Så firar du jul extra grönt

Hugg en rödgran, gör egna popcornslingor och framför allt: konsumera mindre – här är tipsen för att göra ditt julfirande klimatsmart.

Hugg en rödgran, gör egna popcornslingor och framför allt: konsumera mindre – här är tipsen för att göra ditt julfirande klimatsmart.

Hugg en rödgran

– Den bästa julgranen ur miljösynpunkt är rödgranen, vilket är den vanligaste granen i de svenska skogarna. Om man har möjligheten att hugga en egen rödgran med tillåtelse av markägaren är det en härlig känsla. Det näst bästa alternativet är att köpa en odlad svensk gran som är KRAV-märkt eller ekologisk. Det värsta ur miljösynpunkt är plastgranen då det i hela produktion- och nedbrytningsprocessen finns giftiga kemikalier och även förbränningen har en miljö­påverkan.

Pynta med naturliga material

– Undvik så mycket plast och engångsartiklar som möjligt och återanvänd istället det du har. Om man känner sig manad, och i år kanske man har extra tid, kan man göra sitt eget julpynt och använda så mycket naturmaterial som möjligt. Man kan göra dekorationer med trolldeg, kottar, pepparkakor, genom att tälja i trä eller göra popcornslingor. Bara fantasin sätter gränserna.

Vad är popcornslingor?

– I vissa länder poppar man popcorn ­­och trär en tråd igenom dem och skapar en lång slinga, man kan använda det istället för en girlang av plast.

Källsortera allt – även granen

– Man ska vara noga med käll­sorteringen, till och med jul­granen ska lämnas in till återvinningen. Man ska redan i förväg undvika att använda engångsartiklar så att man inte får så mycket avfall.

Välj bort paraffinljus

– Det blir ganska mycket levande ljus under julen och där är tipset att välja bort ljus med paraffin, som görs av fossila bränslen. Då är stearinljus eller bivaxljus bättre och svanmärkta eller ­miljömärkta ljus är det bästa.

Köp färre klappar och mindre mat

– Den största miljöboven är att vi ökar konsumtionen oerhört vid högtider, särskilt vid jul. Vi köper ofta väldigt mycket av både jul­klappar och julmat, och tyvärr är det mycket mat som inte blir uppäten och går till spillo.

Mer färg på julbordet

– Man ska för det första inte ha ål, som är en hotad art, på julbordet. Det är bra också om man kan öka andelen vegetariska rätter, och minska på köttet. Ska man köpa skinka så köp ekologisk. Det kan vara en fröjd för ögonen att ha ett färggrant erbjudande på julbordet, så använd mycket olika grönsaker och särskilt från kålfamiljen – grönkål, rödkål och brysselkål och så vidare – som är miljövänligt och säsongsanpassat.

Lys upp mörkret klimatsmart

– Använd lågenergilampor, LED-lampor, så mycket som möjligt. Som hushåll kan man kanske passa på att välja grön el – vilket man bör göra även resten av året. Om man ska köpa elprodukter ska man se till att de är certifierade, CE-märkta, så att de är säkra och inte innehåller massor med skadliga kemikalier.

Genom att bli kund hos ETC El stödjer du utvecklingen av grön el i  Sverige. Bli kund här!

Miljövänliga julklappar

– Gör saker själv, men utan att vara för präktig. Jag är själv inte så kreativ när det ­kommer till att pyssla, men jag tycker om att baka så jag brukar ge bort paket med hembakade kakor som mina vänner ser fram emot varje år. Man kan även göra hemlagad sylt eller sticka vantar – beroende på vad man tycker om att göra och vad man tror kan bli uppskattat. Man kan köpa begagnat. Som tur är så är det väldigt trendigt med second hand nu och det finns många fina saker som kan få ett fortsatt liv istället för att hamna på soptippen. Att ge bort upplevelser är också väldigt uppskattat. Tiden har förändrats, för några generationer sedan hade man ett behov av saker men i dag har vi så mycket prylar hemma att vi sällan blir så jätteglada av fler.

Använd tidningen som omslagspapper

–Vid inslagningen av paket kan man också vara lite ­kreativ och till exempel använda tidningspapper med bomullssnören eller återanvända tidigare använt papper.

 

Den här texten är ursprungligen hämtad från Dagens ETC.