Solenergi hjälper Tyskland slå rekord i förnybart

Överskott i el och negativa priser. Det var verkligheten för tyskarna en solig söndag i slutet av april. I praktiken innebar det ett rekord för landets förnybara elproduktion. Enligt experten förebådar rekordet hur vardagen torde kunna se ut om ett drygt decennium.

Överskott i el och negativa priser. Det var verkligheten för tyskarna en solig söndag i slutet av april. I praktiken innebar det ett rekord för landets förnybara elproduktion. Enligt experten förebådar rekordet hur vardagen torde kunna se ut om ett drygt decennium.

För en dryg vecka sedan slog Tyskland rekord i produktion av förnybar energi. Då lyckades försörjningen av elektricitet från sol, vind, biomassa och vattenkraft nå upp till 85 procent av landets totala energiproduktion.

Under ett par timmar samma dag föll energipriserna till negativa tal när mängden el som pumpades in i systemet var långt högre än vad konsumenterna hade behov av. Kolkraftverk stängdes av eller vara bara i drift under ett par timmar på eftermiddagen, enligt The Independent.

– Många av Tysklands kolkraftverk var inte ens i drift den söndagen. Och kärnkraftverk, som är tänkta att fasas ut till år 2022, gick också ned i produktion. År 2030 kommer det här att vara det normala, säger Patrick Graichen från tyska energismedjan Agora Energiewende till nyhetssajten Reneweconomy.

På frammarsch

Kolkraftverken, som vanligtvis kan spotta ur sig 50 gigawatt, producerade denna dag knappt 8 gigawatt. Kärnkraftverkens produktion sjönk från 7,9 till 5 gigawatt.

De senaste totalsiffrorna för elproduktionen visar att 40 procent av Tysklands energibehov i mars mättades av förnybara källor.

Ett annat tecken på att förnybar energi är på stark frammarsch i Tyskland är en auktion som hölls för några veckor sedan. Det gällde rättigheterna för att producera el från vindturbiner utanför Tysklands kust. 

Går hårt åt Merkel

Många förvånades då över att det slutliga priset blev så lågt – trots att inga statliga subventioner var inblandade, enligt sajten cleantechnica, som också berättar om fossillobbyn. Denna har på senare tid gått hårt åt förbundskansler Angela Merkel för hennes satsningar på förnybar energi och hänvisat just till att den inte kan stå på egna ben, utan behöver statliga subventioner för att överleva.

Det var i maj 2011 som Tyskland meddelade att landet skulle stänga ned sina kärnkraftverk senast 2022 och att nästan all användning av kol skulle möta samma öde. Målet är att till 80 procent ha frigjort sig från fossila bränslen år 2050 för att i stället ha en ren, pålitlig och kostnadseffektiv energiförsörjning. Till år 2025 hoppas Tyskland ha nått minst 55 procent förnybar energi.