Tillsammans med Eskilstuna folkhögskola har ETC nu börjat utbilda solcellsinstallatörer. En av kursdeltagarna är dramatikern Liv Elf Karlén.
– Jag känner mig vansinnigt peppad, säger hon.
Allt fler privatpersoner och företag sätter upp solceller. De senaste åren har efterfrågan på solceller fördubblats varje år och efterfrågan på kunnig personal inom området är därför väldigt stor.
– Det har varit ett stort tryck av sökande, säger Gahangir Sarvari, som är ansvarig för utbildningen.
Under två terminer får deltagarna lära sig allt om solceller, från teknik och ekonomi till praktiska moment som ellära och installation. Att Liv Elf Karlén bestämde sig att söka till utbildningen beror på att hon kände att hon ville försöka göra något konkret i klimatfrågan.
– Jag har jobbat inom scenkonst i princip hela mitt liv, så det handlar dels om ett sug om att prova på något nytt. Men jag gjorde också en föreställning om klimathotet för ett år sedan ungefär. Det blev lite av ett eldbad, att våga titta monstret i ansiktet. Efter att jag hade gjort föreställningen infann sig en rätt skön känsla. Klimatfrågan är inte så mycket att fundera på, utan det är bara att göra, säger hon.
Pragmatisk hållning
Kursdeltagarna har väldigt olika bakgrunder, men det som är den gemensamma nämnaren är intresset för klimatfrågorna, konstaterar Liv Elf Karlén efter den första kursdagen.
– Hållningen ETC har i klimatfrågorna, att koppla samman alltihop, ekonomi och politik, på ett väldigt pragmatiskt sätt, lockade mig.
Fakta om utbildningen
Kursen ”Solceller i teori och praktik” är på heltid under två terminer.
Utbildningen hålls i ETC Solpark i Katrineholm, på Eskilstuna folkhögskola samt hos ETC i Stockholm.