag.
Bäst att matcha egna konsumtionen
Enligt Martin Lovén är det bästa att bygga en solcellsanläggning med ett styrbart batteri för att matcha den egna konsumtionen.
– Det bästa är att nolla sin konsumtion från elnätet och ta hand om eventuellt överskott i batteri. Att sälja el är lite av en spekulation om det genererar bra betalt eller inte. En period var det väldigt bra betalt för frekvenshandel, men ersättningarna har sjunkit markant. Även om det fortsatt är bra förtjänst vissa gånger så kan vi aldrig svara för hur det kommer att vara framöver.
Ett traditionellt batteri har två lägen. Ladda i och ladda ur, vilket styrs med en slags timer eller genom självreglering, så kallad self consumption mode.
– Ekonomiskt har ett sådant batteri en pay-off på uppåt 50 år men en livslängd på 15-20 år – om man inte tillför styrning – vilket är idiotiskt! Vi har utvecklat ett system som möjliggör en lönsam användning av batteriet.
Enequi tillför en intelligent enhet kallad Core, som bygger en prognos utifrån konsumtion, produktion och historisk data samt räknar med sådant som solinstrålning, elpriser och effekttoppskostnader.
Algoritmer regleras genom AI
Martin Lovén pekar på den lilla boxen han har med sig.
– Ett antal algoritmer regleras genom AI. Det handlar inte bara om att köpa el när den är billig och sälja när den är dyr. Det handlar också om det – men framför allt ser vårt system till att du har egenproducerad energi i batteriet när du behöver konsumera. Det är är väldigt enkelt, du får en pay-off på kanske 6–7 år på solpaneler, batteri och box.
– Elkomfort är ett bra ord! Jag skulle visserligen kunna anpassa mitt liv efter elpriser – men vill jag leva normalt och inte anpassa mig efter marknaden är ett sådant här system bra. Jag kan leva normalt till en human kostnad.
Det är även möjligt att koppla styrningen av batteriet till frekvenshandel.
– Men frekvensmarknaden bara en av flera funktioner som kommer att tjäna och spara pengar åt slutkunden. Vi ser frekvensmarknaden som en del av vår totala palett av stödtjänster som hjälper elnätet till bättre effektivitet och slutkunden till ökad lönsamhet.
Kan jag koppla in batteriet till frekvenshandel – och behålla ETC El, frågar en deltagare?
– Nej, det är lite komplicerat för ETC el har en annan balansansvarig. Men om vi får upp en viss volym kW, alltså effekt, säger vi till vår aggregator att vi vill ansluta ETC El-kunderna.
ETC Sol har nyligen satsat fem miljoner kronor på rejäla batterier kopplade till solceller i ETC Solpark och rekommenderar att den som är intresserad av att delta i frekvenshandel köper in sig på andelar i de batterierna – eftersom ETC hävdar att det är en bättre modell än att låsa en del av ett privat, mindre batteri till frekvenshandel.
Fungerar ert system med vilken växelriktare som helst, frågar en annan deltagare?
– Ibland ja, det beror på modell. I vissa fall behöver växelriktaren bytas ut eller kompletteras med ytterligare en växelriktare.
Kan batteriet ställas in så att det ger hushållet el vid strömavbrott, frågar en tredje?
– Ja, absolut! Men vill du hela tiden spara el för att ha stor kapacitet vid ett eventuellt strömavbrott och i så fall hur mycket? Det är en avvägningsfråga.
Vad tjänar ETC?
En deltagare berättar att han har solceller.
– Sex månader om året är min elräkning till ETC El noll kronor. Har ETC El intresse av att jag får ännu fler gratismånader om jag installerar ett sådant här batteri – vad tjänar ETC El på detta?
Martin Lovén svarar:
– ETC El tjänar inte på det. Men de tillför kundnytta, att kunderna får en lägre kundfaktura.
Gahangir Sarvari fyller i:
– Du kan inte jämföra ETC El med bolag som är ute efter att tjäna pengar. Vi har gjort många dealar, som att erbjuda el för ett öre, för att få ut solel i Sverige. Inom kort kommer vi att erbjuda ETC El-kunder som har eller vill skaffa solceller en bra deal om de vill köpa batteri, styrning med Core och kanske växelriktare från Enequi.
Pia Höijer-Gogman var en av deltagarna under informationskvällen. Hon kom för att lära sig mer om batterier, eftersom hon står i färd med ett inköp.
– Jag bor i Södertälje kommun och vi får redan betala den där effektavgiften, som alla i hela landet får betala inom några år. Jag hatar den! Vissa månader på vintern kan det handla om 700 kronor på min elräkning.
Hon tillstår att det är svårt att förstå alla begrepp som används, som stödtjänster, frekvens, fasbalansering…
– Jag kan inte säga att jag förstod precis allt, men jag är rätt säker på att när jag smält detta så har jag lärt mig väldigt mycket. Jag förstod att jag inte ska köpa vilket batteri som helst och fick ett hum om priser. Dessutom var det intressant att veta att det finns så många styrmöjligheter av ett batteri, det visste jag inte innan.
En rejäl besparaing
Innan Pia Höijer-Gogman skaffade sin solcellsanläggning gick hon en kurs hos ETC Elproduktion för att lära sig mer.
– Det ledde till att jag förstod hela processen och kunde tolka offerter. Jag är rätt säker på att jag sparade 100 000 kronor tack vare det, på att köpa rätt saker.
Fakta/ Fler informationskvällar
• Planera din solcellsanläggning: Tisdag den 17 september kl. 17–19. Föreläsningen äger rum på St Paulsgatan 14 i Stockholm. Deltagande är gratis för ETC El-kunder och vi bjuder på kaffe. Antalet deltagare är begränsat. Du måste dock boka din plats eftersom antalet platser är begränsat.
• Fler datum med nya informationskvällar om solceller eller om batterier väntas tillkomma inom kort. Håll utkik på etceklimatbutik.se.