Johan Ehrenberg: Så gör vi för att skydda oss mot en galen elmarknad

Vi måste bli fler och producera mer ren el ihop. Det är enda skyddet mot marknadens misslyckande.

Det viktiga här är ordet tillsammans. De flesta kan nämligen varken ha solel eller batterilösningar i hemmet. Inte heller annan elproduktion.

Den här texten publicerades ursprungligen i Dagens ETC.

Den texten var tänkt att spridas senare i vår, men elpriskrisen gör att den kommer redan nu.

Eftersom bolaget drivs av ETC-företagen är jag jävig, men jag har inget betalt från bolaget och det finns ingen vinstutdelning. Däremot gör det att jag är insatt i hur det fungerar och vågar därför hävda att det enda sättet att skydda oss mot en avreglerad elmarknad är att göra det tillsammans.

Men det blir inte lätt. Det är ett jätteprojekt.

Elpriskrisen är tung för många idag. Elräkningar som varit någon tusenlapp blev plötsligt fem gånger mer. Det vi sett i månader är att elproducenterna, särskilt de stora som äger vattenkraft, kärnkraft och kraftvärme, kunnat ta ut enorma övervinster på sin produktion.  Så fort man kunnat har man höjt priserna. Det kostar 20 öre att ta fram vattenkraftsel idag. Marknadspriset har varit två kronor.

Det är ett sjukt system.

Är priset högt i grannländer kan svenska elproducenter höja priserna här utan att kostnaderna för att ta fram elen höjts.

Det enda som kan sänka priserna snabbt är om det blåser rejält eller om solen strålar med full kraft i norra Europa. Vindel och solel kostar nämligen inget att producera dessa stunder och elbolagen kan inte bromsa dem utan tvingas sänka priserna. Det här är unikt, all annan elproduktion kan man styra, det vill säga hålla uppe priserna. Men inte när vind och sol kommer in.

Vill man skapa ett system som skyddar konsumenterna från den avreglerade elmarknadens vinstjakt, då finns bara ett spår.

Vi måste bli många som tillsammans investerar och skapar ny ren el.

Det var så vi började med ETC El. Alla som är med skänker 19 kronor varje månad till fler solceller. Det fungerar. Men det måste till mycket, mycket mer.

Hela historien om den privatiserade elmarknaden är en sorglig sak, det är en marknad skapad av politiken under S-regeringar på 90-talet och som gett några stora koncerner makten över något vi alla måste ha och inte kan välja. Det blir lokala nätmonopol och nationella karteller som påverkar politiken (i praktiken styr den).

Det har funnits försök från aktiva att skydda sig och dessutom göra klimatnytta. I Sverige i form av vindkraftskooperativ. Idag tvingas dessa till extrema prisökningar då man inte klarar att leverera elen till den kostnad man lovat varandra. Orsaken är att staten införde fyra stycken elområden med olika elpris. Om snurran ger el uppe i Dalarna måste man sälja elen till det priset och sedan köpa in dyrare el i Skåne för de medlemmar i kooperativet som bor där. Det är samma antal kWh som folk behöver men priset blir extremt och kooperativet klarar det inte.

Idag skrivs det en del om fasta elpriser, det låter ju tryggt men bara den som äger elproduktionen kan i praktiken garantera det. De bolag som erbjuder fasta priser och försöker göra det genom att spekulera på marknaden om framtida elpris, går det riktigt illa för. (Över hela Europa sveper en konkursvåg genom elbolag.)

Rörliga priser har historiskt varit billigare men om marknaden manipuleras, som jag menar att den gör numera, då blir priset svajigt. 

Så vad kan man göra åt det?

ETC Els idé har hittills varit att få igång solel i Sverige (och det har gått bra) men nu diskuterar vi att så småningom försöka skydda oss mot prisgalenskaper och försöka fungera med ett rörligt pris men med maxtak. Det kommer att ta tid. Det här kräver att vi har elproduktion i alla fyra elområden (idag har vi solparker bara i Götaland, elområde 3). 

På sommaren gör vi i Götaland mer solel än våra ETC El-medlemmar behöver, vi gör det i små egna parker plus med el från 1 000 ETC El-kunder med solceller på eget tak. Men det här gäller i fyra månader, vill vi producera egen el året om måste vi ha mycket mer solel. Och när snön ligger på behöver vi dessutom äga gemensam vindel, och lagrad el. Man kan lagra i vatten, i batterier, i salt eller i annan värme från sommar till vinter. Det finns mycket ny teknik som gör det här extra spännande.

Med stora batterilager kan man faktiskt minska priserna rejält genom att köpa billig nattel och använda den på dagen. Ska man göra det tillsammans krävs dock stora batterilager i varje elområde. 

Det viktiga här är ordet tillsammans. De flesta kan nämligen varken ha solel eller batterilösningar i hemmet. Inte heller annan elproduktion.

Men ett rödgrönt elbolag kan göra det överallt om det bara är stort nog.

Idag får 7 800 hem sin el via ETC El.

Vi kan sommartid prissäkra ungefär hälften med dagens elproduktion.

Ska vi klara det hela året måste vi tiofaldiga vår produktion och lagra lika mycket som vi producerar. Det går men det kommer ta fem år. 

Och det största hindret är det klassiska. Vi är för få för att få de kostnadsfördelar som gäller när man blir många.

Men det är ju lätt att lösa genom att fler byter till ETC El.

Jag har de senaste veckorna fått mängder av mejl från människor som drabbats av elprischocken. Många klarar inte den här vintersmällen.

Och stödet från staten är för svagt. (Staten drar in två-tre gånger så mycket i extra moms, jämfört med stödet man återbetalar.)

Mina mejlsvar har handlat om hur elmarknaden fungerar, om vem som är ansvarig men också om hur man skulle kunna lösa det. Om vi bara gör det tillsammans. Ingen klarar energifrågan själv. Vi måste bli fler och vi måste få upp mer ren elproduktion ihop. 

Det är enda skyddet mot marknadens misslyckande.