66 tips – så sparar du energi och pengar samtidigt som du hjälper klimatet

Dagens ETC bad läsare om deras bästa tips på hur de kommer försöka spara energi inför vintern. Och läsarna svarade. Med råd och frågor, i smått som stort. Johan Ehrenberg, som tidigare blivit Årets energiråd­givare, kommenterar kort mellan förslagen och frågorna. Läs, sprid – och tipsa gärna själv!

Den här artikeln publicerades ursprungligen i Dagens ETC.

ELEKTRONIK
Lyssna på radio

Är det bättre energisparmässigt att se ett tv-program direkt än att streama? 
/Lotta

Johans kommentar: Nja. Det beror på hur tv-programmen sänds. Idag är det mesta digitalt och då sänds de ofta ut via fiber från servrar oberoende om du tittar i realtid eller lite senare. Men om det finns tv via antenn kan det stämma. Detsamma gäller radio. Lyssna i en radioapparat är bättre än att lyssna i mobilen rent energimässigt. Mobilnätet drar mycket energi. Och servrar är energibovar.

Välj rätt timer

Du skrev om timers och det är ju bra. En timer på maskiner ger ju en möjlighet att styra när de används på ett enkelt sätt utan appar och allt sådant. Men det ska vara rätt timer, det finns gamla som drar el för att fungera, andra nya är bättre. Så kolla om den stänger av sig helt. 
/ Karin

Kolla allt med elmätare

Låna eller köp en elmätare. Med denna så kollar du alla dina elprodukter om de drar ström avstängda. Hos mig så fanns radioapparater, transformatorlampor, analog mikro, tvättmaskin. Använder till dessa grenkontakter med avstängningsknapp. Även brandrisken minskas. 
/ John

Ingen standby

Mitt spartips är att alltid stänga av datorn och tv:n istället för att ha på standby. Ett bra tips som jag fick av dig när ni skrev om Fairphone, som tål att upprepas, är att stänga av mobildatan när en inte måste vara på nätet utan bara ha telefonen som telefon. 
/ Yvonne

Johans kommentar: Mobildata på innebär att din mobil drar energi i en serverhall någonstans. De är stora elbovar och ju mindre de används av slentrian, desto bättre.

BELYSNING

Tänd där du är

Istället för att belysa hela min verkstadslokal när jag arbetar har jag numera bara tänt precis över den arbetsstation jag står vid. 
/ Angelika

Led i julgranen

Jag har en fråga. Vi har bytt ut de flesta ljuskällorna till led. Nu ska vi byta ut gamla julgransbelysningen. Men hur ska man tänka? Ska det vara led eller bör det vara batteri? Och om det senare: Ska man använda laddningsbara batterier eller drar det så mycket el att ladda om dem att man lika gärna kan köpa nya batterier? Ibland är det till synes små beslut som kan vara viktiga. Man kan förstås skippa ljusbelysning helt och hållet, men i dessa dagar behövs ljus för att motverka det mentala mörkret. 
/ Anonym

Johans kommentar: Julgranslampor är nästan alltid led så valet handlar mer om det ska vara elnät eller batteri. Då är alltid elnätet renare eftersom det inte krävs några nya metaller för att flytta elen, bara elnätet. Uppladdningsbara batterier är bättre än slit och släng då de minskar materialkonsumtionen.

KÖK

Frosta av frysen

Här är en serie enkla saker: Frosta av frysen när det behövs – frys med is och frostbeläggningar drar mycket el. Dammsug bakom kyl- och frys. När det samlas damm på baksidan kan det öka elåtgången med så mycket som 25 procent eftersom dammet sätter sig på kondensorn som då behöver onödigt mycket energi för att fungera optimalt. Tina frysta råvaror i kylen. Kvaliteten på maten du tinar blir bättre samtidigt som kylskåpet drar mindre energi. Fyll på, en välfylld kyl och frys sparar energi eftersom råvarorna fungerar som klampar som kyler ner varandra. Om det inte finns tillräckligt med mat hemma går det bra att fylla kyl och frys med annat, som vattenfyllda pet-flaskor. 
/ Karin

Johans kommentar: Pet-flaskor var en nyhet för mig. Men logiskt!

Tryckkokare

Jävligt bra grej att ha i köket till grytor och för att koka blötlagda bönor och så vidare. Långkok på kort tid så att säga. 
/ Lena

Mikra ditt kaffe

Släng inte bryggt kaffe. Spar det i kylen. Värm sedan i mikron när du behöver. Värm mer mat i mikron. Det sparar ström. 
/ Hans 

Gröt på bräda

Kokar gärna risgrynsgröt. De sista 40 minuterna där den ska svälla på svag värme står grytan lika bra på en träskärbräda med några handdukar om, jag sparar spistid det vill säga el. 
/ Karin

På med locket

Använd alltid lock när du kokar mat, då försvinner mindre värme. Som när du gör spagetti. Koka upp vattnet under lock. Lägg ned spagettin och rör om med gaffel, stäng av värmen och lägg på locket igen och låt stå på eftervärmen en tredje extra längre tid än det som står på förpackningen. (Fördel: man slipper stå och passa att det inte kokar över. Nackdel: det tar aningen längre tid.) Sedan kan du få perfekt kokta ägg: Lägg äggen i kallt vatten, lägg på lock och låt koka upp och stäng av värmen. Låt stå på eftervärmen och under lock, för löskokta ägg tre minuter och hårdkokta sex minuter. 
/ Anna-Greta 

Ät mer vegetariskt

Här är mina tips. Köp mat från affärens svinnlåda. Där är det halva priset, varorna går väldigt bra att äta (en kortare tid). Eller hör med affären om något kommer att slängas i soptunnan, be att få det innan. För att spara vatten, ät vegetarisk mat. Ett kilo nötkött kan förbruka 15 000 liter vatten. Ett par nya jeans har samma miljökostnad som 196 secondhandjeans. Lägg bönor i blöt istället för att köpa tetras och burkar med färdigkokta produkter. Grodda! Nyttigt, gott och snabbt. Odla ärtskott, solrosskott, boveteskott. Nyttigt, gott och snabbt. Det är i vardagens val som det sammantaget blir så himla stora skillnader om man väljer bättre val. Och det per person och år. Hälsan kommer samtidigt.
/ Hanna

Välj långsam mat

Köp mat med innehåll! Exempel: Fullkornspasta istället för vit snabbpasta. Resultat: Du kan äta en mindre portion och ändå vara mätt en längre tid.
/ Peter

Lagom är för långsamt

Om jag absolut behöver varmvatten drar jag på ordentligt i fullt varmt läge tills det är framme i kranen. Sedan kan jag blanda ner temperaturen till lagom. Kör man på ”lagom” direkt tar det en väldig tid innan önskad temperatur kommer fram och man spolar ut mycket uppvärmt vatten. 
/ Mattias

Skölj inte bort värmen

För att spara energi låter jag varmvattnet stå kvar och svalna i diskhon efter disken eller badkaret istället för att snabbt skölja bort det. Det värmer! Jag kokar äggen i en mindre kastrull så att moccapannan och mjölkkastrullen får plats på samma platta. Jag låter eftervärmen i ugnen baka brödet färdigbrunt. När joghurten är slut blandar jag i mjölk i paketet för att få ut den sista juohurtsmaken som en lättdryck. Också lingonsyltsburken skakas i mjölk för att få ut en rosa söt mjölk till havregrynsgröten.
/ Viktor

Så ska du tina

Tina alltid fryst mat i kylskåpet.
/ Per

Förkoka vatten

För många år sedan fick jag höra att en sparar energi genom att förkoka vattnet i en vattenkokare när en ska koka något på spisen, till exempel potatis eller pasta. Numera gör jag alltid så men jag vet inte om det fortfarande är så.
/ Agneta

Johans kommentar: Jo, det är det! Vattenkokaren är effektivare.

Använd frysfack

Frysfack håller minus 20 när det är plus fem i kylskåpet. Stänga av frysen när du har lite frysvaror och stoppa in dem i frysfacket i kylskåpet istället.

Och att ha liten varmvattenberedare gör att man spar på varmvattnet automatiskt. 
/ Lasse

Damma av bakmaskinen

Bakmaskinen var årets julklapp 1988. Här följer två snabbkalkyler med lite gissade förbrukningsvärden och följande antaganden om elpris: dagpris 500 öre/kWh, nattpris 50 öre/kWh (nätavgift plus skatt tillkommer med 60 öre/kWh).Två limpor i ugn kostar 2 kWh (1 kWh/limpa), en limpa i bakmaskin kostar 0,5 kWh/limpa. Två limpor bakade dagtid i ugn: elkostnad 5,60 kronor/limpa. En limpa bakad nattetid i bakmaskin: elkostnad 0,55 kronor/limpa.

Jag plockade ner min bakmaskin modell 1988 från vinden. Jodå, den funkar fortfarande. Och limporna blir riktigt bra efter några försök. Doften av nybakt på morgonen är en bonus.

För den som aldrig bakar utan köper allt bröd blir kalkylen än mer gynnsam. Speciellt med stigande brödpriser i butikerna.  
/ Henrik

Johans kommentar: Bra tankar. Den som bakar lite åt gången låter ju ugnen jobba hårt för liten nytta.

Matlådan i kylbag

Det var någon som sa att om vi sparade tio procent var så blir det ingen elbrist. Jag jobbar själv i min affär och det enda som jag hade i kylskåpet var en lunchlåda. Nu är kylskåpet avstängt och matlådan är i en liten kylbag.

Hemma har jag haft tv:n på för sällskap, nu lyssnar jag på radio istället och sparar lite till. Och om vi får villorna på Lidingö att stänga av elslingan de har nergrävd under uppfarten så sparar de 15000 kWh per vinter. 
/ Kerstin

BADRUM

Ta tid med äggklocka

Jag vill slå ett slag för ”polettduschning”. Det går ut på att du tilldelas en viss begränsad tid att använda varmvatten när du duschar. Som om du betalade med polett. Förslagsvis två gånger en minut. Du placerar en vanlig timer/äggklocka – med sekundvisning – utanför duschutrymmet. Först duschar du fem-tio sekunder för att blöta ner håret. Sedan schampo, starta timern, och har 60 sekunder på dig att skölja ur håret. Samtidigt väter detta ner resten av kroppen, som du tvålar in när den första minuten är slut. Slutligen har du ytterligare 60 sekunder på att skölja bort tvålen från kroppen. En annan variant fanns på Abisko turiststation, vid de gemensamma duscharna. För att få igång duschen fick man trycka in en stor knapp på en ventil i röret till sin dusch. Sedan gled knappen långsamt utåt, så att duschen stängdes av efter tio-15 sekunder. Det krävdes en massa tryckningar på knappen innan jag hade hunnit tvätta alla kroppens delar. Men det gav inget slöseri med varmvatten. 
/Thomas

Tvåla först

Vi hänger våra duschhanddukar på våra vattenburna element och använder sällan handdukstorken i badrummet. Vårt hus byggdes innan det ens fanns tvättmaskiner och har fortfarande kvar torkvindar som vi hänger vår tvätt på. När jag växte upp hade vi inga badrum. Som barn gick vi till Båstads varmbadhus och duschade och bastade. Man tvålade inte in sig i duschen utan tappade vatten i fotfatet (!) och gjorde  det där. Har man inget fotfat kan en liten badbalja användas. Det behövs inte mycket vatten när man tvålar in sig. 
/ Kerstin

Duscha kallt

Mitt bästa tips är att duscha kallt om man pallar. Det ska vara iskallt vatten så att kroppen går in i försvar och börjar värma upp sig själv inifrån. Stå där cirka 30 sekunder eller börja med tio andetag. Man blir varm inifrån efteråt, plus sparar tid för att man vill bli klar för att det är så kallt, så man spar både värme och pengar! 
/ Anna 

Johans kommentar: Brrr…

Tvätta dig med lapp

För att hålla mig ren och fräsch har jag skaffat mig ett gäng tvättlappar i frotté. Varannan dag dusch, varannan dag tvättlapp. Bör spara närmare 50 procent av energin för att värma duschvatten. Enkel insats som ger bra utväxling! 
/ Alf

VÄRME

Reglera med gardiner

Använd dina persienner. De är ett extra isolerande lager. Eller jättetunna rullgardiner. När kall luft passerar genom ett pyttelitet hål, kommer det ut varm luft på andra sidan. Och tvärtom, gardiner är lika praktiska under värmeböljor. Är de gjorda av till exempel bomull eller lin så kan man spreja dem med vatten. Det svalkar luften ytterligare, då det går åt energi för tyget att göra sig torrt. 
/ Hanna

Johans kommentar: Allt som skyddar mot värme sommartid skyddar mot värmeförlust vintertid kan man enkelt säga. Även tunga draperier framför dörrar ger en stor besparing.

Sänk först – öppna sedan

Vi måste nog jaga eget slarv och omedvetenhet. På en fixarbutik som tidigare kallades ”gubbdagis” har jag köpt enkel ”kontakt” som jag har i vägguttag där till exempel tv och andra maskiner som endast går ner i strömsparläge är anslutna, med ett enkelt knapptryck stänger jag av strömmen helt. Gillar du att sova med öppet fönster, så börja med att skruva ner värmen något och minska fönsterglipan. Även om värmen ingår i hyran! 
/ Elisabet

Slå av värmepumpen

Ett tips till de som bor i villa med bergvärmepump, speciellt om huset är hyfsat välisolerat: Slå av värmepumpen helt under ett antal timmar, kanske hela dagen om det inte är för kallt ute. Värmen i huset hinner inte sjunka nämnvärt och varmvattnet håller också temp bra. Det man framför allt tjänar är att cirkulationspumpen också står stilla. Just pumpen är en sällan uppmärksamnad elförbrukare. Ofta går den dygnet runt alla årets dagar. Om den drar 50 Watt blir det 438 kWh på ett år. 
/ Hans 

Undvik kallras

Gardiner och draperier mot kallra.s Kallras är när luften närmast ett fönster kyls av, sjunker ner mot golvet och ersätts av varm luft som i sin tur kyls ner. Det blir en luftcirkulation som kyler ner luften i rummet. Förr i tiden användes gardiner och draperier för att motverka drag och kallras vid dörrar och fönster samt för ljuddämpning och insynsskydd. Drag minskar man numera med tätningslister. Men istället för att byta ut våra tvåglasfönster mot nya energifönster använder vi gardiner och draperier mot kallras. Samtidigt ger gardinerna och draperierna extra isolering och fungerar som dekoration, ljuddämpning och insynsskydd. Det är lätt att dra för gardiner och draperier på kvällen och dra isär dem på dagen för att få in ljus och värme.
/ Jan-Erik och Chatarina

Svala nätter

Sänk värmen! Speciellt på natten. Jag har bott i Tyskland och England som ung och där sover man inte i varma rum. Man har däremot täcken och tofflor. Att värma ett sovrum är bara dumt.
/ L

Slopa golvvärmen

Golvvärme är ett no no. Speciellt om det är elvärme. Den mesta värmen går åt fel håll. Stäng av den. 
/ Lis

Reglera mera

Ett sparande av energi det pratas för lite om är reglering av värmetillförseln. Med utegivare styr man temperaturen på vattnet i elementen efter utetemperaturen, vädrar man länge blir det kallt inne. Med innegivare begränsar man temperaturen på vattnet när man tillför annan värme, till exempel solen skiner in och värmer, när man använder ugnen, mycket folk hemma eller vid vedeldning. Har man ingen innegivare vädrar man troligtvis bort värmen. 
/ Robert

Håll koll på pumpen

Bergvärme är bra men en liten anläggning på 0,37 kWh klarade den utökad arean jag byggde på 30 kvadratmeter. Folk blir pådyvlade för stora anläggningar. Byt cirkulationspumpar – till nya tryckkännande. Normalpumpen drar 30-40 Watt eller 260 kWh per år. De nya drar fem Watt eller 44 kWh.
/ Owe

Johans kommentar: Just de där maskinerna man knappt tänker på att man har, som en tyst cirkulationspump, kan vara riktiga energibovar. Bra att läsa på etiketten vad de drar och jämföra med nya som du gjort.

Isolera kvar värmen

Jag var på Nordiska museet för längesedan, en utställning om folkhushållet under kriget. De visade ett inrett kök med en smart detalj, en koklåda med plats för kokkärl och isolering. Jag har själv packat in en kastrull med filtar efter uppkok av till exempel potatis. Med de här knepen kan man minska elanvändningen en hel del. 
/ Kaj

Fräscha lister

Om du värmer ditt boende med el, och annars också, ska du kolla hur det är ställt med tätningslisterna runt fönster och dörrar. Drar det? Säkert tecken på att det är dags att byta. Du kan göra det själv, enkelt och billigt – och du märker av effekten direkt. 
/ Andreas

Rata förbränning

Jag är vilsen vill jag erkänna. Har just blivit med villa och får råd om fjärrvärme, solel, bergvärme och värmepumpar. Vad är bäst? Alla som ger råd verkar ju vara jäviga. Hur ska man tänka?  
/ Svante

Johans kommentar: Jag är ju själv jävig i så måtto att jag har en bestämd åsikt som jag förklarar. För mig är det självklart att solceller kombinerat med värmepump är det absolut billigaste och energiklokaste. Bergvärme är bra lager men överdimensioneras ofta. All typ av förbränning är sämre då det dels har stora utsläpp men också kommer kosta mer då man måste köpa råvaran.

Det skulle gå att enkelt bygga fjärrvärme baserad på solvärme, solel, geoenergi som grund, men intresset från fjärrvärmebolagen är lågt.

GÖR EGEN EL

Smart att lagra

Jag har solceller men står i valet och kvalet om det är dags att skaffa batterier nu också. Man får ju bra stöd från staten med 50 000 kronor har jag sett.
/ Borghild

Johans kommentar: Batterier är ett utmärkt sätt att flytta solel på dagen till på kvällen och natten. De kan också fungera som balanskraft och hjälpa nätägarna att ordna frekvensen i elnäten och då får batteriägaren betalt för den tjänsten. Men allt det här kan även elbilarna göra, bara man får koppla in dem till huset och använda dem som batterilager. Det här är på gång så mitt råd är att avvakta lite om man är osäker. Det är stor brist på batterier idag, svårt att få leveranser till små kunder. Har man elbil eller byter till en bör man välja en som ska klara detta. Alltså exportera el, inte bara ladda in i bilen. (Tyska bilen Sono imponerar på mig. Kommer snart.)

Mikroladda med solen

Jag köpte en liten solcellsladdare som som ska vara till nödlägen. Men den har laddat min mobil, min laddbara ficklampa och powerbanken hela sommaren. Alltid något.
/ Maria

TRANSPORT

Kräv reseavdrag

Vi måste byta bil mot hoj! Jag tror det skulle göra stor skillnad om reseavdraget omformades för att även gälla cyklister. Samma sträcka som gäller för bilister, minst fem kilometer.
/ Mats

Johans kommentar: Tyvärr tog nya regeringen bort det reseavdrag som förra ville införa och som var fordonsneutralt. 

Pendla på två hjul

Mitt klart bästa spartips är att ställa bilen och börja med transportcykling! För de flesta av oss kommer kroppen tämligen snart vara helt van vid den nya belastningen. Under arbetsdagen hinner den ju dessutom vila i flera timmar, och när man kommer hem så har man fått skonsam konditionsträning på köpet. Om man som jag råkar bo i Stockholm är det dessutom ingen som helst tidsförlust, 22 kilometer cykel enkel resa tar lika lång tid som promenad till pendeltåget inklusive resan in till staden. 
/ Ulf

Smartare sportlov

Många Stockholmare kör till Åre i vinter. 120 mil tur och retur. Dieselpriset på är när jag skriver det här 28 kronor. Minskar du förbrukningen från 0,6 till 0,5 per mil genom att köra tio kilometer saktare så har du nästan 400 kronor över till liftkortet eller vad du vill ha.
/ Sören

Gasa inte så förbannat

Fundera på hur vi kör bil. Vilket drivmedel vi än använder så är det accelerationer som drar mest. Man måste inte vid motorvägspåfarter kasta sig ut i ytterfilen och gasa för fullt. Den mängden bränsle som förbrukas under de sekunderna skulle man nära nog kunna köra på resten av dagen. 
/ Jarl

Upplev friheten

Gör som jag: köp en elcykel som ersätter bilen. Jag är 72 år och bor sex kilometer från Varbergs centrum. Det ger en fantastisk frihet. 
/ Elisabeth

Gör som lastbilarna

Jag kör ofta till landet varav fyra mil motorväg. Lägger mig med lastbilarna till höger i högst 90 kilometer/timme. Känns som det lugnar trafiken när fler kör varsamt.
/ Karin

Kör för klimatet

Läste förslaget om att hålla tio kilometer lägre hastighet än skyltat. Med tanke på att bensinförbrukningen ökar drastiskt vid högre hastigheter, med 40 procent mellan 80 och 100 kilometer/timme tycker jag att Devisen  ”jag kör för klimatet” är bättre. Per Kågesson hävdar att om polisen övervakade den tunga trafiken skulle koldioxidutsläppen minska markant och omgående. Jag har påpekat för Trafikverket och SVT att man borde komplettera den information man lämnar till trafikanterna inför storhelger om att sänka farten för att minska olyckor också borde hänvisa till påverkan på koldioxidutsläppen. Överhuvudtaget pratas det aldrig om att man i dessa tider kan sänka sin kostnad genom att köra på rätt sätt. 
/ Stanley

Bil är bäst i pool

Tänk hur självklar och bekväm bilen har blivit för oss. Du har den till hands, du kan få plats med massor av saker i den och du kan köra när du vill och vart du vill. Lösningen är en slags bilpool, men det måste satsas stort, så att denna lösning sprider sig lika effektivt som när den privata bilen blev allt vanligare. 

Med en app ska du kunna beställa hem en bil i lagom storlek precis när du behöver den – eller boka i förväg om du har en plan. Från en pool i din närhet kommer kanske till och med en självkörande bil. Du kan då få exakt den typ av bil du behöver just då, du behöver bara betala för när du använder den. I takt med att fler inser att denna lösning är ännu bekvämare än att äga sin egen bil så kommer den snabbt att ersätta privat bilägande och alla problem det orsakar.
/ Bitte

Johans kommentar: Vi frågade läsare om bilpool för ett år sedan men intresset var svalt. Jag tror det måste vara väldigt många elbilar som bara står och väntar så man är trygg att det alltid finns ett fordon. 

Gör inte barn bilberoende

Bil: Undvik kallstarter, samla många uppgifter du måste göra till ett tillfälle, veckohandla, besök till återvinning med mera. Lär barnen cykla och gå till skola/fritidsaktiviteter. 
/ Roland

Välj lättast möjliga bil

Kör långsamt i liten bil! Kör inte bil fortare än 80 och anslut dig gärna till tioklubben. När du byter bil – köp en så liten som möjligt för det är stor skillnad på att frakta nästan 1,9 ton Volvo XC70 mot 1,2 ton Skoda Fabia. Och både familj och röjsåg får plats i båda två. 
/ Pär

Bromsa inte bort energin

Max 83 kilometer/timme. Med den uppmaningen kommer du dessutom åt den riktigt stora miljöboven, det vill säga den bortbromsade energin som svarar för drygt 60 procent av all överförbrukning. Hastigheten svarar för cirka 15 procent! Vid hastigheter 50-80 km/tim har föraren god koll och planerar sin körning. Det blir mer motorbroms och mindre pedalbroms. Varför 83 kilometer/timme? Det skulle väcka nyfikenhet med denna udda gräns, ett värde i sig. 
/ Klas

Använd farthållare

I vår familj har vi börjat tillämpa flera olika metoder för att minska bränsleförbrukningen med vår bil. Det går att sänka förbrukningen 20 procent utan större ansträngningar. De flesta metoderna ökar dessutom trafiksäkerheten, minskar kostnaderna för bilen och reducerar även utsläppen av kväveoxider, som är en allvarlig hälsofara. De första fem punkterna resulterade i 20 procent minskad bränsleförbrukning med vår bil, en Passat diesel med 105 hästkrafter. Fordonets hastighet styr förbrukningen – följ hastighetsbegränsningarna och välj att köra långsammare än skyltningen. vid 90 km/timme kör 85, det vill säga fyra minuter längre resa för 100 kilometer. Vid 100 kör vi 95. Vid 120 kör vi 100.  Praktisera ekokörning, till exempel håll avstånden för att minska antalet inbromsningar, undvik tomgångskörning, kontrollera och höj lufttrycket i hjulen till 10-15 procent över tillverkarens rekommendation, vilket minskar bränsleförbrukningen men ger något högre vägljud. Använd farthållaren som är bättre på att hålla jämn fart. 
/ Calle

ÖVRIGT

Var beredd att ändra på saker

Lyssna inte på politiker som påstår, att de stora förändringar som behövs för att rädda mänskligheten, inte ska påverka vår nuvarande livsstil.
/ Jarl

Öppna dörren själv

Värm bara den mängd vatten du ska använda i din vattenkokare. Är du frisk så använd inte elektriska dörröppnare, använd vanlig handkraft. Vi har, under mitt korta liv fått massor av apparater, som alla går på el, i hushållet för att underlätta. I det fallet är jag nog lite fanatisk, vispar med handkraft, kan få grädden tjock med en björkrisvisp men använder oftast den i stål, hackar med kniv, river på rivjärn, använder passervaggan för att göra mos, diskar för hand med mera. 
/ Dagny 

Johans kommentar: Jag tänker ibland på alla dessa unga som åker på stadens gator stående på elscootrar. Ibland några hundra meter. Äldre som kan ha svårare att gå gör det inte. Ur klimat- och hälsosynpunkt gör nog de äldre rätt. Men diska… många undersökningar visar att handdisk drar mer energi än diskmaskin.

Starta lokala grupper

På Åland har vi en Facebook-grupp som heter Snåljåparna. Där varvas husmorstips med lifehacks och tips om i vilka butiker det finns fynd att göra. Allt från högt till lågt och mycket är konkret och enkelt att göra. Denna grupp har idag 1 500 medlemmar och ”grupptrycket” gör att människor som tidigare kanske har skämts över att jaga röda lappar i affären nu stolt visar upp hur de fyndar varor till halva priset. Det är idag coolt att spara på resurserna, helt enkelt.

Jag tänker att lokala Facebookgrupper som stimulerar, tipsar om och hyllar sparande är en bra motkraft till konsumtionssamhället.

Så här skrev grundaren av Snåljåparna Cita Nylund häromveckan: 

”Jag ska äta paj till middag hela veckan, en snålpaj av rester från kylen och lite svampskogsfynd. Ska räkna lite på vad ingredienserna kostar vid tillfälle men gissar att det ligger under tian. Soppa och paj kan man göra på nästan vad som helst.” 
/ Carina A

Johans kommentar: Snåljåparna var ett väldigt, väldigt bra namn. Hoppas det sprider sig.

Solcell spöar cykel

Varför gör man inte el på gymmen? Koppla apparater till dynamos, spinningcyklar med generatorer som lyser upp lokaler och värmer vatten eller bastu. 
/ Ronald

Johans kommentar: Det där har provats och problemet är att vi människor faktiskt genererar väldigt lite el på det sättet. En enda solcell spöar många cyklande elproducenter. Men det är ju roligt och kan ju vara en tankeväckande sak. Fast bastun blir nog aldrig varm, man får nog nöja sig med led-lamporna.

Förbruka solidariskt

Om man inte har ett timme för timme-avtal tjänar man inte på att välja när man ska starta diskmaskinen. Men kollektivt kan man välja timme när risken är mindre att elen ska stängas av. Detta borde framgå av någon myndighets webbplats. Då skulle många frivilligt hjälpa till att sänka elkostnaderna och minska risken för avstängning. 
/ Hans

Johans kommentar: Klimatkloka saker handlar om att ta hänsyn till andra, så visst stämmer din tanke!

Tänk på Polen

Du skriver att billigast hos mig mitt på dagen då solcellerna gör gratis el. Det är rätt att du inte behöver betala mer för den el solcellerna producerar men om du inte använder den kan du istället sälja den och få några kronor i plånboken. Men viktigast tycker jag är att konsumera sparsamt och smart i alla lägen. Då kan vi tillsammans pressa ner elpriset och spara in på onödig förbränning av kol och gas i Polen och Tyskland. Så påminn gärna även de med solceller att de är en del av helheten och därför bör konsumera lika ansvarsfullt som alla andra. Det innebär att med eller utan solceller så ska du försöka flytta din konsumtion av el så att du inte kör diskmaskin, torktumlare, varmvattenberedare med mera när elen är som dyrast.
/ Lars 

Johans kommentar: När man använder sin solel så minskar man automatiskt på konsumtionen av smutsig el totalt. Sedan finns det ingen anledning att slösa med sin solel och det gör nog väldigt få som investerat i det.

Testa tio procent

Jag har en variant på spartips på temat tio procent. Kör tio procent långsammare, förbruka tio procent mindre el, sänk värmen tio procent, minska matinköp med mera med tio procent. Öka roliga saker med minst tio procent, sociala kontakter, kulturupplevelser och naturupplevelser. 
/ Anne 

Fundera på timavtal

Från och med 1 september har vi timavtal så det är fördröjd start på diskmaskin och tvättmaskin och de går nu på nätterna. Tumlaren är permitterad om inte solen lyser ordentligt. Vi kan få ut runt 30 kWh/dag från våra solceller. Fast det är höst. 
/ Janne

Johans kommentar: Alla som producerar egen el bör absolut ha timavtal.

Alla bäckar små

Vi kör tio kilometer under hastighetsgränsen. På motorväg går det lätt, något som jag tillämpar ofta med ett relativt litet batteri i elbilen (40 kWh). Behagligt tempo, och slipper hetsen i vänsterfilen. Vi tillämpar ”de små dropparnas princip”. Medvetet spara där det går med små medel. Hålla rumstemperaturen på max 20 grader, vädra kort, frysen på max minus 18 grader, släcka i de rum vi inte är i, en grendosa med strömbrytare som släcker tv och andra apparater, hänga tvätt ute istället för torktumlare, använda vattenkokare med rätt mängd vatten, fylla diskmaskinen innan körning, ta cykel istället för bil där det är möjligt, med mera. Inga stora saker enskilt, men om alla gjorde det skulle det göra stor skillnad. 
/ Bo

Multitaska

Vi försöker tänka på att göra fler saker om vi ska göra något som förbrukar energi. Behöver vi åka iväg med bilen och handla (vi bor på landet) så gör vi det bara om vi kan göra minst tre ärenden. Ska vi använda ugnen till matlagning kan vi baka något och göra müsli också. Tre saker varje gång sparar mycket energi. 
/ Tor

Läs mer digitalt

Är det verkligen klokt att köra elbil i dessa tider då vi ska spara el och stoppa en elkris? Ska vi inte vänta med det? Och ja, jag vet att du hellre vill att man ska läsa digitalt än på papper. Men nu är det ju brist på el men inte på papper. 
/ Ahmad

Johans kommentar: Det är bra frågor. Svaret är att papper drar mycket mer el än en digital tidning. Inte bara för transporter och tryckning och så utan framför allt kostar det enorma mängder el att producera papper. Pappersbruken är bland våra riktigt stora elförbrukare (totalt 21 TWh). Detsamma gäller faktiskt diesel- och bensinproducenterna. För att producera bränslet går det åt massor med el. Jag räknade eb gång ut att om man lade ner Preem på västkusten så skulle den el de använt räcka till elbilar för hela Västra Götaland. Det vill säga vi slösar med el om vi kör på diesel. Sedan är det inte elbrist i Sverige. Däremot elprischocker och dålig spridning av elproduktionen över landet. Slutligen, det räcker med ett garagetak med solceller för att driva en elbil 2 000 mil per år.

Tvätta inte jeansen

Häng dem på en vädringspinne utanför fönstret bara. Om de har indigofärg i sig så har de dessutom naturligt skydd mot ohyra och smuts. 
/ Mattis

Vädra ditt ylle

Ylle behöver inte tvättas. Det ska hängas ut och vädras länge! 
/ Signe

Konsumera nära

Mera självhushållning. Kolla rörelsen Matvärn som har vuxit fram på Facebook kring en grupp i Ydre, Östergötland. Dess syfte är att mobilisera människor för att öka självförsörjningen. 
/ Eva

Johans kommentar: Rekoringar finns runtom i landet också. Att handla direkt från producenter minskar transporter av maten och gör produktionen av ekologiska matvaror lönsammare för småbönderna.

Klipp håret kort

Någon har mätt att det räcker att duscha cirka fem minuter. Det räcker bara för korthåriga! Längre hår kräver dessutom ofta produkter för frisyr. 
/ Anonym

Streama periodiskt

Rent ekonomiskt är mitt bästa tips att periodisera streamingabonnemangen som är utan uppsägningstid. Titta på Netflix i oktober-november och byt sedan till HBO typ i december-januari. 
/ Jakob

Låna på leksaksbibliotek

Använd och starta leksaksbibliotek. I Högsbo i Göteborg finns ett leksaksbibliotek, inititativ av Lotta Kindmark. Utifrån en kartläggning från Malmö universitet har svenska barn i genomsnitt 500 leksaker. Samtidigt visar forskningen att ett överflöd av leksaker är negativt för barn, som bäst stimuleras av att leka med ett fåtal saker åt gången. Detta är en lösning som gynnar både ekonomin och miljön/klimatet. 
/ Leif

Kryp in i overallen

Köp en termooverall (finns för drygt 1 000 kronor) Då kan man sitta ute i parken eller på balkongen och läsa hela hösten. Köp en aningen för stor, som du kan ta ut rörelserna i. 
/ Hanna

Körkort för hushållning

Jag skulle vilja slå ett slag för ”körkort för energihushållning”. Det vill säga utbildning med examen i hur man ska hushålla med energi, framför allt i flerbostadshus. Sådant ”körkort” behövs verkligen. Jag vet inte hur många gånger som jag retat mig på att andra boende i våra hus har sina fönster stående på glänt – eller på vid gavel – nästan hela dagen, även under den kalla delen av året. Och frågan är hur många av dem som då har vridit ner radiatortermostaten vid fönstret till noll.
/ Thomas