Det vi gör är rätt enkelt – och ändå ogjort.
Så, nu har vi visat att alla företag och hus kan skapa sin egen energi med solel. Debatten är vunnen, kärnkraften tynar bort globalt på grund av olönsamhet och det är bara politiska subventioner som gör att den i Sverige kan få fortsätta producera livsfarligt avfall som våra barnbarnsbarn inte heller kommer att veta var de ska göra av.
Samtidigt vet alla i dag att vi kan elektrifiera trafiken och förbjuda det fossila så att alla kan resa rent även då cykeln inte passar. Att politiken inte vågar ställa om – utan väntar på ”marknaden” – är sorgligt men inget hinder för att gå före själv.
Och så har vi med våra solcellsdrivna tomatväxthus visat att man kan producera den energi odlingen kräver utan utsläpp och skapa en året-runt-produktion utan konstgödsel eller annan förstörelse. Allt byggt i trä.
Så vad kommer nu?
ETC:s klimatpolitiska satsningar började faktiskt med den enkla idén att vi ville leva som vi lär. Företagen skulle producera lika mycket ren el som alla tidningarna använde. Det var gjort på ett enda år och att vi sedan med läsarnas hjälp fortsatte att bygga parker och skapa ETC El som säljer mest solel i landet av alla elbolag, det är ju en rolig utveckling.
Men de här verksamheterna har också gjort det möjligt för oss att skapa denna stora park i Katrineholm, och runt den finns det möjlighet att utveckla ännu mer nyttigheter.
Problemet på jorden är nämligen att vi människor behöver värme och kyla när solen ger oss motsatsen. Vi vill ha kyla på sommaren i husen och värme i vinternatten.
Om man bygger nya hus är det där lätt att ordna genom att skapa plushus. Bygga i trä med rejäl isolering och producera mer energi än huset behöver. Tyvärr – återigen – vägrar politiken ställa kraven som behövs, så 99 procent av de hus som byggs nu i Sverige är klimatutsläppande energislösande hus.
Och dessutom, 99 procent av alla hus som redan finns är klimatbovar. De ska ju inte rivas, de måste bli klimatsmarta genom renovering, egenproducerad energi och lagring.
Därför startar nu ETC ett projekt för solel och solvärme dygnet runt, året runt!
Eftersom allt det här kan skapas genom våra läsares stöd ska jag i tre ledare försöka presentera det här i mer detalj.
Om du har möjlighet att besöka vår stora solfest i ETC-parken den 10 juni i år kan du få se mer på plats och diskutera det här.
Det vi gör är rätt enkelt – och ändå ogjort.
Vi kommer att börja producera biokol i en anläggning som gör värme till våra hus. (Vi bygger nu en stor skola där vi tillsammans med Eskilstuna folkhögskola ska driva kurser.) Biokol är en fantastisk lösning, det lagrar koldioxid och skapar värme samtidigt.
Vi kommer att ta fram speciella saltlager som gör att värmen kan plockas ut när som helst och ge kyla eller värme eller el, beroende på behoven.
Vi kommer att göra el direkt från värmen med en maskin som klarar att ge el direkt från 100-gradig värme. Solenergi som tas fram på natten helt enkelt!
Totalt handlar denna satsning om att dygnet runt kunna göra all el och värme till en liten by. Vilket väl är vad denna solcellspark snart blivit. (Förutom från läsare har vi här stöd från Naturskyddsföreningens Bra Miljövalsfond för att utveckla detta.)
Låt mig börja förklara detta med saltet.
Ett svenskt företag – SaltX – kommer tillsammans med oss att presentera ett helt nytt typ av saltlager. Det är stort som ett kylskåp och kan i princip ersätta ackumulatortankar och batterilager för småhus. Dessutom är det mycket billigare. Salt har människor lagrat värme i länge, men normalt är det inte så effektivt eftersom salt som smälter till en klump får en liten yta att lagra på. Det här nya saltet har i stället en nanobeläggning som gör att det kristalliseras och skapar en stor yta. (Det ser ut som fingersalt faktiskt …)
När solel eller solvärme hettar upp saltet pressas vatten ut och saltet kristalliseras i en sluten kammare. Poängen är att energin sedan inte försvinner. (Lagrar du värme i vatten så försvinner den alltid ut i marken eller luften till slut.) När saltkristallerna sedan aktiveras genom att vattnet återförs så är det en kemisk reaktion som kan lagras i åratal utan att minska.
Nu har vi alltså saltlager som är små (vi siktar på att lagra 2 500 kWh i en tank – det vill säga mycket, mycket mer än vad batterilager för hemmet klarar), som är klimatsmarta, billiga och som löser problemet med att lagra sommarens sol till vintern utan mellansteg.
Men vad gör vi sedan med värmen? Nästa vecka ska jag berätta om steg 2 i detta rädda världen-projekt.
Att göra el direkt från saltlagrets värme. Lika billigt som solceller men du får solel i den djupa decembernatten!
PS. Vill du besöka den stora Solfesten den 10 juni hittar du biljetter på varuhuset.etc.se.