Laddstationer, uttagsstandard, räckvidd – att semestra med elbil kan lätt låta krångligt och ansträngande.
Faktum är att det både är enklare och roligare än du tror och dessutom skonsamt för miljön. Här är allt du behöver veta inför sommarens elbilsäventyr.
I dessa tider, med överhängande klimathot och pågående Coronakris, är det inte konstigt om det råder osäkerhet kring sommarens semester. Men det går fortfarande att semestra klimatsmart, till exempel genom att skippa utlandsresan och satsa på en ”Svemester”. Från vita sandstränder i söder till orörda fjällmarker i norr; Sverige är fullt av storslagna naturupplevelser.
Med ett miljövänligt färdmedel som elbil blir sommarsemestern naturligtvis ännu mer klimatsäkrad. Tvärtom vad många kanske tror behöver inte elbilssemestern planeras in i minsta detalj; tack vare den kontinuerliga utbyggnaden av laddnätverk finns det gott om utrymme för spontanitet och frihet längst resans väg. Däremot finns det några saker som är bra att ha koll på inför första semestern, se våra enkla tips och råd nedan!
Tips för en lyckad elbilssemester
1. Håll koll på var olika laddstationer finns
I Sverige finns cirka 19 000 publika laddstationer. Det finns olika nätverk, biltillverkarnas egna och nationella nätverk, varav vissa är så kallade snabbladdsnätverk. Enklast är att ladda ner appar som hjälper dig att hitta rätt på vägen.
En karta över laddstationer hittar du här:
www.uppladdning.nu
2. Håll koll på din laddstandard
Alla bilar kan inte ladda i alla uttag, det beror på att olika biltillverkare och länder valt olika lösningar. Genom appar såsom Plugshare kan du se vilka laddare som har vilken standard.
3. Säkra betalningsmetoder
Tyvärr är det inte alltid så enkelt som att fiska fram ett visakort när du vill betala för din laddning. Vissa stationer tar betalt genom en app, i andra måste du ha ett så kallat laddkort.
4. Planera för laddningspauser
Snabbladdstationer (där, som det låter, du kan ladda bilen snabbare) är kanske det bekvämaste sättet att ladda bilen under resan. Det kan därför vara bra att ha koll på vart dessa finns längst rutten. Att ha med laddningstiden i planeringen är alltid bra för att undvika stress.
Här kan du hitta några vackra resrutter och resmål vi valt ut för elbilssemestern.
Stor elbilsrabatt på Renault Zoe med ETC
Tack vare ett samarbete mellan ETC El, ETC Mobil och Bilia kan du nu få köpa en Renault Zoe för endast 337 800 kronor (ordinarie pris 378 990 kronor). Det är hela 41.000 kronor i rabatt. Tillsammans med de 60.000 kronor som staten ger i miljöbonus betyder det att bilen kostar 101.000 kronor mindre. Därmed har bilen ungefär samma prislapp som en motsvarande ny, men smutsig, bil.