Lär dig allt om att ha egna får

I ETC Solpark i Katrineholm finns en flock helsingefår som betar fritt på ytorna kring solanläggningarna och på så vis ser till att hålla växter och annat borta från panelerna. Den 14 juli anordnar vi kurs i hur du själv kan ha egna får.

I ETC Solpark i Katrineholm finns en flock helsingefår som betar fritt på ytorna kring solanläggningarna och på så vis ser till att hålla växter och annat borta från panelerna. Den 14 juli anordnar vi kurs i hur du själv kan ha egna får.
– Det är ju toppen om fler skaffar får, säger fårfarmaren Anne Kron som kommer hålla i kursen.

Som styrelseledamot i Södermans läns Fåravelsförening är Anne Kron bland annat engagerad i att försöka bevara utrotningshotade raser och olika typer av allmogefår. Många av de som föder upp några av de lite mer gammaldags raserna är också intresserade av hantverket kring ullen, berättar hon.

– Det fanns betydligt fler får i Sverige i början av 1900-talet än idag. Förr använde man ullen för att göra allt ifrån strumpor till tröjor. Dessutom åt man mer lammkött än vad folk tror, säger Anne Kron.

Vad kommer du att prata om på din föreläsning?

– Jag kommer bland annat att berätta om hur fåren ska bo, vad man behöver veta när man har får, och vad får äter. Har man betesmarker kan de leva på gräs nio månader om året.

Blir det inte en massa onödiga utsläpp av metangas när man föder upp får?

– Man måste skilja på naturbetesdjur och på industriell uppfödning. Så fort du ställer ut djuren på en betesmark så kommer dina idisslare att vara klimatneutrala. Om du däremot ställer dem på en liten yta och pular i dem en massa majs för att de ska växa fort, så de blir lösa i magen och allting bara är fel – då kommer det ge problem. Men ställer du dem på en permanent gräsmark så lagrar du dels koldioxid i marken och dels gör du en insats för den biologiska mångfalden när hagen blir betad.

Vad är det bästa med att ha egna får?

– Det är när hela gruppen med får i hagen ropar bä på avstånd och sedan kommer fram och äter morot ur händerna på en. Sen är det väldigt trevligt när lammen föds, de är så otroligt gulliga. Och det blir väldigt fint i hagarna när de får beta där.

Mer information om kursen:

Kurs: Egna får. En kurs med fårfarmare om att ha får småskaligt. Bra för dig som vill ha hjälp med att bli av med gräs och sly!

Datum & tid: Den 14 juli, kl.17.30

Plats: ETC Solpark, Energikullen 1, 641 96 Katrineholm.

Pris: 300 kr

Endast återbetalning vid uppvisande av giltigt läkarintyg.

Anmäl dig här