Gå på plantdag med Stefan Sundström

Ekologisk odling, tomater, lykopener och rödgrön röra. Den 15 april håller Stefan Sundström plantdag i ETC Bokcafé i Stockholm.

Ekologisk odling, tomater, lykopener och rödgrön röra. Den 15 april håller Stefan Sundström plantdag i ETC Bokcafé i Stockholm.

I takt med att tomater, gurkor och meloner standardiserats, monopoliserats, effektiviserats och monokultiverats har, som vi alla vet, nivåerna av vitaminer och antoioxidanter sjunkit betänkligt i våra grönsaker.

Nu slår vi tillbaka mot dom stora livsmedelsjättarnas utarmning av våra livsmedel och säljer tomatplantor som är allt det Monsanto med flera inte är.

Kvalitet före kvantitet och antioxidanter istället för skumma mutanter!

Moonglow Bild: Stefan Sundström/ETC

Moonglow

Tangerine. Bild: Stefan Sundström/ETC

Tangerine.

Moonglow och Tangerine är båda så kallade Herloon-tomater som det heter i USA; kulturarvssorter alltså, framkorsade av odlare under under sekler. Båda är orange, stora och biffiga, har extremt höga halter lykopen – och detta i en form som kroppen lätt tar upp. Vanligtvis, i röda tomater, måste man hetta upp tomaterna för att kroppen ska tillgodogöra sej det hela. Så icke med dessa sorter. Tomater var från början antagligen gula/orange, sen har det kommit en massa olika färger.

Den röda tomaten är dock den som har blivit dominerande. Det är inget fel på dem, röd är ju snyggaste färgen, men de har avlats och korsats i en riktning som mest har handlat om att ge stor kvantitet, kunna transporteras långt och förvaras i kylrum.

De äldre sorter som vi säljer är inte sådana, utan är istället desto rikare på näringsämnen. Och mycket mycket godare.

Tomaterna är till för att ätas direkt av odlaren, eller kokas in, fermenteras, ges bort i små rara burkar och sparas som syrad sås.

De här två sorterna har vi fått från vänner i USA. Vi fick inte in dem förrän i augusti förra året, så vi satte några frön och lät dom växa upp under hösten. Till slut fick vi hjälpa tomatplantorna med LED-lampor. Vi fick fram några sorter och fann att det var gott.

Sen tog vi och beskar plantorna på ett finurligt sätt, så de blev flera. Dessa plantor, i sin tur, beskar vi också, och satte skotten. Så kan man göra om man vill ha tidiga plantor!

Nu säljer vi dem för att sprida DNA-strängarna över Sverige.

Brandy. Bild: Stefan Sundström/ETC

Brandy.

Vi säljer också den rosa tomaten Brandywine, och även en stor fet gammal tomatsort som kallas Herloon. Och dessutom den absolut godaste sort jag någonsin ätit. Och jag har ätit många sorter.

Den här sorten växer högt och man får binda upp och ”tjyva” extraskotten i bladvecken.

Den här tomaten är så otroligt god att man bör äta den färsk.

För den lite tveksamme nybörjarodlaren, som bara tänkt smyga ner en planta i rabatten på bakgården för att glädja sin grannar, och inte behöva skydda plantan från regn och rusk, säljer vi tuffingen från norr: Alaskan Fancy. Den klarar att växa utomhus och ger rikligt med tomater ändå – tomater som är väldigt matiga och goda. Plantan blir inte så hög, 50 cm ungefär, men det är bra om man ger den lite stöd av en pinne. Om man pallar.

Mer om allt det här och en massa annat kan du lära dig på ETC Bokcafé på St. Paulsgatan 14 i Stockholm lördagen den 15 april klockan 11. Då kommer jag berätta lite om de olika sorterna och om vad vi villl med ETC Tomat. Dessutom blir det avsmakning av Sundströms Rödgröna Röra. Välkommen!