Miljöorganisationer: Skjut upp klimatmötet COP26 igen

Orsaken är att låg vaccinationstäckning och skyhöga omkostnader i pandemins spår riskerar att utestänga fattiga länder.

Miljöorganisationer från hela världen vill att FN:s klimattoppmöte COP26 skjuts upp. Orsaken är att låg vaccinationstäckning och skyhöga omkostnader i pandemins spår riskerar att utestänga fattiga länder.

Det här är ursprungligen en artikel i Dagens ETC. 

COP26 i Glasgow i november betraktas som det viktigaste klimatmötet sedan Paris 2015. Bland annat ska världens länder redovisa uppdaterade klimatplaner över hur de tänker bidra till nödvändiga utsläppminskningar. Årets möte skulle egentligen ha hållits i fjol, men sköts upp till följd av pandemin. Nu kräver det stora internationella klimatnätverket Climate action network, CAN, att mötet skjuts upp igen. CAN företräder fler än 1 500 civila organisationer i drygt 130 länder.

Anledningen är att de anser att rika länder kommer att gynnas på bekostnad av fattiga nationer, där vaccintäckningen är låg och möjligheterna att finansiera de fördyrade resorna och kraven på karantänvistelser som pandemin fortfarande för med sig. Många av de fattiga länderna finns med på Storbritanniens röda lista över riskländer.

I ett pressmeddelande framhåller CAN att omkring 57 procent av Europas invånare, enligt WHO, idag är fullt vaccinerade, medan motsvarande siffra för Afrika bara är 3 procent.

”Räcker inte”

Ett par hundra stats- och regeringschefer förväntas delta på mötet tillsammans med tusentals delegater, civilsamhället och media. Även miljögrupper har en viktig roll, både som observatörer och som rådgivare åt länder med begränsade resurser.

Värdlandet Storbritannien har försäkrat att vaccin kommer att finnas tillgängligt för alla delegater som behöver det, och enligt BBC gör arrangörerna allt för att säkerställa fattiga länders trygga medverkan – både vad gäller vaccinering och genom att täcka hotellkostnader för delegater från rödlistade länder vid karantän. Det är välkommet, men det räcker inte, säger Tasneem Essop, chef för CAN, till Dagens ETC.

– Beskedet om dessa åtgärder kom minuter efter vårt pressmeddelande om att skjuta på mötet, vilket visar att det behövdes press för att det skulle gå igenom. Vi har diskuterat dessa frågor med COP-teamet i flera månader, säger Tasneem Essop.

Efterlyser fler åtgärder

Trots de utlovade åtgärderna vidhåller CAN sin ståndpunkt.

– Vi tror inte att det går att arrangera ett säkert och jämlikt COP, med tanke på att kostnaderna för resor och boende har skjutit i höjden dramatiskt, en ny Covid-våg drar in över världen och ingen riktig lösning för vaccinations-jämlikhet ännu har presenterats.

Tasneem Essop och CAN efterlyser ett tydligt och ”omfattande åtgärdspaket” från Storbritanniens sida, istället för ”bitvisa tillkännagivanden” .

– Vi undrar fortfarande vad som händer om deltagare behöver sjukhusvård eller isolering. Och vad händer om listan över röda länder förändras i sista minuten? Vilka säkerhetsåtgärder har vidtagits för att hindra mötet från att bli ett superspridarevent?

– Hur ska boende till överkomligt pris ordnas? Dessa utmaningar kommer inte att blekna bort på ett par månader, säger Tasneem Essop.

Men, tillägger hon:

– Vi vill understryka att ett uppskjutande av COP26 inte betyder ett uppskjutande av klimatåtgärder. Det är många, viktiga politiska möten inplanerade framöver med FN:s generaförsamling och G20-gruppen. Dessa måste leda till höjda klimatambitioner, men också ta itu med frågan om den globala vaccin-diskrimineringen, säger Tasneem Essop.

Fakta

• FN:s 26:e Conference of the Parties, COP26, ska enligt planerna hållas i Glasgow, Skottland, den 1-12 November i år.

• Det internationella klimatnätverket Climate Action Network vill att mötet skjuts upp, då de menar att förutsättningarna för ett möte som inte missgynnar fattiga länder för närvarande är dåliga.