I måndags fick ETC Solpark Katrineholm besök av 48 kinesiska forskarstudenter som fick lära sig mer om olika klimatlösningar.
De unga forskarna fick ta del av allt det som Solparkens påhittiga entreprenörer skapat i syfte att bidra till en mer hållbar värld när det gäller energi, miljö och klimat. Besökarna tillhör den kinesiska organisationen International Clean Energy Talent (iCET), vilken samarbetar med flera ledande universitet runt om i världen med syfte att skapa ett internationellt kontaktnät som en plattform för utveckling av ren energi.
Forskarstudenterna genomgår ett program som innebär 3 månaders studier i ett annat land, följt av 15 månaders forskning på hemmaplan. I år besöker en grupp Sverige, där de tillbringar perioden september till november på Mälardalens Högskola i Eskilstuna och Västerås. I programmet ingår flera studiebesök på olika svenska företag som arbetar med miljö- och energifrågor. I måndags hade turen kommit till ETC Solpark i Katrineholm.
Förväntansfulla forskarstudenter
De förväntansfulla studenterna samlades i Solhuset, där de hälsades välkomna av Johan Ehrenberg och fick en genomgång av Solparkens aktiviteter för att skapa smarta energi- och miljölösningar. Därefter vandrade hela gänget runt i parken och fick lära sig om de olika anläggningar och experiment som finns där.
Förutom själva solcellsanläggningen gick man igenom det klimatsmarta växthuset med genomskinliga solceller i glastaket, ångturbinen som drivs med energieffektiv ORC-teknik och biokolpannan som producerar både värme och koldioxidlagrande träkol.
Stämningen hos forskargänget var på topp, många mobilkameror hölls i luften och de var mycket nöjda efter besöket.
– Det finns många intressanta saker att ta med när vi åker tillbaka, säger Jason Lee, som var en av besökarna.
– Framför allt är kopplingen mellan teori och praktik, där det ofta finns ett glapp mellan vetenskapen och de som ska använda sig av forskningsresultaten, något som verkligen inspirerar, säger han.
Ta chansen och besök ETC Solpark
ETC Solpark är tänkt att inspirera till pedagogisk presentation av energifrågor – och lösningar. En publik park, där besökare – vuxna som barn – kan ta lära sig om solenergi och annat, utan att själva vara ingenjörer eller akademiker.
Passa gärna på att besöka parken – vi har öppet varje vardag mellan 10-16. I slutet av varje månad anordnar vi också Kullendagar då vi håller guidade rundvandringar i parken. Nästa gång är den 25 november.