När Berenike Alfvén fyllde 70 i maj ordnade hon stor fest. Istället för prylar valde hon att önska sig solceller i ETC:s solpark.
– Klimatfrågan ligger mig varmast om hjärtat. Hittills har mina solceller besparat jorden 2 ton koldioxidutsläpp. Det är jättekul, jag är hemskt nöjd, säger hon.
När Berenike Alfvén från Stockholm fyllde 60 önskade hon sig donationer till den internationella hjälporganisationen Läkare utan gränser. När det var dags för 70-årskalas i våras valde hon istället att önska sig solceller i ETC Solpark.
– Jag är inte materialist och i dag är det klimatfrågan som ligger mig varmast om hjärtat. Så jag bjöd in alla jag kunde och fick hjälp av min son med inbjudningarna och insamlingen från dem som ville bidra med valfritt belopp till min födelsedag, berättar Berenike Alfvén.
Idén gick hem hos gratulanterna som tillsammans uppvaktade Berenike med 14 000 kronor. Det räckte till en egen solcellsanläggning på närmare 7 000W, monterad i ETC:s solpark Kullen utanför Katrineholm.
Sedan installationen har Berenikes solceller producerat tre megawattimmar ren solel, även om produktionen tillfälligt ligger nere den sena eftermiddag när vi ses, till följd av kompakt mörker och regn.
– Det är hur roligt som helst! Via en en app kan jag följa hur solcellerna producerar el i parken och ser att mina solceller hittills besparat jorden 2 ton koldioxidutsläpp, säger Berenike och visar sidan på sin padda.
På ett år blir besparingen den dubbla.
El för 1 öre per kWh
Om Berenike valt att byta elbolag till ETC el hade hon dessutom kunnat få elen solcellsanläggningen producerar direkt hem till sig – till ett kraftigt rabatterat pris: 1 öre per kWh plus energiskatter och moms. 1 000W ger omkring 950 kWh el om året.
– Jag förbrukar inte särskilt mycket el, det mesta på räkningen är nätavgiften. Det viktigaste för mig är att göra något för klimatet, men jag ska fundera på att byta elbolag, säger Berenike Alfvén.
Hennes solceller kommer att fortsätta ge ren el i minst 25 år. Under tiden kan även gratulanterna följa hur mycket el och koldioxidbesparing solcellerna ger.
– De flesta tyckte att det var en rolig present, många var imponerade, medan ett fåtal kanske inte riktigt fattade vitsen, säger Berenike.
Den enda nackdel hon ser med erbjudandet att köpa egna solceller i solcellsparken är att den minsta investeringen är 1 500 kronor.
– Det borde gå att köpa mindre andelar i en anläggning.
Då skulle den som kanske inte vill eller kan avvara mer än någon hundralapp kunna ge solel i present eller julklapp utan att behöva gå samman med flera andra, säger hon.