Det hände sej vid den tiden att spanska skepp kom med conqistadorer som gick i land och slog ihjäl och förslavade indianer. Det var ett folkmord i Jesu namn som så många gånger både förr och senare.
En av dom saker som dom sen tog med sej hem från Amerika var tomater.
Det kan man ju vara rätt glad för. Tomater alltså.
Folkmord däremot är ju ganska otäcka saker, men det är folkmord vår så kallade civilisation är byggd på.
Århundraden har gått och attityden i Europa mot tomaten har växlat från misstänksamhet till beundran, det är, tror jag, den grönsak vi äter mest av här.
Man har ju korsat tomater och fått hundratals nya sorter, och det som har varit mest intressant för tomatproducenterna har ju varit att få högre avkastning. Och på senare år också egenskaper som hållbarhet under långa transporter och så att dom ska vara klarröda och liksom skina mot konsumenterna.
Inget fel i det, men på vägen har man tappat i både näringsvärde och smak, något var och en kan erfara vid köptemplens gigantiska grönsaksdiskar.
Men vi har liksom tänkt tvärtom, vi letade på internet efter vad som var dom nyttigaste och godaste tomaterna. Då visar det sej att det fortfarande, här och där, har överlevt gamla sorter som har så mycket högre halter av antioxidanter och vitaminer, men som inte ger lika mycket i volym och vikt. Och då tänkte vi att det är ju såna tomater vi vill ha!!
Så nu, på skumma vägar över världens gränser, har vi fått hem fröer till ett gäng olika sorter som aldrig funnits i Sverige förut.
Vad vi vet.
Kanske har dom funnits men dött ut, när det inte lönade sej längre att odla dom för att mycket mer högavkastande sorter började finnas i början på 1900-talet.
Flera av sorterna har en färg som är mer orange och gul än röd, och då tänker man ju först att dom inte har samma halt av t.ex. lykopen som ska vara så bra i tomater.
Men orange tomater innehåller en annan form av lykopen, kallat cis-lykopen, som är lättare för våra kroppen att absorbera.
Ett glas orange tomatjuice ger samma hälsofördelar som att dricka åtta glas röd tomatjuice.
Och cis-lykopen behöver inte, som det vanliga lykopenet, värmas upp för att vi ska tillgodogöra oss det.
Påstås det i alla fall, kolla här (på engelska tyvärr) och här.
Vi tänker hursomhelst odla dessa sorter (och många andra såklart) för att kolla om det stämmer.
Därför kommer det att lysa som små orangea månar i växthuset i sommar.
En av sorterna heter till och med Moonglow – Månglöd.
Vi satte frön i Augusti först, det var först då vi fick tag i frön och vi har med nöd och näppe genom hösten rusk lyckats få fram några tomater som vi skrapat ut frön ifrån för att sätta hundratals nya.
Köttet åt vi upp!
Får vi till det nu kan vi kanske också sälja plantor i vår.
Hursomhelst blir det nya sorters fermenterad tomatsås, Sundströms Rödgröna Röra får nu ett syskon; Sundströms Månglöd.