Efter sex års inbördeskrig är elnätet i Syrien svårt drabbat av den omfattande förstörelsen av infrastruktur. För att sjukhusen ska fungera och få el förlitar man sig i hög grad på dieselgeneratorer, men det försvåras av bränslebristen. Genom ett nytt projekt ska nu flera sjukhus i landet istället få sin el från solenergi.
– Att sjukhusen ska kunna stå emot och vara funktionsdugliga är en fråga om liv eller död för många, många människor i landet, säger Tarek Makdissi vid franskbaserade UOSSM till Thomson Reuters-stiftelsen.
UOSSM (Union of Medical Care and Relief Organizations), en sammanslutning av flera medicinska internationella organisationer, står bakom initiativet ”Syria solar” som syftar till att göra sjukhus mindre beroende av fossila bränslen. Målet är att man fram till nästa vår ska ha utrustat fem sjukhus i landet med teknik för solenergi.
Monteringen och testerna av tekniken för det första sjukhuset, vilket försetts med närmare 500 solpaneler, blev klart så sent som förra veckan, rapporterar Reuters. Energin lagras för användning under natten och anläggningen ska klara av att förse såväl operationssalar som intensivvård- och akutavdelning med ström i upp till ett dygn.
Att använda solenergi till sjukhusen är också betydligt billigare än att driva dem på el från dieselgeneratorer.
– Att vara motståndskraftig är att vara oberoende. För att vara oberoende måste du ha kontrollen över dina egna resurser. Det här projektet ökar oberoendet och motståndskraften i lokala samhällen, säger Tarek Makdissi till Thomson Reuters.