I en ledare i Dagens ETC, med rubriken ”Fanatisk tro på kärnkraft skadar Sverige” skriver Tomas Kåberger:
Utredningen om hur man ska göra kärnkraften lönsam trots att den inte är det, har presenterats. Sedan länge slipper kärnkraftsägarna kunna betala för reaktorhaveriers konsekvenser. Sedan 2020 slipper man ekonomiskt ansvar för kärnavfallets framtida risker. Nu föreslås att skattebetalarna ska subventionera investeringar och dessutom garantera att betala ungefär dubbelt så mycket för kärnkraftsel som priset för annan el.
Negativt för vindkraften
Kåberger bedömer att subventioner av kärnkraft leder till att det kommer att bli ekonomiskt ointressant att bygga nya vindkraftverk i Sverige.
Han lyfter även fram solelens fördelar:
Utvecklingen i världen går fort. Solel och batterier kostar bara en tiondel av för tio år sedan – och priserna fortsätter att falla. Företag som Bloomberg New Energy Finance tror att sol- och vindel kommer kosta 15-20 öre per kWh om 20 år. Batteriernas priser och prestanda gör att de kommer att kunna användas för att stabilisera elsystemet inte bara under sekunder, timmar och dygn utan också under veckor och kanske månader.
”Förödande för resten av elmarknaden”
För resten av elmarknaden är förslagen förödande, skriver Tomas Kåberger:
Med ett garanterat pris på 80 per kWh kommer reaktorerna producera så mycket de tekniskt kan oavsett efterfrågan. Detta kommer leda till lägre pris, ökade prissvängningar och därmed kostnader för andra elproducenter att mata in el. Därmed kommer dagens kärnkraftverk att konkurreras ut, gå i konkurs och lämna avfallskostnaderna till skattebetalarna.
Kåberger skriver att regeringens fanatiska ambition att göra kärnkraften lönsam – trots att den inte är det – ser ut att få stora negativa ekonomiska konsekvenser för svensk ekonomi.
Onödigt dyr kärnkraft
I ett pressmeddelande med rubriken ”Utredningen visar att kärnkraften blir onödigt dyr för elkonsumenterna” från CheckWatt, Sveriges största oberoende aggregator av flexibla energiresurser, skriver vd Dan-Eric Archer att förslaget riskerar att bli dyrt för elkonsumenterna och bortser från alternativa lösningar som bygger på förnybar el i kombination med ökad flexibilitet och lagring.
– Regeringen har helt låst fast sig vid kärnkraften trots att det är ett av de dyraste sätten att producera el. Vi är övertygade om att ett energisystem som baseras på förnybar el, energilagring och ökad flexibilitet skulle bli billigare och minst lika driftsäkert som ett system med ny kärnkraft. Dessutom kan det byggas ut betydligt snabbare än kärnkraften, säger Dan-Eric Archer.
Kan bli betydligt dyrare
Med utredningens förslag blir kärnkraftsproducenterna blir garanterade ett elpris på 80 öre per kilowattimme under 40 år. Samtidigt antar utredningen att elpriset kommer att ligga på 67 öre per kilowattimme. Det skulle innebära att elkonsumenterna subventionerar de tänkta fyra reaktorerna med mellanskillnaden, cirka fem miljarder om året.
Om elpriset i stället hamnar runt 50 öre blir subventionen närmare 12 miljarder om året. Utöver det ska staten, och därmed skattebetalarna, stå för risken genom att låna pengar till investeringarna. Det är dessutom osäkert om det kan byggas någon ny kärnkraft med ett garanterat pris på 80 öre per kilowattimme. Vattenfall har sagt att det är för tidigt att avgöra om prisnivån är tillräcklig och internationella erfarenheter visar att ny kärnkraft kan bli betydligt dyrare än så.
– I stället för att gå vidare med ett enkelspårigt fokus på kärnkraft borde regeringen analysera om samma behov kan mötas med andra lösningar, där förnybar elproduktion kombineras med lagring och flexibilitet. Det vore ansvarsfullt gentemot elkonsumenterna, skattebetalarna och det svenska energisystemet, säger Dan-Eric Archer.
”Daterad teknik”
Utvecklingen på batterimarknaden är explosionsartad och priserna för tekniken faller i ännu snabbare takt än de gjort för vind- och solkraft. Batterier och annan flexibilitet kan bland mycket annat bidra med stödtjänster som stabiliserar elnätet vid störningar, och därmed minska behovet av rotationsenergi från exempelvis kärnkraftverk.
– Energiministern påstår att ”fysikens lagar” gör kärnkraften nödvändig och verkar helt ha missat hur lagring och flexibilitet kan stabilisera elsystemet. Kärnkraft är redan en daterad teknik och innan spaden har satts i marken för nya reaktorer kommer den att vara rejält omsprungen av modern, flexibel, billig och smart teknik, säger Dan-Eric Archer.